Brygging med kveik - erfaringer?

Jeg tar dette eksperimentet på kontoen for læring og gjærer 25 liter med Sigmunds på 39 grader. Så får jeg iallfall kjenne hva slags smak denne gjæren gir. Det er jo et poeng at dette gjøringskaret skal gi en distinkt annerledes smak enn de tre spannene jeg gjærer på 13 grader med vanlig tysk pilsnergjær WLP830).
Hvordan gikk dette? Hadde vært interessant å høre om din erfaring.
 
Til helgen fyrer jeg opp en sammenligning mellom Oslo og WLP850. En enkel standard pils der Oslo gjæres på 25 grader og WLP850 på 10 grader. Spent på forskjellene mellom disse to.
Der vil du nok få ganske store forskjeller, vil jeg tro. ;) Er likevel spent på hva juryen har å si. Jeg opplever at det som alene kan smake ganske rent og nøytralt ofte avslører seg med egenart og så videre i en AB-smaking.
 
Der vil du nok få ganske store forskjeller, vil jeg tro. ;) Er likevel spent på hva juryen har å si. Jeg opplever at det som alene kan smake ganske rent og nøytralt ofte avslører seg med egenart og så videre i en AB-smaking.
Ja, enig – det er nyttig å ha en referanse å sammenligne med.
 
Funker det å gjære en mexican cerveza med ebbegarden? Jeg skjønner jo at det går, men blir det lyse lette ølet for preget (smaksmessig) av kveiken?

Sent fra min CLT-L29 via Tapatalk
 
Funker det å gjære en mexican cerveza med ebbegarden? Jeg skjønner jo at det går, men blir det lyse lette ølet for preget (smaksmessig) av kveiken?

Sent fra min CLT-L29 via Tapatalk

Eg meiner kveik alltid set ein smak. Så må ein vurdere om det er ein smak ein liker i ølet sitt.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
... som med det meste av ølgjær.

giphy.gif



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Oslo vs WLP 850

Dette er en sammenligning jeg hatt lyst til å gjøre lenge. Hvordan vil Oslo (Bootleg Biology sin isolering av en strain fra Hornindal-miksen til Eik & Tid) klare seg mot en klassisk, supernøytral lagergjær?
Oppskrift her. Den er velprøvd og god. @Finn Berger Ja, den inneholder spitzmalt ;-)

Oslo-delen av batchen gjæret på 26 grader – og var ferdig i løpet av noen dager. Jeg lot den stå i én uke før den ble overført oksygenfritt til fat.
Den danske lagergjæren fikk et vanlig forløp på 10 grader i 3 uker. Hevet temperaturen litt mot slutten. Den gikk også på fat – og begge ble overført til boks med mottrykk i dag.
Oslo fikk en anelse bedre utgjæring (1010 mot 1012 fra OG 1050). Den er litt mer tåkete – ellers er farge og skum identisk. Ikke uventet – WLP 850 har alltid gitt klare øl hos oss. Denne vil bli tilnærmet krystallklar ved lagring.

Men altså – det er helt utrolig hvor nøytral og velsmakende Oslo er i et øl som dette. Jeg ville absolutt ikke klart å skille dem i en blindtest. Selv med litt ulik utgjæring er de forbløffende like. Gjorde en tilsvarende test med Lallemand Køln og WLP 029. Der var forskjellene mye tydeligere.
Det er for tidlig å konkludere. Erfaringsmessig vil lagring endre karakteren på ølene. Begge disse er litt ”rå” foreløpig. Jeg kommer plutselig tilbake med en oppfølging når de har fått et par måneder i kjøleskapet.

IMG_1105.jpg
 
Sist redigert:
Oslo vs WLP 850

Dette er en sammenligning jeg hatt lyst til å gjøre lenge. Hvordan vil Oslo (Bootleg Biology sin isolering av en strain fra Hornindal-miksen til Eik & Tid) klare seg mot en klassisk, supernøytral lagergjær?
Oppskrift her. Den er velprøvd og god.

Oslo-delen av batchen gjæret på 26 grader – og var ferdig i løpet av noen dager. Jeg lot den stå i én uke før den ble overført oksygenfritt til fat.
Den danske lagergjæren fikk et vanlig forløp på 10 grader i 3 uker. Hevet temperaturen litt mot slutten. Den gikk også på fat – og begge ble overført til boks med mottrykk i dag.
Oslo fikk en anelse bedre utgjæring (1010 mot 1012 fra OG 1050). Den er litt mer tåkete – ellers er farge og skum identisk. Ikke uventet – WLP 850 har alltid gitt klare øl hos oss. Denne vil bli tilnærmet krystallklar ved lagring.

Men altså – det er helt utrolig hvor nøytral og velsmakende Oslo er i et øl som dette. Jeg ville absolutt ikke klart å skille dem i en blindtest. Selv med litt ulik utgjæring er de forbløffende like. Gjorde en tilsvarende test med Lallemand Køln og WLP 029. Der var forskjellene mye tydeligere.
Det er for tidlig å konkludere. Erfaringsmessig vil lagring endre karakteren på ølene. Begge disse er litt ”rå” foreløpig. Jeg kommer plutselig tilbake med en oppfølging når de har fått et par måneder i kjøleskapet.

Vis vedlegget 44731
Morsomt med splitbatcher.
Gjorde det med 830 og 833.
Kjenner forskjell på de 2. Gjester gjør ikke det, men jeg kjenner en tydelig forskjell.
Men de er ferske enda (2mnd) så de kan jo forandre seg enda.
 
