Bryggertabber

Æhh, tror jeg så feil på klokka idag og avslutta meskinga et kvarter for tidlig
Jaja, går vel helst bra
 
Æhh, tror jeg så feil på klokka idag og avslutta meskinga et kvarter for tidlig
Jaja, går vel helst bra



Det var vel der de siste poenga havna
Klarte å pitche på 22 grader idag også, prøvde et nytt kjølesystem
Jaja, det er jo meldt varmere nå, så den går nok ikke under det uansett
 
Satte ølet til gjæring i min isolerte utebod, inni gjæringsskap. På det tidspunktet (søndag) holdt boden 17 grader og jeg skulle gjære på 19, så jeg koblet inkbirden til varming. Set and forget. Kikket innom boden i dag og da var det 23 grader der. Hev meg rundt og byttet over til kjøling. Satser på det går greit.
Noen som bruker både kjøling og varming på inkbird samtidig? Ser for meg at det blir mye av og på med kjøleskapet.
 
Satte ølet til gjæring i min isolerte utebod, inni gjæringsskap. På det tidspunktet (søndag) holdt boden 17 grader og jeg skulle gjære på 19, så jeg koblet inkbirden til varming. Set and forget. Kikket innom boden i dag og da var det 23 grader der. Hev meg rundt og byttet over til kjøling. Satser på det går greit.
Noen som bruker både kjøling og varming på inkbird samtidig? Ser for meg at det blir mye av og på med kjøleskapet.

Sett delay til 10 min på inkbirden, så tar det iallefall 10 min før kjøleskapet kicker inn etter at temperaturen er nådd på den varme siden, men bruker alltid både kjøl og varme samtidig med 10 min delay, i et kjøleskap (med varmebelte som jeg bruker iallefal) så er det ikke mye av og på, hører veldig sjeldent at kjøleskapene starter. Kjøleskapet er isolert, og dunken med vørter i har en stor masse. Men gjærer ikke med inkbirds selv, bruker de bare der temp skal holdes jevnt.

Men det spørs på gjæren og, 23 grader etter en halv uke kunne ha gått helt fint det og.
 
Sist redigert:
Sett delay til 10 min på inkbirden, så tar det iallefall 10 min før kjøleskapet kicker inn etter at temperaturen er nådd på den varme siden, men bruker alltid både kjøl og varme samtidig med 10 min delay, i et kjøleskap (med varmebelte som jeg bruker iallefal) så er det ikke mye av og på, hører veldig sjeldent at kjøleskapene starter. Kjøleskapet er isolert, og dunken med vørter i har en stor masse. Men gjærer ikke med inkbirds selv, bruker de bare der temp skal holdes jevnt.

Men det spørs på gjæren og, 23 grader etter en halv uke kunne ha gått helt fint det og.
Jeg skal gjøre slik du sier. Må nesten det når omgivelsestemperaturen svinger såpass.
Brukte US-05. Vet ike hvordan den oppfører seg oppi den temperaturen
 


Det var vel der de siste poenga havna
Klarte å pitche på 22 grader idag også, prøvde et nytt kjølesystem
Jaja, det er jo meldt varmere nå, så den går nok ikke under det uansett

Jeg har en stout gående med den gjæren nå på 25, starta på 22
Det blir en tropisk sak med kokos, men forventer ingen usmaker :D
 
Jeg har en stout gående med den gjæren nå på 25, starta på 22
Mine siste tre birgere har vært US-05. I stout er den helt geir å jobbe med synes jeg. Men husk at OG også spiller inn. Der hvor jeg har dratt opp til 28 på 48t har OG vært sånn ca 1.055.
 
Brygget en saison med bruk av gjæren Belle Saison. Tappet et fult fat etter 2 uker på FG 1.005. Satte fatet direkte på tvungen karbonisering på 23 grader og 30PSI.
Etter noen dager var slange fra regulator til fat fylt med øl. Min umiddelbare tanke var at jeg muligens hadde koblet feil da jeg gjorde steriliseringen av fatet (kobling ut på kobling inn osv.).

Bestemte meg derfor kjapt og ugjennomtenkt for å åpne lokket på fatet for å se om koblingene var riktige. Dette ente med at fatet skummet i 5min før det roet seg og jeg fikk satt lokket på plass. Umiddelbart fortstod jeg jo da at koblingene var riktige, men ølet var ikke ferdig utgjæret og dermed undertrykk på regulator. Ente opp med masse øl på gulvet i bryggerommet som jeg måtte vaske opp. Steriliserte også alt som hadde vært i kontakt med ølet kraftig etter sølet var vasket opp.

