1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Birger Eriksen-dagen

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Miguel, 15 Feb 2018.

  1. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Hmm. Hadde faktisk glemt denne.
     
  2. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    FANTASTISK Bjarte. Ler meg ihel!
     
    bjartenataas liker dette.
  3. Kjell Magne Hjelle

    Kjell Magne Hjelle
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Os
    Når me først snakkar Vestbryggsk. Har lagt inn Vestbrygg malt etterkvart i Beersmith. Kordan lager eg ei fil av dette for å dele videre?
     
  4. Kjell Magne Hjelle

    Kjell Magne Hjelle
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Os
    Eg hadde ein KveikWeiss som vart sur :)
     
  5. Kjell Magne Hjelle

    Kjell Magne Hjelle
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Os
    Har lagt inn ein del malt i BS. Kordan lager ein ei fil av dei?
     
    1Morten liker dette.
  6. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Du står i vinduet med oppskriftene dine, markerer den du vil eksportere og så trykker du på eksport selected knappen under ølglasset på bildet her :)
    Da får du en fil du kan dele.
    Skjermbilde 2018-03-22 kl. 21.58.37.png
     
    Kjell Magne Hjelle liker dette.
  7. Kjell Magne Hjelle

    Kjell Magne Hjelle
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Os
    Der ja. Då skal eg få lagt inn alle maltslag når eg får tid.
    Legger ved ein Work in progress.
     

    Vedlagte filer:

    ullrotta og 1Morten liker dette.
  8. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hehe. Flokkulerte i drøbakssundet. Kunne blitt en radiohit det der, for spes interesserte. Tekst og melodi av Øystein Sunde.

    Ser ut til at jeg må ryke på en us-05-versjon. Har ikke hatt mulighet til å bygge opp noen generasjoner på noe som helst grunnet infeksjon og det at jeg også har vært litt lei av å brygge i det siste. Men, etter en liten omgruppering av enmannstroppen samt med nye forsyninger av bryggerimateriell så er jeg nok tilbake til å rekke Dagen.

    Vurderer å gjøre dette til en eksperimentell greie, gå for veldig høy utgjæring, for å så brygge en standard versjon litt senere, og så en Aron enda litt senere igjen, de to sistnevnte med riktig (for meg) gjær.

    "Visst fanden skal der skytes med skarpt!"
     
    #108 Miguel, 23 Mar 2018
    Sist redigert: 23 Mar 2018
    bjartenataas liker dette.
  9. Anders-

    Anders-
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tveita, Oslo
    Mulig man burde senke nedi et par shotteglass med skarpt
     
  10. KriHart

    KriHart
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Harstad
    Hvor mange steg er det anbefalt å bygge opp en starter over? Jeg brygger ikke den helt store mengden, og så for meg å sette en starter med 1,5 liter 1040-vørter, og så bygge denne opp med en siste starter på 1 liter 1080-vørter. Da har jeg en lobberate på 1,7. Jeg er klar over at en effektiv måte er å brygge et svakere øl først, og så gjenbruke gjæren derfra, men det har jeg dessverre ikke mulighet til. Tanken med 1080-vørteren er å gi gjæren et litt røffere generalprøve. Eller bør jeg bruke flere steg?
    (har så klart magnetrører og ren O2)
     
    #110 KriHart, 23 Mar 2018
    Sist redigert: 23 Mar 2018
  11. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Snur du det ikke litt på hode nå?
    Sånn circa, 150g til førtivørteren og 200g til åttivørteren blir jo en god
    fireliters ensteg starter med vanlig gravity.
    Går greit i femliterskolben det hvis temperaturen ikke er for høy.
    Forøvrig ikke første gang jeg er forvirret, bare så det er sagt:)
     
  12. KriHart

    KriHart
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Harstad
    Du tenker at det er bedre med en stor starter på 1040? Mener å ha lest en gang for lenge siden at det er lurt å sette en sterkere starter til slutt, for at gjære skal bygge opp en større toleranse. Men jeg har aldri brygget så sterkt øl før, så har ikke noen erfaring med det.

