1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Birger Eriksen-dagen

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Miguel, 15 Feb 2018.

  1. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Med litt flaks blir det vel et hint av rosiner. Ellers blir det vel fravær av smak og papp.
     
    YngveKL liker dette.
  2. TorfinnS

    TorfinnS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Båtsfjord
    Er ikke det bare å sette på trykk og nappe i ventilen noen ganger?
     
  3. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Det skjedde innen millisekunder hadde gått
     
    bjartenataas, Mc. og LarsUlv liker dette.
  4. espux

    espux
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Så var det dags for smaking. Gjorde tabben å åpnet den rett fra kjøleskapet. Litt beskjedent skum som falt fort sammen. Fremdeles i overkant bitter med lang bitter ettersmak. Min sarte gane har problemer med å kjenne noen andre smaker. Får la den stå en stund til før neste smaking. [​IMG]

    Sent fra min SM-G973F via Tapatalk
     
    Sarge, LarsUlv, erikraude og 2 andre liker dette.
  5. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Optimal serveringstemperatur er nok 8-12 grader over kjøleskaptemp
     
    Sarge liker dette.
  6. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Jeg tror ikke Ila/Strømmen har tillatelse til å pakke om det de kjøper av Craft. Tror det derfor i hovedsak er likt det som BS selger. Mulig jeg tar feil
     
  7. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Dette var ikke en craft-pakke 100g pakke. Det var en "vanlig" pakke.
     
  8. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Mye aske i Birgeren i år. Blir kaldtrekking av svartmaltet neste år.
     
    bjartenataas liker dette.
  9. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Fått kjølt og karbonert min Birger ordentlig nå. Er forholdsvis tam mot prøvebrygget jeg gjorde før jul. Skylder på candissukkeret.
     
  10. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Testet en flaske Birger i går kveld. Den har stått en uke på 22-24 grader til karbonering.
    Nesten helt flat enda. Brukte 5g/l og blandet inn litt fersk wlp028. Trodde det var bankers, men neida. Snudde flaskene for å aktivisere gjæren. Tenker å fortsette med det en ukes tid før ny test.
     
  11. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Da er det offisielt, tror jeg: Denne er litt underkarbonert. Nesten umulig å få noe særlig head på den, og selv om det perler litt på tunga, så kunne den hatt mer.

    Aromaen er det vanskelig å sette ord på. Det er noe treaktig, kullaktig, som restene av trekullet når et bål har sloknet helt, samtidig som det også er noe som kan minne om lukten av en tørket fiken man akkurat har tatt en bit av. Den overrasker meg litt hver gang. Smaken er fortsatt lakris, men det er også en sødme som sniker seg fram her. Ellers er det fortsatt en lang, bitter ettersmak av furunål og kvae.

    Det blir spennende å se hvordan den utvikler seg.

    20190510_203151-andersens.jpg
     
    #1291 Sarge, 10 Mai 2019
    Sist redigert: 10 Mai 2019
    ullrotta og bjartenataas liker dette.
  12. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Head kommer etter hvert. Er jo ei veldig ung øl enda.
     
  13. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Vel... her kommer info om min... dag... en Birgersen-dag...
    Fikk umåtelig lyst til å bli del av teamet, og planla å brygge med malt fra lageret. Satte en gigantisk starter i god tid, men glemte helt å se over hva jeg hadde på malt-lageret.