I den forbindelse har jeg et spørsmål. Prøvde å sterilisere sølet så godt jeg kunne, men hva er farene her med tanke på Saccharomyces Cerevisiae var. diastaticus?
Er det noen risikoer her?
 
Brygget en saison med bruk av gjæren Belle Saison. Tappet et fult fat etter 2 uker på FG 1.005. Satte fatet direkte på tvungen karbonisering på 23 grader og 30PSI.
Etter noen dager var slange fra regulator til fat fylt med øl. Min umiddelbare tanke var at jeg muligens hadde koblet feil da jeg gjorde steriliseringen av fatet (kobling ut på kobling inn osv.).

Bestemte meg derfor kjapt og ugjennomtenkt for å åpne lokket på fatet for å se om koblingene var riktige. Dette ente med at fatet skummet i 5min før det roet seg og jeg fikk satt lokket på plass. Umiddelbart fortstod jeg jo da at koblingene var riktige, men ølet var ikke ferdig utgjæret og dermed undertrykk på regulator. Ente opp med masse øl på gulvet i bryggerommet som jeg måtte vaske opp. Steriliserte også alt som hadde vært i kontakt med ølet kraftig etter sølet var vasket opp.

I den forbindelse har jeg et spørsmål. Prøvde å sterilisere sølet så godt jeg kunne, men hva er farene her med tanke på Saccharomyces Cerevisiae var. diastaticus?
Er det noen risikoer her?

Den er god til å danne biofilm, og sånn sett er det kanskje vanskelig å være helt sikker på at det ikke klamrer seg fast rester et eller annet sted. Det veit jeg egentlig ikke så mye om. Men et gulv kan du vel klare å få veldig reint, og så lenge sjølve bryggeutstyret er reint, tror jeg ikke du trenger å være så engstelig. Du vaska vel med en gang, før noe fikk tørka, og da tror jeg mye er gjort.

Trist historie. De gangene jeg brukte Belle, endte den alltid opp på 1.000 eller under. Virkelig skummel. Andre belgiske diastaticuser jeg har vært borti, har typisk stoppa på 1.004.
 
Takk for svar, Finn.

Når det gjelder slanger og regulator ble ikke denne rengjort med en gang og det er vel denne jeg bekymrer meg mest over. Bør slange kastes og byttes ut eller tror du jeg fortsatt kan bruke den? :)

Den er god til å danne biofilm, og sånn sett er det kanskje vanskelig å være helt sikker på at det ikke klamrer seg fast rester et eller annet sted. Det veit jeg egentlig ikke så mye om. Men et gulv kan du vel klare å få veldig reint, og så lenge sjølve bryggeutstyret er reint, tror jeg ikke du trenger å være så engstelig. Du vaska vel med en gang, før noe fikk tørka, og da tror jeg mye er gjort.

Trist historie. De gangene jeg brukte Belle, endte den alltid opp på 1.000 eller under. Virkelig skummel. Andre belgiske diastaticuser jeg har vært borti, har typisk stoppa på 1.004.
 
Takk for svar, Finn.

Når det gjelder slanger og regulator ble ikke denne rengjort med en gang og det er vel denne jeg bekymrer meg mest over. Bør slange kastes og byttes ut eller tror du jeg fortsatt kan bruke den? :)

En slange kan du vel koke? Jeg koker i alle fall silikonslanger lenge og vel uten at det ser ut til å gjøre noe.
 
Silikon tåler å kokes, tror vinyl og LDPE ikke bør kokes.

En ny slange koster ikke så mye. Kjøp tilbakeslagventil samtidig for å unngå samme problem senere.

Tror forøvrig ikke silikon er egnet som co2 slange.
 
Potensiell bryggetabbe. Skilte ut 1.5L vørter fra slammet på bryggedagen, og helte det på en plastflaske dagen etter. Dagen etter det igjen helte jeg det oppi en ny bøtte uten å koke vørteren først, tørrhumlet og stakk om oppå dette.

Satser på det ikke er infisert, det virket bare riktigere å unngå så stort headspace i 27L-bøtten, og tørrhumle tidlig så evt oksygen blir spist opp.
c5fda61c512363c03beb87a1bef792db.jpg
 
Tilbake
Topp