Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
Du svarte egentlig på det selv. Ved dårlig nedkjøling vil man få ut ekstra bitterstoffer fra smak og aroma humler som typisk har høy alfasyre. Ved sen nedkjøling vil mye av de flyktige oljene som skaper aroma fordampe. Når man tilsetter humle under hop stand er temperaturen lavere slik at man ikke trekker ut bitterstoff fra humlen, samtidig som at humleoljene ikke fordamper. Mellom 71-77 grader er anbefalt for hop stand siden det både er over 70 grader som er "limiten" på bakterier og fare for infeksjon, samt at ved 77 grader og lavere er konvertering av alfasyre til bitterstoff i ølet neglisjerbart.Er du sikker på det? En god del der ute sverger til å kjøle ned til 80 grader og la den hvile der (såkalt hopstand) for å trekke ut ekstra smak/aroma. Under 80 grader får man visst ikke bitterstoffene fra humla på samme måte. Jeg har ikke forsøkt dette selv.