Morsomt med splitbatcher.
Gjorde det med 830 og 833.
Kjenner forskjell på de 2. Gjester gjør ikke det, men jeg kjenner en tydelig forskjell.
Men de er ferske enda (2mnd) så de kan jo forandre seg enda.

Kan du si mer om opplevd forskjell?
 
  • Like
Reaksjoner: Mc.
Hei og hopp kveikers!
Jeg har egentlig vært litt motstander av denne gjæren, da jeg har ment at jeg har hatt både temperaturkontroll og tid nok til å følge tradisjonelle gjæringsforløp.

men!!!
Jeg har meksikansk kone og etter at koronaen dukket opp og de gikk tom for Corona er det flere i slekta som har tatt kontakt og ønsker å lære.
Der borte er jo normal temperaturen 30-40 grader, så da tenker jeg at kveik må være løsningen for dem.

Jeg har følgende scenario: porter OG1.048 med williamette og S-04
jeg tenker kanskje Gjærnes? Noen andre forslag?


AFE8C869-71A4-4F36-95DB-664150B7742D.png
 
Har en lys sommerøl som jeg har split batch-gjæret med hhv Skare og Oslo. Nå er det en stund siden, og det er tydelig at Skare er blitt veldig fin og klar mens Oslo fortsatt har en viss matthet. Smaksmessig er de blitt likere enn de var i starten, men foretrekker nok Oslo på smak.
 
Hvordan opplever du Skare smaksmessig? Det eneste jeg klarte å finne på nettet var at den var renere enn andre kveiker, men ikke noe mer:)
 
Hvordan opplever du Skare smaksmessig? Det eneste jeg klarte å finne på nettet var at den var renere enn andre kveiker, men ikke noe mer:)
Den er ganske ren, men ikke helt opp på Oslo-nivå. Hos meg har Skare hatt en tendens til ganske kraftig syrlig eplesmak (acetaldehyd?) når ølet er ferskt, men under modning/lagring (jeg karbonerer naturlig på flaske), så forsvinner dette. Det er likevel en syrlig tendens der, men etter snart 4 måneder er også det nesten borte. Selv om Oslo smaker hakket renere/mer pilsaktig, så er ølet gjæret med Skare det jeg har lyst til å servere gjester, fordi det har klarnet så fint.

Skare overrasker meg positivt gang på gang. Men øl som er gjæret med den trenger modning (ihvertfall i min prosess). Det betyr at om man vil ha godt øl raskt (på mindre enn en måned), så er ikke Skare det jeg ville satset på. Men kan du vente, så er det en flott kveik.
 
Den er ganske ren, men ikke helt opp på Oslo-nivå. Hos meg har Skare hatt en tendens til ganske kraftig syrlig eplesmak (acetaldehyd?) når ølet er ferskt, men under modning/lagring (jeg karbonerer naturlig på flaske), så forsvinner dette. Det er likevel en syrlig tendens der, men etter snart 4 måneder er også det nesten borte. Selv om Oslo smaker hakket renere/mer pilsaktig, så er ølet gjæret med Skare det jeg har lyst til å servere gjester, fordi det har klarnet så fint.

Skare overrasker meg positivt gang på gang. Men øl som er gjæret med den trenger modning (ihvertfall i min prosess). Det betyr at om man vil ha godt øl raskt (på mindre enn en måned), så er ikke Skare det jeg ville satset på. Men kan du vente, så er det en flott kveik.
Jeg har lest en artikkel om at øl som er gjæret med kveik pleier å ha mye lavere Ph en øl gjæret med vanlig ale aller lager gjær. Opplevd syrlighet kan visst stamme fra lav Ph. Man kan derfor prøve å meske litt høyere (mot 5.5), eller prøve å regulere Ph når ølet er ferdig utgjæret.

https://www.escarpmentlabs.com/single-post/2019/10/20/Crispy-brewing-with-kveik

Jeg har stor lyst til å prøve Skare. Kunne du hatt mulighet/lyst til å sende meg litt?

Edit: lenke til artikkelen
 
Jeg bruker ikke å regulere pH når jeg bruker kveik. Da blir det syrlig. Skare kan sammenlignes med US-05 egentlig, men smaker litt rundere.
 
Jeg har lest en artikkel om at øl som er gjæret med kveik pleier å ha mye lavere Ph en øl gjæret med vanlig ale aller lager gjær. Opplevd syrlighet kan visst stamme fra lav Ph. Man kan derfor prøve å meske litt høyere (mot 5.5), eller prøve å regulere Ph når ølet er ferdig utgjæret.

https://www.escarpmentlabs.com/single-post/2019/10/20/Crispy-brewing-with-kveik

Jeg har stor lyst til å prøve Skare. Kunne du hatt mulighet/lyst til å sende meg litt?

Edit: lenke til artikkelen
Jeg har aldri sendt før. Litt usikker på hvor godt mine frosne rør tåler å sendes, og de er dessuten uvasket slurry. Hvor bor du?
 
Jeg har aldri sendt før. Litt usikker på hvor godt mine frosne rør tåler å sendes, og de er dessuten uvasket slurry. Hvor bor du?
Bor på Løten (Hedmark). Uvasket slurry ser jeg ikke noe problem med:). Så bare si ifra om du gidder å sende (har selvfølgelig full forståelse hvis du ikke gidder:)).
 
Tilbake
Topp