1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Bryggertabber

En tråd i 'Brygging' startet av joques, 15 Des 2007.

  1. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hmm, kva er formålet med den 1.5 literen? Meir øl?
    Får håpe det går bra :)
     
  2. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja, fikk som vanlig dårlig utbytte, så måtte tyne ut litt ekstra. Det er også fint å ha litt vørter til karbonering, men det blir nok med sukker eller spraymalt denne gangen.
     
    Kalvatn liker dette.
  3. Aruzaa

    Aruzaa
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Dusjet heverten grundig med JIF i morges i stedet for StarSan. Merket det heldigvis før jeg stappet den oppi Weissbieren som skulle stikkes om før flasking.
     
    Amarillo, loebrygg og erikraude liker dette.
  4. Jo

    Jo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Askøy
    Nytt bryggeoppsett, nye tabber. I dag har jeg funnet ut hvor mye vørter man kan miste når 13 liter vørter på 3500w koker over. Svaret er ca 4 liter. Så da slipper dere å lure mer på akkurat det.

    Takk gud for at jeg brygget ute. Liggeunderlaget som var rundt kjelen er klar for gjenvinning, for å si det slik..

    Sent fra min CLT-L29 via Tapatalk
     
    msevland, Thomas D, Finn Berger og 3 andre liker dette.
  5. Espen A.

    Espen A.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det kan jeg bekrefte. Hos meg endte 2 av litrene over hendene da jeg i et desperat forsøk prøvde å flytte kjelen vekk fra komfyren når jeg så hva som var i ferd med å skje. Jeg var ikke rask nok..
    Vi skulle pille reker senere på kvelden. Det slapp jeg, for å pille reker med brannskade fingre er vondt..
    Om det skulle herske noe tvil, så er det veldig tidkrevende å vaske en komfyr rein for vørter som har rent ned i alle tenkelige, og utenkelige kroker..
     
    Jørgen O og Finn Berger liker dette.
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    En grei løsning er å skumme under oppkok. Men også det forutsetter jo at du ikke har gått for å gjøre noe annet interessant mens du venter på at brygget skal nærme seg kokepunktet:).
     
    loebrygg liker dette.
  7. Espen A.

    Espen A.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vann koker ikke opp når man står og ser på.. ;)
     
  8. Jo

    Jo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Askøy
    Besøk som førte til bryggertabbe for min del. Vurderer å lage et digert skilt som lyser opp med "ikke forstyrr bryggeren" når temperaturen i kokekjelen er over 90 grader :)

    Sent fra min CLT-L29 via Tapatalk
     
    RealGone, Finn Berger og loebrygg liker dette.
  9. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det tar jo stort sett like lang tid å nå kok hver gang
    så man kan jo ta en liten titt på klokka
     
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Vann;)?
     
    Daggis liker dette.
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Få deg et sånt "On Air"-skilt. Monter det på noen seler så det henger på ryggen din.
     
    Jo liker dette.
  12. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem





    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  13. SnorreSC

    SnorreSC
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Larvik
    Vel... I dag gikk mye galt. Har stolt på ikea-risten litt for mange ganger tydeligvis. I dag knelte den. -4 liter vørter. Hva bruker andre for å la posen renne av? Ferdig med å skylle og i nærheten av 80C så jeg at diptuben til kjelen ligger på bordet ved siden av meg. Altså ikke rart at posen hang fast i hullet på innsiden av kjelen da jeg skylte, og at skylling gikk tregt. Induksjonstopp og dyppkoker er effeltive saker. Plutselig kokte det over, nye -4 liter vørter. Bryggedagen kunne gått glattere. Brygger forøvrig en splittbatch saison som (1) skal på eikefat med bakterier og (2) tørrhumles med Amarillo. [​IMG] [​IMG]


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Ekornskurken, Mc. og Kalvatn liker dette.
  14. Espen A.

    Espen A.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja,jo, har blitt mye tynne øl i det siste, men vann var kanskje å overdrive litt..
     
    Finn Berger liker dette.
  15. Bryggarn

    Bryggarn
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tør jeg spørre hvor mange kilo malt dette var? Bruker samme selv, og ble brått litt bekymret..
     
  16. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Bruker samme rist selv, oftest 9-10kg malt
     
  17. SnorreSC

    SnorreSC
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Larvik
    Dette var 10.5 kg malt


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  18. Bryggarn

    Bryggarn
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Puh. Det er vel omtrent det dobbelte av det jeg bruker og litt til.
     
  19. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Det er noe rart med å trykke liker knappen på disse postene. Men det er uansett godt ment...
     
    SnorreSC, Espen A., Jo og 1 annen person liker dette.
  20. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Skulle brygge juleøl i dag. Sen kveld i går gjorde at jeg kom sent i gang, men alt gikk bra med forberedelsene, og jeg fikk mesket inn fint.

    Tabbe1: Etter innmesk trykket jeg start på appen til Grainfather, og innså ikke at det betydde pumpestart. Jeg hadde ikke satt på arm, og kjører selvfølgelig uten kuleventil (siden den tetter seg). Resultatet var fontene over hele bryggemaskinen. Tapte litt væske på det og tilsatte en liter ekstra vann mens jeg bannet og vasket.

    Så fikk jeg i gang meskeprogrammet og gikk for å spise frokost.

    Da jeg kom ned igjen, tabbe 2:
    Vørter over hele gulvet. Her var det tydelig at slangen hadde lagt seg med åpningen inn mot kanten slik at det nesten tettet, og vørter hadde tydligvis tvunget seg ut gjennom en utett pakning. Mer banning og rengjøring. Og da jeg skulle flytte Grainfather fikk jeg støt! Den andre lekkasjen hadde tydeligvis skapt en overledning til jord i pumpa. Koblet fra strømmen og forsøkte å rengjøre så godt jeg kunne, men til ingen nytte: overledning til jord fra den ene fasen i pumpa.

    Ga nesten opp her, men er ikke den som liker å la ting gå til spille. Skyllet gjennom og bruker backupsystemet (min gamle BIAB-kjele) for resten. Aner ikke hvordan dette kaosbrygget blir til slutt. Akkurat nå renner maltrøret av seg de siste dråpene i Grainfatheren, og så blir det å øse over og koke opp i BIAB-kjelen. Om dette blir godt så blir det umulig å gjenskape.

    Anti-tabbe: Glad jeg beholdt delene til BIAB-systemet (hadde tenkt å selge spiralkjøleren). Moral: Det er alltid kjekt med en backupløsning, plan B e.l.

    Oppdatering: Gjær pitchet nå. OG på 1061 mot planlagt 1072. Oh well. BU/GU blir jo litt høyere, så det blir lettere og bitrere enn planlagt. Kan bli OK øl, likevel. Vørteren smaker godt, men har en liten bitterhet i ettersmaken, ja.
     
    #4100 Sarge, 10 Aug 2019
    Sist redigert: 10 Aug 2019

Del denne siden