Brygging med kveik - erfaringer?

Med trykk - samme.
Med sukker så må du ta høyde for at det er mindre oppløst CO2 i ferdig gjæret øl på grunn av den høyere gjæringstemperaturen.
Med trykk - samme.
Med sukker så må du ta høyde for at det er mindre oppløst CO2 i ferdig gjæret øl på grunn av den høyere gjæringstemperaturen.
Jeg skal ha det meste av min første batch med kveik på fat, men også noen flasker. Betyr det du skriver at en bør ha mer sukker i flaskene for å få tilstrekkelig CO2, f.eks tre drops i stedet for to på en halvlitersflaske? Jeg leser også at det kan være lite restgjær i kveiken etter utgjæring, særlig når det har stått noen dager. Antar derfor at man bør ta i litt ekstra (tørr)gjær i flaskene?
 
Jeg skal ha det meste av min første batch med kveik på fat, men også noen flasker. Betyr det du skriver at en bør ha mer sukker i flaskene for å få tilstrekkelig CO2, f.eks tre drops i stedet for to på en halvlitersflaske? Jeg leser også at det kan være lite restgjær i kveiken etter utgjæring, særlig når det har stått noen dager. Antar derfor at man bør ta i litt ekstra (tørr)gjær i flaskene?
Det er nok gjær til å karbonere. Bruk en karbonerings kalkulator på internett for å finne hvor mye sukker du skal bruke. Brewfather sin er fin.
 
Satte en batch på fredag med Gjernes, nå etter knappe 2 dager på 35 ish grader har boblingen avtatt kraftig. Men har ikke målt FG enda.
Hvor lenge lar dere den stå før dere tapper på fat/flaske?
Og en annen ting skal jeg opprettholde tempen på det samme eller senke den?
Tenkte en uke jeg i utgangspunktet før CC og sette på CO2 for karbonisering og tapping etter enda ett par dager. Er det en ok plan?
 
Sist redigert:
Satte en batch på fredag med Gjernes, nå etter knappe 2 dager på 35 ish grader har boblingen avtatt kraftig. Men har ikke målt FG enda.
Hvor lenge lar dere den stå før dere tapper på fat/flaske?
Og en annen ting skal jeg opprettholde tempen på det samme eller senke den?
Tenkte en uke jeg i utgangspunktet før CC og sette på CO2 for karbonisering og tapping etter enda ett par dager. Er det en ok plan?
På de temperaturene der (over 35 grader), så går ting fort. Ofte er det gjæret ut etter 3-4 dager. Bobling er ikke noen nøyaktig indikator for gjæring, mens som for all annen gjæring, så er stabil SG en god indokator på at FG er nådd, spesielt om den da er nær gjærens forventede utgjæring.

Om jeg ikke flasker innen en uke (måler SG dag 4 og på nytt dag 7 om den er som forventet og flasker om den er stabil), så senker jeg gjerne temperaturen så snart SG er nær forventet FG, gjerne etter 4 dager. Dette er likevel kun ut fra magefølelse. Pleier da å senke til rundt 20-25 grader.
 
Min batch med gjernes gjæret fra 1.050 til 1.012 på 3 døgn. Var aldri mer enn en dott med skum på toppen og plopping i gjærlåsen hver 2. sekund. Var ganske overrasket da, var redd den hadde stoppet på 1.020 ellerno

Flasket på dag 4, mulig det var litt modig
 
Min batch med gjernes gjæret fra 1.050 til 1.012 på 3 døgn. Var aldri mer enn en dott med skum på toppen og plopping i gjærlåsen hver 2. sekund. Var ganske overrasket da, var redd den hadde stoppet på 1.020 ellerno

Flasket på dag 4, mulig det var litt modig
1.012 høres ikke så galt ut, men når det gjelder flasking på glassflaske så kjører jeg ganske strengt på "stabil SG over 3 dager"-regelen. Gjernes har vist seg å være litt lunefull på utgjæringsprosenten. Har sett den på både over 80% og under 70%.
 
Min stoppet på 1012, reduserte til 25 grader og lot den stå ett par dager til, ingen endring på FG. Satt til CC og på med CO2. tappet på flaske og fat på dag 10. etter enda noe dager smaker ølet bra, men tipper det er enda bedre om en uke eller to.
 
Når har jeg satt min tredje omgang med Hornindal kveik-OYL-091.
Jeg hadde litt problem med å holde høy nok temperatur de to første omgangene, på grunn av sviktende varmekabel. Denne gangen har alt gått fint med en gjæringstemperatur på 31 grader. Kveik ble tilsatt rundt kl 1 natt til lørdag, og det var tegn på gjæring en time senere. Slik var det også sist. Jeg topphøstet i dag og det var et tykt lag med kveik på toppen.
Prøven viste 1050 SG fra 1061 OG. Det er ikke spesielt kjapp utgjæring, noe som var tilfellet med de to første. Jeg trodde det var på grunn av temperaturproblemet, men nå virker det som om at ting går sakte. Det tar en uke+ før ølet er ferdig gjæret.
Noen som opplever det samme, at utgjæring tar lengre tid enn to-tre dager? Jeg bruker 1/2 NutroMix gjærnæring til 25 l, som er dobbel dose. Hvordan får man ting til å gå fortere?
 
Noen som har lekt med dregs fra Eik & Tid Mosaikk som har noe info å dele? Ser ut til å trives godt på 30*C og gir en god og aromatisk surøl. Dette er visstnok en kveikbasert huskultur hos E&T.
 
