Brewly W-34/70

Nei, 2019-vinneren ble brygget med WLP830 – og det var også den NØ brukte. De skalerte oppskriften slik at den ble så lik som mulig. WLP830 er jo ikke akkurat husgjær hos NØ, så for å holde kostnadene på et akseptabelt nivå laget de en pilotbatch på 7-800 liter 2 dager før hovedbatchen.
Akkurat, da vet jeg ikke helt hva jeg skal tenke, syns du Nøgne sin smakte det samme som den du brygger selv?
 
Nei, 2019-vinneren ble brygget med WLP830 – og det var også den NØ brukte. De skalerte oppskriften slik at den ble så lik som mulig. WLP830 er jo ikke akkurat husgjær hos NØ, så for å holde kostnadene på et akseptabelt nivå laget de en pilotbatch på 7-800 liter 2 dager før hovedbatchen.
800 liter er heller ikke noe å kimse av. Må være litt av en Erlenmeyerkolbe, he he.
 
Akkurat, da vet jeg ikke helt hva jeg skal tenke, syns du Nøgne sin smakte det samme som den du brygger selv?
Nei, det smakte ikke likt. Hovedgrunnen (tror jeg) var at de ikke brukte samme pilsmalt. Leser jeg mellom linjene at du ikke var helt fornøyd med NØ-produktet?
 
Nei, det smakte ikke likt. Hovedgrunnen (tror jeg) var at de ikke brukte samme pilsmalt. Leser jeg mellom linjene at du ikke var helt fornøyd med NØ-produktet?
Det kommer selvfølgelig ann på hva man mener med "helt fornøyd", som jeg skrev den gang, og som jeg enda står inne for, så var den ubalansert, jeg syns det manglet bitterhet og den var ikke så krisp som jeg foretrekker en lys lager, og sånn sagt rett fra skrumplevra, så nektet jeg å tro at dette var det produktet du brygget hjemme, jeg har lest mange av postene dine, både her og på Facebook, du har vunnet i øst og i vest og jeg hadde sikkert skyhøye forventninger, men jeg er enda den dag i dag, rimelig sikker på at du kan bedre enn det Nøgne leverte den gang :)
 
Det kommer selvfølgelig ann på hva man mener med "helt fornøyd", som jeg skrev den gang, og som jeg enda står inne for, så var den ubalansert, jeg syns det manglet bitterhet og den var ikke så krisp som jeg foretrekker en lys lager, og sånn sagt rett fra skrumplevra, så nektet jeg å tro at dette var det produktet du brygget hjemme, jeg har lest mange av postene dine, både her og på Facebook, du har vunnet i øst og i vest og jeg hadde sikkert skyhøye forventninger, men jeg er enda den dag i dag, rimelig sikker på at du kan bedre enn det Nøgne leverte den gang :)
Jeg fikk aldri sammenlignet side om side, siden det var over et år mellom. Selv var jeg meget godt fornøyd med NØ sin versjon, og det skarpskodde dommerpanelet hos Ølakademiet ga det 95 av 100 poeng. Men smak og behag er forskjellig, så det blir jo opp til den enkelte.
 
Sist redigert:
Jeg fikk aldri sammenlignet side om side, siden det var over et år mellom. Selv var jeg meget godt fornøyd med NØ sin versjon, og det skarpskodde dommerpanelet hos Ølakademiet ga det 95 av 100 poeng. Men smak og behag er jo forskjellig, så det blir jo opp til den enkelte.
Hva syns du lederer? Eller hva synes du er den beste lyse lageren å få på butikk eller pol?
 
Hva syns du lederer? Eller hva synes du er den beste lyse lageren å få på butikk eller pol?
Jeg liker Lederer, og har en etterligning til modning på fat (med Vladimir-Spalt). Men generelt er jeg enda mer glad i en god Helles. Dessverre er utvalget dårlig her i steinrøysa. I butikk er det vanskelig å finne noe som topper tsjekkiske Bernard.
 
