Brewly W-34/70

Brygger en Cold IPA på Brewly-slurry.

Gjæring startet etter 4 timer. Gjærer på 16°C, den fått fart på seg med litt temperatur. På 12 timer har den spist seg ned fra 1.058 til 1.040.
 
23 liter OG 1.049 fikk tre pakker på lørdag. Tilsatt servomyces. Luftet vørteren med pumpe før pitch. 12 grader. Plopping i gjærlåsen i dag, altså to døgn lagtime. Lever greit med det
 
Oj, det var voldsomt.

Pilsdunken som fikk ny gjær i går, klukker nå riktig vakkert, og det er et fint tjukt skumlag på toppen. Den fikk alstå tre poser rehydrert Brewly i tynn vørter, og det var helt dødt i dunken da jeg tilsatte den, så jeg regner med at det er Brewly'en aleine som holder på nå. Kan ikke se at den har bygd noe ekstra gjærlag på bunnen. Men jeg har vært borte, så jeg har ikke kunnet følge med på hva som har skjedd.
I dag var den nede på 1.012 allerede, etter bare tre døgn, og klukker fint fremdeles. Smaker nydelig. Dette er noe av det sprøeste jeg har sett av lagergjæring:).
 
Sist redigert:
Da får vi se åssen det barker i vei...

24L av dagens Tjekk'ish med OG 1.050, 2 poser Brewly strødd tørt på toppen, trøbbel med kjelleren så jeg gjærer på et loftskammer på 14-15'ish... Pith i dag 15.00...
 
Da får vi se åssen det barker i vei...

24L av dagens Tjekk'ish med OG 1.050, 2 poser Brewly strødd tørt på toppen, trøbbel med kjelleren så jeg gjærer på et loftskammer på 14-15'ish... Pith i dag 15.00...
Skulle ikke være noe problem det der - så lenge du bare får buksert dunken opp på loftet:). Brewly er vel like temperaturtolerant som Fermentis' w-34/70?
 
Skulle ikke være noe problem det der - så lenge du bare får buksert dunken opp på loftet:). Brewly er vel like temperaturtolerant som Fermentis' w-34/70?
Slik jeg husker Brewly fra i fjor så var den det, men jeg kjenner ikke igjen de lagtidene folk beskriver i denne tråden. Er derfor jeg tenkte å teste innenfor de rammene jeg for tiden har til rådighet.

Jeg har før gjæret med denne på 16 grader med godt resultat, så jeg regner med at dette funker dene gangen og.

Jeg pleier å bruke tørrgjær til lager ett par ganger i året...resten av tia går det i slurry fra tidligere brygg.
 
Får dra frem igjen denne med ny pers i lag tid.
58liter pils med 6pakker strødd rett i på 11°C på onsdag ca 1300.
Lørdag var SG falt med 1 poeng (ifølge Ispindel) og trykket var oppe på 0.2bar, idag søndag etter ganske nøyaktig 4 døgn er trykket oppe på minst 0.5 bar (spunding trykk), det er svak antydning til skum på toppen og SG har falt med ytterligere 1 poeng.

Imorgen tidlig drar jeg offshore i to uker, så det blir interessant å se om dette blir drikkendes...
 
Får dra frem igjen denne med ny pers i lag tid.
58liter pils med 6pakker strødd rett i på 11°C på onsdag ca 1300.
Lørdag var SG falt med 1 poeng (ifølge Ispindel) og trykket var oppe på 0.2bar, idag søndag etter ganske nøyaktig 4 døgn er trykket oppe på minst 0.5 bar (spunding trykk), det er svak antydning til skum på toppen og SG har falt med ytterligere 1 poeng.

Imorgen tidlig drar jeg offshore i to uker, så det blir interessant å se om dette blir drikkendes...
Det der virker ganske drøyt - men man skal ikke male fanden på veggen (med mindre man er satanist). Jeg blir ikke overraska om det går bra - og det skal i alle fall bli interessant å høre.

Jeg opplever alltid lang lagtid når jeg bruker tørrgjær. Det er neppe noe problem i det hele tatt, men jeg foretrekker likevel å sette en liten starter, dvs. bare for å vekke gjæren.
 
Ja, har brukt mest tørrgjær, og en hel del av denne gjæren, men dette var drøyt.

Minn meg gjerne på å gi en tibakemelding om en stund, jeg glemmer det garantert :p
 
Får dra frem igjen denne med ny pers i lag tid.
58liter pils med 6pakker strødd rett i på 11°C på onsdag ca 1300.
Lørdag var SG falt med 1 poeng (ifølge Ispindel) og trykket var oppe på 0.2bar, idag søndag etter ganske nøyaktig 4 døgn er trykket oppe på minst 0.5 bar (spunding trykk), det er svak antydning til skum på toppen og SG har falt med ytterligere 1 poeng.

Imorgen tidlig drar jeg offshore i to uker, så det blir interessant å se om dette blir drikkendes...
Var jo en halvseriøs underpitch da :p
Screenshot_20240218_153928_com.warpkode.brewfather.jpg
 
Da lurer jeg på om du kanskje har glemt å hake av rehydrer?

Lallemand skriver på sin side.
Dry pitching is the preferred method of inoculating wort. This method is simpler than rehydration and will give more consistent fermentation performance and reduce the risk of contamination. Rehydration of yeast prior to pitching should be used only when equipment does not easily facilitate dry pitching.

Diamond ligger inne med samme antall celler som Brewly i Brewfather. Jeg antar at Lallemand sin egen kalkulator bruker anbefalt metode ved beregning av gjærmengde. Den sier 71,3g.

Brewly har vel 12g i sine pakker. Det er 72g.Screenshot_2024-02-19-06-12-52-98.jpg
Nå er det en del ukjente faktorer i bildet, men jeg hadde pitchet samme mengde som @Roadrune .
 
Et lite apropos til mengdediskusjonen:

Jeg satte en tynn starter på en liter til ei pakke Lallemand Abbaye i går. Ingen risting eller røring, jeg var bare interessert i å få den i gang for å bygge en solid mengde ny gjær videre på den. Så den har neppe formert seg noe særlig, men det ligger likevel et rimelig solid lag med gjær på bunnen av kolben. Så jeg lurer på hvor mye gjær det egentlig er i ei sånn pakke. Jeg har vondt for å tru at det ikke er minst 200 milliarder celler i det jeg har i kolben. Noe sier meg at 3 pakker burde være rikelig til en batch på 22 liter.

God tørrgjær skal jo være gjær som er i toppform. Jeg testa i fjor ut å sette 25 liter pils på en pose Imperial L25 Hygge. Den var temmelig fersk, og hadde antakelig opp mot 200 milliarder veldig spenstige celler. Noen vil kalle det der underpitching, men det fungerte helt utmerka.

(Å telle celler er egentlig meningsløst, sida det er stor forskjell på cellestørrelsen. Det er vekta som teller. EI stor celle trenger mer energi enn ei lita, og vil ete mer sukker. At tørrgjær måles i vekt, er altså veldig fornuftig. Jeg trur vi skal tenke på celletallene som oppgis for ferskgjær mer som ei vektenhet enn som faktisk celletall.)
 
Da har pilsen jobbet seg ned til 1.011 etter tre uker og der er det stopp, estimert 1.008 så det kan jeg leve med. Det jeg derimot er mer skeptisk til er synet som møtte meg når jeg kom hjem fra Nordsjøen nå, det ligger en masse "greier" i overfalen, noen som vet hva det kan være?
IMG_2677.jpeg
 
Tilbake
Topp