Da har jeg fått Pattinson, Ron: "
The Homebrewer's Guide to Vintage Ale" i hende. Jeg kjøpte som vanlig boken fra the Book Depository -
http://www.bookdepository.co.uk/Home-Brewers-Guide-Vintage-Beer-Ronald-Pattinson/9781592538829 . Den er tilgjengelig fra Amazon, og sikkert andre også.
Boken er bundet i spiral og er 160 sider lang. I motsetning til Pattinsons øvrige "bøker", i virkeligheten samlinger fra hans blogg", så bærer denne boken preg av samarbeid med et forlag. Det vil si at man har skapt en streng struktur på boken. Boken er organisert i følgende kapitler:
Kap.1: Ingredients
Kap.2: Brewing Techniques
Kap.3: Porter (16 oppskrifter fra 1804-1940)
Kap.4: Stout (16 oppskrifter fra 1804-1922)
Kap.5: IPA (8 oppskrifter fra 1839-1953)
Kap.6: Bitter (12 oppskrifter fra 1839-1943)
Kap.7: Light Bitter/Light Ale (6 oppskrifter fra 1880-1965)
Kap.8: Mild (10 oppskrifter fra 1832-1950)
Kap.9: Stock Ale/Burton Ale (14 oppskrifter fra 1805-1946)
Kap.10: Scottish Ale (12 oppskrifter fra 1848-1951)
Kap.11: Brown Ale (4 oppskrifter fra 1931-1955)
Kap.12: European Beers - Broyhan, Gratzer/Grodziskie, Kotbusser (3 oppskrifter)
Oppskriftene er gitt i både imperial og metrisk format, med prosentangivelse for maltsammensetning. Meskeregimet er oppgitt i både modernisert form, og slik det ble gjort ifølge bryggeloggen. Det er ofte spennende å følge et bryggeris oppskrift i en øltype over tid. F.eks er Whitbreads Porter tilgjengelig i fire oppskrifter, fra henholdsvis 1880, 1892, 1922 og 1940. OG for disse er 55, 49, 28 og 29. Det var nok litt traurig å være Porterdrikker fra 1922... 1940 var siste året Whitbread brygget Porter.
Denne boken er en artig sak, og jeg kan anbefale den til andre. Jeg har ikke fått prøvd noen oppskrifter herfra enda, men Whitbreads Porter fra 1880 blir nok den første.