Jeg fikk aldri sammenlignet side om side, siden det var over et år mellom. Selv var jeg meget godt fornøyd med NØ sin versjon, og det skarpskodde dommerpanelet hos Ølakademiet ga det 95 av 100 poeng. Men smak og behag er forskjellig, så det blir jo opp til den enkelte.
Jeg lot noen av de fra nøgne ligge kjølig i en del måneder, og da blei de mye mer sånn jeg hadde håpa de skulle være. Jeg var heller ikke kjempeimponert rett fra polet, men det blei veldig bra etter en stund.
 
Jeg lot noen av de fra nøgne ligge kjølig i en del måneder, og da blei de mye mer sånn jeg hadde håpa de skulle være. Jeg var heller ikke kjempeimponert rett fra polet, men det blei veldig bra etter en stund.
NØ brukte Castle malt, og det har kanskje et ”søtere” preg enn tyske pilsmalt. Vet ikke om det er riktig, men det er en teori.
 
Jeg liker Lederer, og har en etterligning til modning på fat (med Vladimir-Spalt). Men generelt er jeg enda mer glad i en god Helles. Dessverre er utvalget dårlig her i steinrøysa. I butikk er det vanskelig å finne noe som topper tsjekkiske Bernard.
Må få testet en Bernard, men om det skulle være en øl jeg får kjøpt, hvilken vil du si kommer nærmest utepils? Ja om det i det hele tatt er noen som ligner der ute.
 
Må få testet en Bernard, men om det skulle være en øl jeg får kjøpt, hvilken vil du si kommer nærmest utepils? Ja om det i det hele tatt er noen som ligner der ute.
Usikker, her må nok vi nok få hjelp fra publikum. Referansen er internasjonal lager, altså Carlsberg med medium bitterhet. Men med litt høyere ABV og mer maltpreg. Utvalget av slike øl er mildt sagt begredelig på polet.
 
Usikker, her må nok vi nok få hjelp fra publikum. Referansen er internasjonal lager, altså Carlsberg med medium bitterhet. Men med litt høyere ABV og mer maltpreg. Utvalget av slike øl er mildt sagt begredelig på polet.
Utvalget er rimelig snevert ja :confused: Tror kanskje det beste blir, når det en gang blir tid å bestille et ølsett fra nettbutikken din og prøve selv.
 
Da er jeg på dag 14 på Brewly-batchen og aktiviteten i gjærlåsen er nede på et plopp i minuttet... ikke ulikt Fermentis-batchene mine på samme temp...
 
Noen som har fått ølet sitt på fat/flaske nå? Min er på dag 15 og Tilt viser en SG på 1,010. Har jobbet sakte, men jevnt og trutt hele veien. Håper at den begynner å nærme seg FG nå, siktet på 1,008. Krysser fingrene for fating rett over neste helg.
 
Noen som har fått ølet sitt på fat/flaske nå? Min er på dag 15 og Tilt viser en SG på 1,010. Har jobbet sakte, men jevnt og trutt hele veien. Håper at den begynner å nærme seg FG nå, siktet på 1,008. Krysser fingrene for fating rett over neste helg.
Pokker... det har jeg glemt av. Min er på dag 21 så jeg får få den opp på DA-rast...
 
Nå anser jeg min til å være sånn noenlunde utgjæret. Tilt viser SG 1,009, og der har den ligget siden mandag morgen. Dvs, den ligger nå og vipper mellom 1,009 og 1,008 (som var målet). Tar en ordentlig måling til helgen og setter til kaldkræsj noen dager med litt gelatin.

Slik så gjæringsforløpet mitt ut. Treg start, men jobbet veldig jevnt når den først kom i gang. Ingen intensiv stormgjæring, bare jevnt pådrag hele veien. Helt til den plutselig var ferdig.

1639060844438.png
 
Sist redigert:
Etter 32 døgn klarte jeg å tyne min øl fra 1.049 til 1.011, 77% Apparent attenuation.
Hadde håpet på litt mer, 1.009 og 81%, men nå var det ikke mer å hente selv med temperaturøking og risting. Har snudd fatet på hodet noen ganger og ristet for å få gjæren i suspensjon. Startet nedkjølingen i går og ølet er karbonert (spunding) så det blir ikke så lenge til første prøvesmaking.

Er lite motivert til å gjære pils direkte med tørrgjær igjen. Blir denne ølen god bruker jeg nok Brewly, men da med en stor og aktiv starter!
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp