MortenSickel
Norbrygg-medlem
Da står det snaut 20 liter "Saison in the sun" nede på gjestebadet hvor varmekabelene er satt til 17 grader med en temperatursensor utenpå bøtta. Den delen som kommer nå har jeg jo gjort før men da fra ekstrakt, dette føles annerledes, ja!
Jeg fulgte oppskriften fra Holmentoppen så nøyaktig jeg klarte, så får jeg se etterhvert hvilke snarveier og lurerier jeg kan få til.
Noen refleksjoner,
Begynte med kokeplaten på et lite bord og et lite avlastingsbord ved siden av. Fant etterhvert ut at jeg trengte mer plass til å gjøre av ting, så jeg hentet et større hagebord for avlastning, i etterpåklokspapens klare lys ser jeg jo at jeg burde forstått det med en gang at det første (ca 1x1 meter) bordet var for lite.
Hadde et dørslag i bunn av kjelen - vet ikke om det hadde noe å si, men jeg så at den var litt svidd i bunnen da jeg kjøpte den (brukt) Ikke antydning til sviing nå.
Jeg brukte både sqeeze og sparge på posen etter meskingen. Hadde samme erfaring som med eplepressing, etterhvert kom det mindre og mindre ut og det ble mindre og mindre smak i det. Ikke noen bittersmak å spore, så jeg regner med at kaninene, unnskyld, tanninene holdt seg der de skulle.
Jeg kokte inn litt mer enn jeg skulle ha gjort, så jeg endte med ca 19 liter hvor gravitasjonstesten sa 1060, jeg skulle i følge oppskriften hatt ca 22l på 1057. Bør jeg koke opp en liter vann, kjøle til ca 20 og sette det til så raskt som mulig, eller kan jeg like gjerne justere når jeg lager sukkerlake til karboneringen?
Det som er litt skummelt, er at jeg fikk for høy temperatur et par ganger under meskingen. Må huske til neste gang hvor effektiv en kraftig induksjonsplate er. Har dette gått galt, er det vel lite å gjøre med det nå, det finner jeg ut av i løpet av den neste drøye uken...
Men, når jeg først fikk kontroll på det, fungerte systemet med trekk utenpå gryta (laget av et gammelt elektrisk varmeteppe) veldig bra. Jeg klarer jo ikke å holde meg unna og sjekket temperaturen til stadighet, den lå dønn på 66 så lenge jeg ikke fant på noe tull... (tenker jeg snart lager meg en temperaturlogger til som jeg kan sette utenpå gryta, så kan den ligge og logge hele tiden, må bare teste litt for å finne ut hvordan den temperature er sammenliknet med den inne i gryta)
Det ble ufattelig mye gruffelure i bunnen av gjæringsspannet da jeg satt det til gjæring en halvtimes tid etter at jeg hadde overført, ca opp til 5 liters merket. Jeg regner med at det feller seg bedre til gjæringen er ferdig. Vet ikke om jeg skulle ventet litt lengere før jeg overførte til spannet eller om det var noe annet lurt jeg skulle gjort. Fikk et tips i oppskriften om å tappe de første tre literene på flasker og så la dem bunnfelle en stund før jeg overførte dem til gjæringskaret. Så der - og på noen andre prøver jeg tok ut - at løsningen ble klar og fin etterhvert - det av den som var over bunnfallet...
Kjølespiralen var utrolig effektiv, men det var jo rimelig varmt det som kom ut først ja... Sto i hagen og brygget, heldigvis lå ikke utløpet borti blomsterbedet... Fikk lagt det på et av de mest mosegrodde stedene på plenen...
Slang noe meskrester bort under fuglematerene, så får vi se om det er noe interessant - er kanskje fare for at det er litt for lite annet enn fiber igjen der, men får se hva de sier...
Da er det bare å vaske, rydde og finne en oppskrift på knekkebrød...
(Og neste helg skal det bli en runde Lervig Lucky Jack...)
Jeg fulgte oppskriften fra Holmentoppen så nøyaktig jeg klarte, så får jeg se etterhvert hvilke snarveier og lurerier jeg kan få til.
Noen refleksjoner,
Begynte med kokeplaten på et lite bord og et lite avlastingsbord ved siden av. Fant etterhvert ut at jeg trengte mer plass til å gjøre av ting, så jeg hentet et større hagebord for avlastning, i etterpåklokspapens klare lys ser jeg jo at jeg burde forstått det med en gang at det første (ca 1x1 meter) bordet var for lite.
Hadde et dørslag i bunn av kjelen - vet ikke om det hadde noe å si, men jeg så at den var litt svidd i bunnen da jeg kjøpte den (brukt) Ikke antydning til sviing nå.
Jeg brukte både sqeeze og sparge på posen etter meskingen. Hadde samme erfaring som med eplepressing, etterhvert kom det mindre og mindre ut og det ble mindre og mindre smak i det. Ikke noen bittersmak å spore, så jeg regner med at kaninene, unnskyld, tanninene holdt seg der de skulle.
Jeg kokte inn litt mer enn jeg skulle ha gjort, så jeg endte med ca 19 liter hvor gravitasjonstesten sa 1060, jeg skulle i følge oppskriften hatt ca 22l på 1057. Bør jeg koke opp en liter vann, kjøle til ca 20 og sette det til så raskt som mulig, eller kan jeg like gjerne justere når jeg lager sukkerlake til karboneringen?
Det som er litt skummelt, er at jeg fikk for høy temperatur et par ganger under meskingen. Må huske til neste gang hvor effektiv en kraftig induksjonsplate er. Har dette gått galt, er det vel lite å gjøre med det nå, det finner jeg ut av i løpet av den neste drøye uken...
Men, når jeg først fikk kontroll på det, fungerte systemet med trekk utenpå gryta (laget av et gammelt elektrisk varmeteppe) veldig bra. Jeg klarer jo ikke å holde meg unna og sjekket temperaturen til stadighet, den lå dønn på 66 så lenge jeg ikke fant på noe tull... (tenker jeg snart lager meg en temperaturlogger til som jeg kan sette utenpå gryta, så kan den ligge og logge hele tiden, må bare teste litt for å finne ut hvordan den temperature er sammenliknet med den inne i gryta)
Det ble ufattelig mye gruffelure i bunnen av gjæringsspannet da jeg satt det til gjæring en halvtimes tid etter at jeg hadde overført, ca opp til 5 liters merket. Jeg regner med at det feller seg bedre til gjæringen er ferdig. Vet ikke om jeg skulle ventet litt lengere før jeg overførte til spannet eller om det var noe annet lurt jeg skulle gjort. Fikk et tips i oppskriften om å tappe de første tre literene på flasker og så la dem bunnfelle en stund før jeg overførte dem til gjæringskaret. Så der - og på noen andre prøver jeg tok ut - at løsningen ble klar og fin etterhvert - det av den som var over bunnfallet...
Kjølespiralen var utrolig effektiv, men det var jo rimelig varmt det som kom ut først ja... Sto i hagen og brygget, heldigvis lå ikke utløpet borti blomsterbedet... Fikk lagt det på et av de mest mosegrodde stedene på plenen...
Slang noe meskrester bort under fuglematerene, så får vi se om det er noe interessant - er kanskje fare for at det er litt for lite annet enn fiber igjen der, men får se hva de sier...
Da er det bare å vaske, rydde og finne en oppskrift på knekkebrød...
(Og neste helg skal det bli en runde Lervig Lucky Jack...)
Sist redigert: