Åh... han tar det nok med fatning.Ikkje meir bensin på bålet til Finn no
Satte ølet til gjæring i min isolerte utebod, inni gjæringsskap. På det tidspunktet (søndag) holdt boden 17 grader og jeg skulle gjære på 19, så jeg koblet inkbirden til varming. Set and forget. Kikket innom boden i dag og da var det 23 grader der. Hev meg rundt og byttet over til kjøling. Satser på det går greit.
Noen som bruker både kjøling og varming på inkbird samtidig? Ser for meg at det blir mye av og på med kjøleskapet.
Jeg skal gjøre slik du sier. Må nesten det når omgivelsestemperaturen svinger såpass.Sett delay til 10 min på inkbirden, så tar det iallefall 10 min før kjøleskapet kicker inn etter at temperaturen er nådd på den varme siden, men bruker alltid både kjøl og varme samtidig med 10 min delay, i et kjøleskap (med varmebelte som jeg bruker iallefal) så er det ikke mye av og på, hører veldig sjeldent at kjøleskapene starter. Kjøleskapet er isolert, og dunken med vørter i har en stor masse. Men gjærer ikke med inkbirds selv, bruker de bare der temp skal holdes jevnt.
Men det spørs på gjæren og, 23 grader etter en halv uke kunne ha gått helt fint det og.
Jeg skal gjøre slik du sier. Må nesten det når omgivelsestemperaturen svinger såpass.
Brukte US-05. Vet ike hvordan den oppfører seg oppi den temperaturen
Puh, flaks!Med 05 er det null stress, du svettet unødvendig
Puh, flaks!
Dette ølet ble brygget for å deles med kompisgjengen, så kanskje jeg slipper å skuffe dem!
Spenstig! Ølet er en amerikansk blonde så da går det nok bra.Jeg har pumpet 05 opp til 28 grader over fire døgn fra 16, flere ganger i IPA'er, og ikke funnet noe nasty. Fruktig blir det uansett, for det er en fruktig gjær.
Mine siste tre birgere har vært US-05. I stout er den helt geir å jobbe med synes jeg. Men husk at OG også spiller inn. Der hvor jeg har dratt opp til 28 på 48t har OG vært sånn ca 1.055.Jeg har en stout gående med den gjæren nå på 25, starta på 22
Brygget en saison med bruk av gjæren Belle Saison. Tappet et fult fat etter 2 uker på FG 1.005. Satte fatet direkte på tvungen karbonisering på 23 grader og 30PSI.
Etter noen dager var slange fra regulator til fat fylt med øl. Min umiddelbare tanke var at jeg muligens hadde koblet feil da jeg gjorde steriliseringen av fatet (kobling ut på kobling inn osv.).
Bestemte meg derfor kjapt og ugjennomtenkt for å åpne lokket på fatet for å se om koblingene var riktige. Dette ente med at fatet skummet i 5min før det roet seg og jeg fikk satt lokket på plass. Umiddelbart fortstod jeg jo da at koblingene var riktige, men ølet var ikke ferdig utgjæret og dermed undertrykk på regulator. Ente opp med masse øl på gulvet i bryggerommet som jeg måtte vaske opp. Steriliserte også alt som hadde vært i kontakt med ølet kraftig etter sølet var vasket opp.
I den forbindelse har jeg et spørsmål. Prøvde å sterilisere sølet så godt jeg kunne, men hva er farene her med tanke på Saccharomyces Cerevisiae var. diastaticus?
Er det noen risikoer her?
Den er god til å danne biofilm, og sånn sett er det kanskje vanskelig å være helt sikker på at det ikke klamrer seg fast rester et eller annet sted. Det veit jeg egentlig ikke så mye om. Men et gulv kan du vel klare å få veldig reint, og så lenge sjølve bryggeutstyret er reint, tror jeg ikke du trenger å være så engstelig. Du vaska vel med en gang, før noe fikk tørka, og da tror jeg mye er gjort.
Trist historie. De gangene jeg brukte Belle, endte den alltid opp på 1.000 eller under. Virkelig skummel. Andre belgiske diastaticuser jeg har vært borti, har typisk stoppa på 1.004.
Takk for svar, Finn.
Når det gjelder slanger og regulator ble ikke denne rengjort med en gang og det er vel denne jeg bekymrer meg mest over. Bør slange kastes og byttes ut eller tror du jeg fortsatt kan bruke den?