1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Brygging med kveik - erfaringer?

En tråd i 'Brygging' startet av Per Øyvind Arnesen, 26 Nov 2017.

  1. Haglebart

    Haglebart
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Giske
    Er det noen som har kjørt Ebbegården i Neipa ute å tilsette bitterhumle? Kun kjøre tørrhumling?
     
  2. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takktakk. Kanskje jeg skal skrive en lærebok om mikroorganismer?
    Etter nedkjøling og hurtigkarbonering var konklusjonen forøvrig at det var mugg. :(
     
  3. pernod

    pernod
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Logistikken, altså. Tørrhumlet etter 48 timer, og lot temperaturen falle til 20 grader. Tappet på fat nå nettop, etter 4 døgn / 96 timer, med FG på 1.012. Smakte bra appelsin av vørterprøven, virker lovende.

    Det sagt, noen som trenger nylig høstet Gjerneskveik i Oslo?
     
    Petter F og Vinnes Ølet liker dette.
  4. ullrotta

    ullrotta
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har brygget en kjelesyrnet gose, og pitchet #5 Raftevolds Hornidal på søndag. OG 1050, og i dag er den fortsatt på 1030. Det plopper jevnt, smaker surt og godt, og lukter ikke unormalt. Hva kan ha skjedd her, mon tro? Temperaturen har nok ikke vært helt optimal - bøtta har stått på badet på varmekablene, men det har nok ikke vært noe særlig mer enn 25-27 grader. Er det bare temperaturen som har blitt gal, og trenger jeg bare vente litt til?
     
  5. superdigg

    superdigg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Nesten. Min fikk 5g på 90 min, 100g i steep på 75C i 30 min, 100g tørr etter 24t og 200g tørr etter 3 dager. Ble helt nydelig :)
     
    Haglebart og ullrotta liker dette.
  6. Haglebart

    Haglebart
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Giske
    Takk for svaret Då kjører jeg en Neipa totalt uten bitterhumle i kok, kun for å teste.
     
  7. BrewDerp

    BrewDerp
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Må man lage starter når man bruker kveik? Har ikke mangnetrører eller utstyret til å lage en grei starter.
    Hvordan er det å flaske øl som er brygget med kveik? Samme som vanlig med sukker eller drops?
     
  8. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg bruker 2 gram tørka kveik pr 10 liter vørter med OG rundt 55-65 ish. Rett i bøtta.
     
    BrewDerp liker dette.
  9. Salte

    Salte
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Bryne
    Vanlig sukker eller drops funker fint, bare pass på å flaske tidlig nok. Jeg pleier flaske etter 5-7 dager. Går det 14 dager før jeg får flasket tilsetter jeg en liten dash Kveik, har opplevd problem med karbonering pga kveiken bunnfeller ganske kraftig.
     
    #109 Salte, 3 Jul 2018
    Sist redigert: 3 Jul 2018
    BrewDerp liker dette.
  10. HCS

    HCS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har nettopp tappet et fat med en enkel pale ale gjæret med #1 Gjernes kveik. Kveiken var halvparten av en 1l starter basert på ca. 2ml kveik (Kjøpt fra Kveik gruppa på facebook). Tilsatte kveiken på 37C grader, og den har stått i et rom med 25C-30C grader. Dvs den temperaturen vi har hatt i sommer :) Saken er at den har stått i 11 dager, og det var fremdeles antydninger til aktivitet. Det var også en kraftig gjær lukt av øllet. OG var 1.058 og FG var 1.013. Dette er første forsøk med kveik, men magefølelsen er ikke helt bra.
     
  11. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har pitchet Gjernes på 37C selv, den var ferdig etter fire dager. Aktiviteten i gjærlåsen trenger ikke være at det fortsatt gjærer og mest sannsynlig er kveiken ferdig med festen for lenge siden. Er du usikker så ta en måling over noen dager og sammenlign SG.
     
  12. HCS

    HCS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Takk for svar. Har hatt stabil SG over et par dager så jeg tror det greit. Den er uansett tappet og satt til kjøling nå siden jeg drar på ferie i 14 dager i morgen. Det jeg er mest usikker på er lukten. ikke surt eller ufriskt, men kraftig gjær lukt. Er det normalt?
     
  13. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Mener å huske et ganske dominerende gjærpreg på aroma i starten, men det er en subjektiv erfaring. En ting jeg erfarte med Gjernes var at ølet var så og si drikkbart rett fra gjæringskaret. Det var nydelig!
     
    Sarge liker dette.
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  15. olemhs

    olemhs
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ser du brygga en porter med kveik for et års tid siden. Ble den vellykka den? (Hvis du husker den :) )

    Liker porter, men synes noen ganger det blir litt kraftig. Men så lurte jeg på hvordan porter kan bli med kveik. Tenkte kanskje eksperimentere noe der, med noe smaker, og bruke det som årets juleøl.
     
  16. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg liker måten Gjernes drar fram det mørke maltet i porteren. Sjokolademalten kommer ordentlig veldig godt fram. Humla derimot, gjør den ingenting for. Du kan likesågodt pælme to pellets i friluft over kjelen.

    Jeg har fortsatt samme porteren stående på fat, et år gammel nå. Den blir bare bedre og bedre!
     
    YngveKL, LarsUlv og erikraude liker dette.
  17. olemhs

    olemhs
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for svar. Skal lage en enkel porter med kveik som juleøl da, tenker jeg.
     
    Mats Ø. liker dette.
  18. olemhs

    olemhs
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Noen som har forsøkt Granvin kveik? (Tor Ølver Helland) Lurer på hvilke smaker den gir, anbefalt gjæringstemp, hvor fort den gjærer etc?
     
    #118 olemhs, 3 Okt 2018
    Sist redigert: 3 Okt 2018
  19. Svein Arild

    Svein Arild
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Sandnes
    30 grader, som de andre 2-4 dager. Fruktig

    Sent fra min SM-A530F via Tapatalk
     
  20. BryggePer

    BryggePer
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Arna, Bergen
    Jeg har ca 50 ml ren (fersk) gjærslurry fra Framgarden. Jeg tenker å lage en porter på ca OG 1.065.

    Kan jeg pitch den slik den er eller må jeg lage en starter som gir ca 4 milliardær celler ? Hvilken mengde slurry trenger jeg ?

    Planen var å lokke frem appelsinsmaken den gir.
     

Del denne siden