FANTASTISK Bjarte. Ler meg ihel!Selv om skipet flokkulerte i Drøbaksundet
Jeg har oversatt malt-billen til Vestbrygg'sk
Ser erstatningene greie ut @Miguel ?
Vekt ....... Produsent ................ Navn ..............................................Vestbrygg produktkode
8,79 kg... Thomas Fawcett ...... Maris Otter Pale Malt 5-6 EBC ..... 20101
0,40 kg... Brewferm ................. Special B 350 EBC ....................... 20207
0,40 kg .. Ireks ........................ Wheat / Hvete Malt 4 EBC ............ 20427
0,40 kg .. ? ............................. Flaked Oat / Flaket Havre 1 EBC .. 20504
0,34 kg .. Weyermann ............ Carafa Special 3 - 1400 EBC ........ 20309
0,29 kg .. Brewferm ................ Aroma Malt 150 EBC .................... 20412
0,23 kg .. Weyermann ............ CaraRed 50 EBC .......................... 20212
0,23 kg .. Thomas Fawcett ..... Roasted Barley 1450 EBC ........... 20304
0,11 kg .. Thomas Fawcett ..... Black Malt 1500 EBC ................... 20303
0,11 kg .. Brewferm ................ Cara Crystal 120 EBC .................. 20203
0,11 kg .. Thomas Fawcett .... Chocolate Malt 1175 EBC ............. 20302
edit: HATER at forumet her fjerner multiple mellomrom!
edit2: .......................... HA! ................... Got You! (don't mind the dots)
edit3: target OG er > 1.115 Så man får skalere etter sitt eget oppsett.
Eg hadde ein KveikWeiss som vart surI flaske konkurransen ja!
Der falt jeg helt gjennom med en oksidert kristallweisen. Fikk tilbakemelding på at gjæringen var off.
Men den var helt strålende en uke før konkurransen.
Lærte da at etanol (alkohol) kan oksidere til acetaldehyd (grønne epler), som også kan være er et tegn på feil i gjæringen.
(Vet AKKURAT hva jeg gjorde feil ;-) )
Har lagt inn ein del malt i BS. Kordan lager ein ei fil av dei?@LarsUlv eller hvem som helst. I latskapens navn: Har noen laget en BeerSmith fil med Vestbryggs varianter?
Der ja. Då skal eg få lagt inn alle maltslag når eg får tid.Du står i vinduet med oppskriftene dine, markerer den du vil eksportere og så trykker du på eksport selected knappen under ølglasset på bildet her
Da får du en fil du kan dele.
Vis vedlegget 35933
Du tenker at det er bedre med en stor starter på 1040? Mener å ha lest en gang for lenge siden at det er lurt å sette en sterkere starter til slutt, for at gjære skal bygge opp en større toleranse. Men jeg har aldri brygget så sterkt øl før, så har ikke noen erfaring med det.Snur du det ikke litt på hode nå?
Sånn circa, 150g til førtivørteren og 200g til åttivørteren blir jo en god
fireliters ensteg starter med vanlig gravity.
Går greit i femliterskolben det hvis temperaturen ikke er for høy.
Forøvrig ikke første gang jeg er forvirret, bare så det er sagt
Altså, en 1080-vørter vil jo ha mer sukker enn en like stor 1040-vørter. Du gjør meg forvirriet Målet med 1080-vørteren er todelt - å øke antall gjærceller og å la de jobbe under litt tøffere forhold, for å herde de til 1102-ølet. Men det er altså sistnevnte som jeg nå ble litt usikker på om egentlig vil bli tilfellet. Hadde jeg kun vært ute etter et større antall celler, hadde jeg så klart heller laget en større 1040-vørter.Er det ikke større mengde sukker til slutt du tenker på da?
Men sterkere vørter gir tøffere arbeidsforhold så vil man ha flere celler så økes volumet
og ikke gravity.
For ordens skyld, jeg har alltid ment 1040-vørter i første steg, deretter 1080-vørter som andre steg. Ikke motsatt. slik jeg får inntrykk av at du tror jeg mener. Nei, jeg har ikke link. Som sagt, det er noe jeg mente å ha lest/hørt en gang for lenge siden, men begynner å mistenke at jeg blander med gjenbruk av gjær fra et svakere øl.Har aldri hørt om å herde celler med høy SG vørter.
Men har lest mange ganger at man bør gi gjæren optimale vekstforhold,
mao la den formere seg på rundt førti eller lavere.
Tenk litt på hva man gjør når man forsøker å starte gammel gjær.
Gravity ned mot 1.020 er ikke uvanlig da. Og etter et svakt øl setter man et stort, ikke motsatt.
Noen setter øvre grense på 1.060 når gjær gjenbrukes. 1.080 blir normalt ikke brukt.
Har du link til dette med herding?
Det viktigaste er å ha nok gjær. Då må du steppe opp i fleire omganger. Eg bruker 2 liter vørt. Dekanterer, repeterer.Du tenker at det er bedre med en stor starter på 1040? Mener å ha lest en gang for lenge siden at det er lurt å sette en sterkere starter til slutt, for at gjære skal bygge opp en større toleranse. Men jeg har aldri brygget så sterkt øl før, så har ikke noen erfaring med det.
Når jeg tenker meg litt om nå, så er det ikke sikkert at det gir mening. Det kan hende at jeg blander inn fordelen av å sette et svakere øl først. Når starteren står på magnetrører, så vil det jo produseres minimale mengder alkohol, og således blir det en heller dårlig boot camp.