Når har jeg satt min tredje omgang med Hornindal kveik-OYL-091.
Jeg hadde litt problem med å holde høy nok temperatur de to første omgangene, på grunn av sviktende varmekabel. Denne gangen har alt gått fint med en gjæringstemperatur på 31 grader. Kveik ble tilsatt rundt kl 1 natt til lørdag, og det var tegn på gjæring en time senere. Slik var det også sist. Jeg topphøstet i dag og det var et tykt lag med kveik på toppen.
Prøven viste 1050 SG fra 1061 OG. Det er ikke spesielt kjapp utgjæring, noe som var tilfellet med de to første. Jeg trodde det var på grunn av temperaturproblemet, men nå virker det som om at ting går sakte. Det tar en uke+ før ølet er ferdig gjæret.
Noen som opplever det samme, at utgjæring tar lengre tid enn to-tre dager? Jeg bruker 1/2 NutroMix gjærnæring til 25 l, som er dobbel dose. Hvordan får man ting til å gå fortere?
Har brukt den mange ganger. Er Alltid utgjæret etter 3 døgn hos meg. Jeg bruker gjær næring + oksygen. Gjærer mellom 30 og 40 gr. Pitchrate og temperatur kommer an på øltype ifht esterpreg jeg ønsker. Kanon gjær. ;)
 
Har brukt den mange ganger. Er Alltid utgjæret etter 3 døgn hos meg. Jeg bruker gjær næring + oksygen. Gjærer mellom 30 og 40 gr. Pitchrate og temperatur kommer an på øltype ifht esterpreg jeg ønsker. Kanon gjær. ;)

Jeg liker også resultatet, som har overrasket meg de to første gangene. Smaksprofilen har endret seg nærmest over natten fra skuffende til suveren:)
Jeg brukte 2,2 gr tørket kveik nå sist og 2,8 gr gjærnæring. Det jeg ikke har brukt er oksygen, kun plasking ved tapping i gjæringsbøtta, siden man tradisjonelt ikke har tilsatt oksygen på noe annet vis.
Hvor mye kveik bruker du på 25 l, gjærnæring og hvor mye O2 tilsetter du? Hva er din OG-FG?
Prøver å finne ut av dette og tok en prøve i dag som viste 1026 SG. Det bruste godt i spannet, men det virker som om ting ikke får fart på seg før dag tre:(
 
Jeg liker også resultatet, som har overrasket meg de to første gangene. Smaksprofilen har endret seg nærmest over natten fra skuffende til suveren:)
Jeg brukte 2,2 gr tørket kveik nå sist og 2,8 gr gjærnæring. Det jeg ikke har brukt er oksygen, kun plasking ved tapping i gjæringsbøtta, siden man tradisjonelt ikke har tilsatt oksygen på noe annet vis.
Hvor mye kveik bruker du på 25 l, gjærnæring og hvor mye O2 tilsetter du? Hva er din OG-FG?
Prøver å finne ut av dette og tok en prøve i dag som viste 1026 SG. Det bruste godt i spannet, men det virker som om ting ikke får fart på seg før dag tre:(
Hei, som sagt bruker jeg forskjellig mengde til forskjellig øl. Men typisk IPA vil jeg underpitche med et par spise skjeer gjær. Lagde en stout som jeg nærmest "Normal" pitcha rett fra starter. Kommer helt an på. Noe som jeg tror er viktig her er å lage en starter hver gang. Ikke nødvendigvis pga mengde gjær, men pga gjær helse. Sørge for at gjæret er i best mulig form.Jeg tror det er umulig å vite hva man kan forvente hvis man ikke gjør det. Jeg bruker ei halv teskje wln 1000 og et minutt O2 (som alltid ;))
 
Hei, som sagt bruker jeg forskjellig mengde til forskjellig øl. Men typisk IPA vil jeg underpitche med et par spise skjeer gjær. Lagde en stout som jeg nærmest "Normal" pitcha rett fra starter. Kommer helt an på. Noe som jeg tror er viktig her er å lage en starter hver gang. Ikke nødvendigvis pga mengde gjær, men pga gjær helse. Sørge for at gjæret er i best mulig form.Jeg tror det er umulig å vite hva man kan forvente hvis man ikke gjør det. Jeg bruker ei halv teskje wln 1000 og et minutt O2 (som alltid ;))
Skal forske litt på dette.
Begynner med å tilsette O2 neste gang, og se om det har en effekt på hastigheten.
Funker ikke det, så blir det starter:)
 
Slik jeg har forstått det, har Bootleg isolert én strain fra en "husmiks" fra Eik & Tid som besto av litt av hvert. Er det bekreftet at Oslo er Hornindal?
 
Slik jeg har forstått det, har Bootleg isolert én strain fra en "husmiks" fra Eik & Tid som besto av litt av hvert. Er det bekreftet at Oslo er Hornindal?
Ja, for Eik & Tid-flasken var brygget med en miks av flere Hornindalkveiker. Men man vet ikke hvilken Hornindalkveik den enkeltcellen som var utgangspunkt for "Oslo" kom fra. Men det er fra Hornindal.
 
Dette var svaret vi fikk når vi var hos Eik & Tid v/Amund. Jeg er ikke 100% sikker på om dette var huskulturen som de sendte inn, men jeg tror det

De fikk Syr kulturen vår.
Den er en blanding av hornindalskveik, og en kultur dyrket opp fra Dregs av spontangjæra Lambic over noen år.
Altså sacch, brett og bakterier
 
Tilbake
Topp