Blond nøytral Ale

Sverre K

Norbrygg-medlem
Brygga dette til vårt bryllup og det slo godt an blandt gjestene.  Passe lyst og ikke med for mye smak men friskt og lettdrikkelig.


My Blonde Bride Style: Engelsk Pale Ale Brewer: Sverre K Thomassen

Statistics
Volume: 50 liters
OG: 1054
FG: 1007
Alcohol: 6.2 % by vol.
Colour: 10 EBC (Golden)
Bitterness: 30 IBU
BU/GU: 0.55

Fermentables
Pale Malt 7 EBC 10000 grammes
Kandis (light) 335 grammes

Mash schedule: 53degrees for15 minutes, 65 degrees for 90 minutes.

Hops
East Kent Golding 4.8% alpha 110 grammes 60 minutes
East Kent Golding 4.8% alpha 44 grammes 15 minutes
East Kent Golding 4.8% alpha 40 grammes 1 minutes
East Kent Golding 4.8% alpha 20 grammes dry hopped

Fermentation
Yeast: Safale S-04
Fermented at 18 degrees C for 14 days.

Comments:

Tanken er et lyst øl til vårt bryllup i sommer.

Mesking ferdig kl 1300

På kok 1455 og første humle tilsatt

1540 andre humle kjøler og irish moss

1554 tredje humle og 1555 kjøling på.

Tilsatt gjær kl 2000 nøyaktig 50 liter

Tørrhumle tilsatt 20.05.10 Tappet på flasker 07.06.10 smaker passe anonymt som forventet. Forhåpentlig et øl som kan drikkes i godt lag! Noe sterkere enn jeg håpet men så gjærte det en god del lengere ned enn forbentet.
 
Ok, 6-8 uker altså.

Tror du det blir stor forskjell om jeg benytter 1059 " American Ale " gjær i steden for den du benyttet?

Takker igjen.

-Halfdan
 
Har ikke den store kunnskapen angående gjær, bruker tørrgjær siden det er det enkleste for meg siden jeg bor langt unna utsalgene.  Ser at mange sverger til fersk gjær så det blir nok godt øl uansett!
 
Halfdan skrev:
Tror du det blir stor forskjell om jeg benytter 1059 " American Ale " gjær i steden for den du benyttet?

Ganske tilsvarende gjærtyper det, tror jeg. :)

EDIT: Oppdaget plutselig at det var Safale S-04 som var i den opprinnelige oppskriften, ikke S-05. Dette er en engelsk gjærsort, og er ganske forskjellig fra American Ale-strains. Sannsynligvis vil den amerikanske gjæren resultere i et renere og mindre fruktig øl.
 
Hvis det er ølstilen "American Blonde Ale" du sikter til, ville jeg gått for få ingredienser og en lite aggressiv humle. Bitterheten ligger ideelt sett mellom 15 og 28 IBU. OG mellom 1.038 til 1.054, så det er godt spillerom her.
Dette skal være en "easy drinking" øl, og de sier mange som ikke er vant til craft-beer gjerne får interessen gjennom denne ølstilen. Hvis du har lys karamell-malt, carapils, eller cara-hell setter dette et behagelig sødme/fylde-preg på ølet. Jeg ville kanskje ikke brukt sukker på et såpass alkoholsvakt øl.


Her er min.

Sørli American Blond
--------------------------------------------------------------------------

General
--------------------------------------------------------------------------
                    Category: Light Hybrid Beer
                Subcategory: Blonde Ale
                Recipe Type: All Grain
                  Batch Size: 26 liters
              Volume Boiled: 31 liters
            Mash Efficiency: 80 %
        Total Grain/Extract: 5.65 kg.
                  Total Hops: 66.0 g.
     
Ingredients
--------------------------------------------------------------------------
          5.4 kg. Pilsnermalt
          0.25 kg. Carahell® (Organic)
            30 g. Willamette (Pellets, 5.00 %AA) boiled 60 minutes.
            18 g. Willamette (Pellets, 5.00 %AA) boiled 15 minutes.
            18 g. Willamette (Pellets, 5.00 %AA) boiled 1 minutes.
            Yeast: Fermentis US-05 Safale US-05

Notes
--------------------------------------------------------------------------
Mash @ 67 *C/ 60 min
Ferment at 18-20*C for 2 weeks

Vital Statistics
--------------------------------------------------------------------------
  Original Gravity: 1.050
  Terminal Gravity: 1.011
            Color: 3.92 SRM
        Bitterness: 22.8 IBU
Alcohol (%volume): 5.1 %
 
Alle tiders folkens , dette er meget gode tips.

Skulle vel ha behagelig tid til dette da med tanke på at festen er siste helgen i oktober.

Takker i igjen !

-Halfdan
 
Halfdan skrev:
Hallo igjen.

Noen kjent erstatter til Willamette hummle ?, eller hvor denne kan kjøpes ?


-Halfdan

Du kan sikkert bruke noble humletyper og. Tettnang, Hallertauer, etc. Mount-hood er vel en amerikansk utgave av hallertauer, og gjør vel det hele mer "autentisk amerikansk". Ville kanskje styrt unna citrus-gjengen på en am. blond ale; Hvis ikke vil du få noe i retning American Pale Ale.
Brygge-guruen Jamil Zainasheff anbefaler imidlertid kun 1 humletype i brygget for å holde det enkelt. Vil du ha mindre humlepreg kan du og droppe smak og aromahumle, og kun tilsette på 60 min. Evt. redusere.
 
Supert.

Takk skal du ha for info. Hva vil du si er optimal lagringstid for dette brygget ?
Ca 14 dager fjæring, tapper det deretter på fat og setter det i kjøleskap.


-Halfdan
 
Halfdan skrev:
Supert.

Takk skal du ha for info. Hva vil du si er optimal lagringstid for dette brygget ?
Ca 14 dager fjæring, tapper det deretter på fat og setter det i kjøleskap.


-Halfdan

Høres bra ut det. Ville kanskje satt gjæringskaret i kjøleskap siste døgnet før tapping på fat, for å bunfelle mest mulig.
Chico-gjæren er en ganske nøytral gjær, men selve gjærcellene i suspensjon smaker litt stramt synes jeg. Derfor bør du sikte mot et så klart øl som mulig.
 
Takker så meget fo god info.

Dette gleder jeg me til å forsøke.

Noen erfaringer med klarning av øl på fat , etter tilsettning av kunstig kullsyre?

Meniger rundt dette ?

-Halfdan
 
Mange bruker nøytrale gjærer som 001, men her har du en gylden (Blonde) mulighet til å prøve 023 Burton! Ellers er English Blonde en rimelig vid kategori....
 
Tenkte jeg skulle bruke WLP011 European Ale, men er 001 kanskje bedre å bruke?

Ingredienser jeg skal bruke er:

pale malt
Vienna
hvete

Styring golding som humle

Skal kun lage 10 liter så jeg trenger ikke å lage starter
 
Tilbake
Topp