FG blir vel ikke lavere enn om du ikke hadde tilsatt sukker. Men FG blir lavere enn om du hadde tilsatt tilsvarende mengde malt for å øke OG som du tilsatte sukker for å øke OG.
Joda, sukkertilsetning gir lavere FG for en gitt ABV.
Ikke bare det, men om du tilsetter sukker i et øl som er ferdig gjæret i gjærdunken, og lar sukkeret gjære ferdig, blir FG lavere. Legg det inn i Brewfather eller tilsvarende, så ser du endringen.
Ikke så rart, siden sukkervann har høyere SG enn 1 og alkoholblandet vann lavere enn 1.
Jeg tilsetter da heller ikke rent sukker, men sukker og vann. Vannet tynner ut den høye OG'en, og sukkeret gir alkohol som er lettere enn vann.
BE'en min uten og med tilsetningene går fra FG 1,027 til 1,019 i Brewfather. Jeg tror ikke at den går så lavt (erfaringsmessig gir Brewfather lavere FG enn jeg faktisk får) men at FG blir lavere er jeg helt sikker på.
Sist redigert:
