1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Brød og knekkebrød oppskrifter

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Åsmund_, 9 Nov 2013.

  1. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Kanskje det kan bli et godt markedsførings triks
     
  2. RuLu

    RuLu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tiller
    Er det ikke igjen noen proteiner heller?

    Sent fra min D6603 via Tapatalk
     
  3. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

  4. [Daniel]

    [Daniel]
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    De får en helt fantastisk bæsj, om ikke annet!
     
  5. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har ein plass her på tunet som masken vert dumpa. Er faktisk ingen dyr som viser intreserte I denne haugen. Det må vel vise at det ikkje er noke næring å finne I dette

    Sent fra min SM-A300FU via Tapatalk
     
  6. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Eller at du har bra utbytte
     
    GuHa liker dette.
  7. Karsteinb

    Karsteinb
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fjellhamar
    Bønder fôrer gjerne med mask og annet bryggeavfall, hvis de får tak i rasjonelle mengder, og det finnes mange artikler om dette på nett. F.eks denne fra avisa Driva 2. oktober 2015
    http://www.driva.no/_incoming/2015/10/02/Bygger-gigantfjøs-11639887.ece
    – Derfor har jeg valgt å kjøre så enkelt som mulig. Alle dyra får samme fôr, en miks av silo og mask, bryggeriavfall som jeg får fra Austmann og To tårn i Trondheim, forteller han.
    Nå får han tre-fire tonn bryggeriavfall i uka, men seinere skal dette økes til ti tonn i uka. Dette gjør at han ikke trenger å importere kraftfôr, protein fra Brasil, i det hele tatt.
    – Dette er suverent formiddel, her får dyra det de trenger av protein. Protein og ølgjær er godt for magen, og jeg blander også inn sukkerroer for å opprettholde energinivået.


    For å sammenligne næringsverdien av bygg og mask, kan man se på megajoule omsettlig energi, dvs den energien i husdyrfôret som er tilgjengelig for dyrets energiomsetning etter at energitapet i gjødsel, urin og gjæringsgasser er tatt hensyn til.
    Bygg av middels kvalitet har 13 MJ omsettelig energi pr kg tørrstoff, mens mask har 11 MJ omsettelig energi pr kg tørrstoff hos drøvtyggere. Ville dyr som på vinteren beiter bark, kvist og knopper er vant til mindre konsentrert fôr enn mask, f.eks har tørka fjellbjørk bare 9,3 MJ o.e. pr kg TS. Ubehandla halm blir regna for å ha negativ OE, og den blir derfor behandla med ammoniakk eller lut for å øke fordøyeligheten til 8,7 MJ o.e./kg TS. Kilde: http://statisk.umb.no/iha/fortabell/index.php

    På bakgrunn av dette er det ikke noe i veien for å legge ut mask f.eks til rådyr, bortsett fra at det like gjerne kan bli mat for grevling og rotter.
     
    Jærbrygg, Ølbjørn, Jørgen O og 5 andre liker dette.
  8. Ølbjørn

    Ølbjørn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tror det er lange tradisjoner for å bruke mask som dyremat i Norge og i utlandet. Selvsagt er nok moderne fremforsket "voks-så-fort-som-overhodet-mulig-fôr" bedre på næringsinnhold, men noe vits må det da være i masket også. Om det spises av noen er jo det uansett en fin måte å utnytte ressursene :)
     
    Jærbrygg liker dette.
  9. Ølbjørn

    Ølbjørn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Informativt innlegg, men jeg stusser på uttalelsen til bonden om at kyrne har godt av ølgjær. Masket "produseres" og utskilles jo før gjær tilsettes.
     
  10. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Villgjær


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  11. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Lager biodiesel av masken jeg. Får meg frem og tilbake til jobben med minimal miljøbelastning. Har noen assistenter som henter mask (hver onsdag morgen) og bistår litt i prosessen.
     
    Ølbjørn, ØyvindO og Newman liker dette.
  12. Ølbjørn

    Ølbjørn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvordan gjør du det i praksis?
     
  13. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Putter masken i biologisk nedbrytbare poser (grønne), knyter dobbel knute (viktig!) og plasserer dem i en grå oppsamlingsbeholder ved garasjen. Så går resten av seg selv til sjåføren dukker opp nedenfor huset for å hente meg (og noen til som vil være med). Superenkelt! :)
     
    Armas og glennrlie liker dette.
  14. Ølbjørn

    Ølbjørn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hehe, skjønner...
     
  15. Lars Grepstad

    Lars Grepstad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bulandet
    Mask er kjempefór. Har kjørt igang to DDGS fabrikker, i Kina (spritfabrikker, gjenvinning av avbrent sats til fór). Mais kjøpt fra bøndene, produsert sprit på, og så blir maisen solgt tilbake til bøndene som grisefor..
    Her har maisen også gått gjennom gjæringen, og destilleringen, så det burde være enda mer utnytta enn i vår mask.
     
    Ølbjørn liker dette.
  16. MartinHH

    MartinHH
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondhjem
    Ølbjørn liker dette.
  17. andor

    andor
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Gammel, gammel post, men for de som ikke har testa å bake med surdeig, så anbefales det på det varmeste. Utrolig gøy å lage sin egen surdeigstarter. Jeg har en på rug, og en på spelt som jeg baker med. Blir fantastisk gode brød, og jeg gleder meg til å blande inn litt mesk, og se hvordan det blir.

    Noen som har testa med hjemmemekka surdeigstarter til ølbrygging? :)
     
    Jørgen O liker dette.
  18. Ølbjørn

    Ølbjørn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Gjenoppliver en gammel post her...

    For en tid siden gikk jeg over til å tørke masket som skal brukes i brød, ettersom brødet ellers ble altfor fuktig, og dermed også mindre holdbart. Dessverre synes jeg ofte at skallbitene blir for store. Brødet ikke føltes like godt å spise, siden det var vanskelig å tykke skallbitene i stykker. Jeg har nå derfor begynt å male det tørkede masket i smoothiemaskin eller lignende. Dette omskaper det hele til helt finmalt fullkornsmel.

    Kjempeenkelt å lagre, og passe i alt fra brød, knekkebrød, pannekaker eller mer mettende smoothies :)
     
    JEG, msevland, Viraverk og 1 annen person liker dette.
  19. Viraverk

    Viraverk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har noen poser med mask i fryseren som jeg hadde tenkt anvendt i knekkebrød. Men å kverne det i "stavmikseren" (m/beholder) er jo genialt.
    Takker for tips. :)
     
    Ølbjørn og Noget Undergjæret liker dette.
  20. Jærbrygg

    Jærbrygg
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Klepp,Rogaland
    Dette må da være reinspikka tull......her er det fest hele vinteren når jeg doserer ut noe mesk til fugler og dyrene rundt meg. Altfor mye vranglære her på forumet etter hvert.
     
    RuLu og Nils Ruud liker dette.

Del denne siden