    Når dagen kom, ble det mer bryggeri-bygging i nytt hus enn en godt planlagt brygging. Jeg lot meg ikke stoppe... en 'Birger' skulle det bli. Oppskriften ble slengt sammen helt uten omtanke for trådstarters vurderinger. Jeg gikk mer etter intuisjon og hvilke 30 typer spesialmalt jeg hadde tilgjengelig. Jeg satt alle opp i rekke, og regelrett plukket ut ting jeg liker - helt uten bryggeprogram - men helt etter innfallsmetoden.
    Heldigvis hadde jeg rikelig med ris-skall
    Bryggedagen gikk bra, men jeg ble sent ferdig. Jeg må ha vært temmelig sløv, for jeg satt på full isolasjon rundt gjæringskaret i kjøleskapet, noe jeg aldri har gjort tidligere. Vanligvis har jeg en liten isolasjon rundt sensorene, men ikke i dag. Nope...
    Gjæringen skjøt i været, og med en godt isolert gjæringsbøtte, klarte ikke kjøleskapet og holde temperaturen på 16 grader jeg hadde planlagt.
    Det måtte bare bli søl... og det ble det.
    Fikk røsket av isolasjonen, og fikk roet ned bemyttene
    Gjæringen fikk et tilnærmet normalt forløp etter det - tror jeg. Temperatur har jeg kontroll over, men på forrige brygg klarte jeg å knuse hydrometeret mitt som jeg har hatt i 5 år. Jeg er derfor usikker på hvor langt ned den har gjæret.
    I går ble den tappet på fat og kjøleskapet ble båret ut for høyttykkspyling og full klor-behandling.
    I dag er det nå prøvesmaking. Jeg hadde ingen store forventninger
    Det smaker overraskende bra. Sterkt, men bra. Kaffe, sjokolade, vanilje, mørk frukt, passe sødme, og mer varme enn alkohol. Jeg vil anta at den ligger i overkant av 10% ABV. Den henger lenge i ganen og der vistdomstennene en gang var. Den er som en espresso du kunne tenke deg en til av, men ikke to.
    Meget god, men den fortjener ikke navnet Birger Eriksen. Dette kan godt være den glemte halvbrorern Erik Birgersen. En Stout kar som er kompleks nok uten å fremheve seg selv. Den vet den ikke senket Blücher, men har trolig senket ett-og-annet gjennom sitt liv, selv om det kanskje bare var en dyppkjøler.
    Som dere ser av oppskriften, gikk planen i 100. 100g av ting jeg liker. 100% intuisjon.
    Neste gang blir det Birger, men Erik kommer trolig også til å bli brygget flere ganger.
    Takk for en flot tråd
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Finn Berger, Botnen, AndyHagen og 13 andre liker dette.
  14. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Sentralstyre

    Bosted:
    Oppegård
    En tanke slo meg plutselig, men jeg tar en liten «karboneringstest»....
    [​IMG]
    Burde vi ikke ha en «Birger Eriksen Stoutfestival» - på Oscarsborg festning - en gang?
     
    msevland, ullrotta, Brede og 9 andre liker dette.
  15. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Hadde vært kult!
    Tapping av Birger Eriksen ved kanonene og Anderssens Torpedo i ammunisjonslageret
     
    #1295 LarsUlv, 15 Mai 2019
    Sist redigert: 16 Mai 2019
  16. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Sentralstyre

    Bosted:
    Oppegård
    ...og all IPA må fortæres før vi går ombord i sjaluppene.
     
    ullrotta, bjartenataas og LarsUlv liker dette.
  17. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Liker at du tenker stort. Hadde vært episk.
     
  18. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Kontakte Oscarsborg Festning Hotel & Resort og høre om det er mulig for en gruppe-greie med overnatting og omvisning på festningen? Samt om det kunne vært mulig for alle deltakere å sprette en flaske hver på kveldstid ved kanonene? Og ser man større på det, så kunne man laget et seminar hvor temaet er forskjellige bryggeteknikker for imp stouts, f.eks? Mesketeknikker (reiterated mashing f.eks), feeding (staggered additions f.eks) etc? Historien til (R)IS und so weiter. De har møterom.

    Kunne jo også blandet in Kopås, om enn bare for utsikten, da jeg vet at Kopås er ganske plombert nå. (Tok en dagstur dit for å sjekke ut for noen år siden, lukkede bunkere/kanonstillinger som er brutt opp som egentlig ikke inneholder stort mer enn litt søppel og tomme ølbokser) Men kanskje ikke helt HMS å drive å gå rundt på bratte fjellkanter og steiner med en Birger i hånden. Kopås åpnet iallefall ild mot Blucher og hadde iallefall en, kanskje flere runder som traff målet. Altså blandet inn norsk krigshistorie med hobbyfagfeltet våres.
     
    #1298 Miguel, 16 Mai 2019
    Sist redigert: 16 Mai 2019
    msevland, ullrotta, Jørgen O og 2 andre liker dette.
  19. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Blir vel sittende alene nedi der, jeg da.
     
    ullrotta, 1Morten, RealGone og 4 andre liker dette.
  20. JAMBO picobryggeri

    JAMBO picobryggeri
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Flosterøen
    Da har vi hatt første prøvesmaking av BE.
    Stått 3 uker til karbonering, og 2 dager i kjøleskap.
    Litt flat (6g/liter m. sukker). Kraftig smak av lakris, og litt alkohol. 20190516_212554.jpg
     
    LarsUlv og Mc. liker dette.

Del denne siden