    Når jeg tenker meg litt om nå, så er det ikke sikkert at det gir mening. Det kan hende at jeg blander inn fordelen av å sette et svakere øl først. Når starteren står på magnetrører, så vil det jo produseres minimale mengder alkohol, og således blir det en heller dårlig boot camp.
     
  13. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Er det ikke større mengde sukker til slutt du tenker på da?
    Men sterkere vørter gir tøffere arbeidsforhold så vil man ha flere celler så økes volumet
    og ikke gravity.
     
  14. KriHart

    KriHart
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Harstad
    Altså, en 1080-vørter vil jo ha mer sukker enn en like stor 1040-vørter. Du gjør meg forvirriet :p Målet med 1080-vørteren er todelt - å øke antall gjærceller og å la de jobbe under litt tøffere forhold, for å herde de til 1102-ølet. Men det er altså sistnevnte som jeg nå ble litt usikker på om egentlig vil bli tilfellet. Hadde jeg kun vært ute etter et større antall celler, hadde jeg så klart heller laget en større 1040-vørter.
     
  15. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Har aldri hørt om å herde celler med høy SG vørter.
    Men har lest mange ganger at man bør gi gjæren optimale vekstforhold,
    mao la den formere seg på rundt førti eller lavere.
    Tenk litt på hva man gjør når man forsøker å starte gammel gjær.
    Gravity ned mot 1.020 er ikke uvanlig da. Og etter et svakt øl setter man et stort, ikke motsatt.

    Noen setter øvre grense på 1.060 når gjær gjenbrukes. 1.080 blir normalt ikke brukt.
    Har du link til dette med herding?
     
  16. KriHart

    KriHart
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Harstad
    For ordens skyld, jeg har alltid ment 1040-vørter i første steg, deretter 1080-vørter som andre steg. Ikke motsatt. slik jeg får inntrykk av at du tror jeg mener. Nei, jeg har ikke link. Som sagt, det er noe jeg mente å ha lest/hørt en gang for lenge siden, men begynner å mistenke at jeg blander med gjenbruk av gjær fra et svakere øl.
     
  17. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Nei, jeg trodde ikke du ville starte med 1.080 vørteren.
    Men jeg tror det er feil å bruke så sterk vørter i starteren uavhengig om du skal lage øl med høy eller
    lav OG.
    Antall celler reguleres med mengde vann og "sukker", ikke styrken på denne.
     
  18. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg ville også sørget for å ha nok og frisk gjær. Jeg tror du bare gjør det verre med å gi gjæren en runde på 1,080. Gå for rundt 1,040.
     
  19. Kjell Magne Hjelle

    Kjell Magne Hjelle
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Os
    Det viktigaste er å ha nok gjær. Då må du steppe opp i fleire omganger. Eg bruker 2 liter vørt. Dekanterer, repeterer.
     
  20. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Som relativt nyslått eier av en maltmølle har jeg hittil bare fått 2 sekker basemalt i hus.
    Men i dag har Birger Eriksen fått diktere hvordan maltlageret mitt ser ut når det gjelder spesialmalt.

    2018-03-24 15.37.38.jpg

    Boksene er fra Clas Ohlson.
    De store boksene er 2,2 liter og det er 1 kg hel malt i hver av disse. (link)
    Den lille boksen er 1,6 liter og der gikk 1 kg hel hvetemalt fint oppi. (link)

    Clas Ohlson skriver dette om boksene:
    • 100 % lufttett oppbevaring.
    • Tar vare på innholdets aroma lengre.
    • Beskytter mot fuktighet, lukt, støv og insekter.
    • Boksene kan stables og gir en god oversikt i hyller og skap.
    De virker som de er helt OK.

    En pakke WLP007 er også kjøpt inn, som får gå en runde eller 3 på røreren når det nærmer seg, for å dyrke opp en tilstrekkelig mengde gjærceller.
    Så da skal jeg være klar for 9. april i alle fall når det gjelder ingredienser.
     

Del denne siden