1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Brygging med kveik - erfaringer?

En tråd i 'Brygging' startet av Per Øyvind Arnesen, 26 Nov 2017.

  1. Svein Arild

    Svein Arild
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Sandnes
    Kommer ann på hvor mange liter. Jeg ville brukt da 5ml til 25L

    Sent fra min SM-A530F via Tapatalk
     
  2. BryggePer

    BryggePer
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Arna, Bergen
    Ja, det er 25 liter.
    5 ml var ikke mye, bra jeg ikke lagde en starter da :)
     
  3. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Framgården gir vel ikke noe utpreget appelsinsmak heller. Men er etter min mening, og alle andre tar alltid feil, mye bedre enn de som har det preget.
     
    Svein Arild liker dette.
  4. Mats Ø.

    Mats Ø.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg fant helt tilfeldig ut at Gjernes ikke tåler et år på fat. Jeg serverte en kveik-porter på Oslomesterskapet på fredag, og da var den blitt sur. Metallisk-aktig, ikke særlig god.
     
  5. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det kan jo være andre årsaker enn gjæren, da. Jeg har flasker som er eldre enn det som klarer lagring opp mot 1.5-2 år helt fint. Det er da snakk om ganske alkoholsterkt (over 7%), mørkt øl.
     
  6. joikakaka

    joikakaka
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Molde

    Intresant... Hadde tenkt å lage surøl på den!
     
  7. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Årets juleøl som ble brygget i april er forresten blitt veldig godt nå. Gjenbrukt Yeast Bay Sigmund's Voss Kveik. Det spørs om det overlever jula, men jeg skal forsøke å spare noen få flasker, så får vi se hvor lenge de holder seg.

    20181029_203449-GodJulenatt.jpg
     
    erikraude liker dette.
  8. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Lurer veldig på å lage en Imperial stout med OG over 1.110-1.120, korleis takler kveik det? Brukes o2 på samme måte som ellers?
    0 erfaringer med kveik så langt..
    Det er skarekveik som skal bli brukt i tilfelle. @Steinar Huneide , har ikkje du prøvd litt med denne?
     
  9. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jo, hadde en 110 som gjekk ned til 36. Tror den stoppa der pga lite enzymer i 2. del av dobbelmesk. Var utgjæret på tre dager.
     
    Kalvatn liker dette.
  10. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Hadde en 1.096 som gikk til 1.010 med Nornes på fire dager. Men den var mesket på 64.
     
    Kalvatn liker dette.
  11. mvold

    mvold
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Jeg brygget en imperial stout for ca. et år siden. Dobbeltmesk, 65°C. Den gikk fra 1.110 til 1.030 med Gjernes-kveik. Meget fornøyd med resultatet :)
     
    Sarge og Kalvatn liker dette.
  12. joikakaka

    joikakaka
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Molde

    Hvilken kveik?
     
  13. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Les igjen ;)
     
    mvold liker dette.
  14. joikakaka

    joikakaka
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Molde
    HAHAHAHA!!! Finner det ikke men tipper det er gjernes ;) Står mellom gjernes og framgarden på en stout :)
     
    Ekornskurken liker dette.
  15. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Imponert :)
     
    Ekornskurken liker dette.
  16. joikakaka

    joikakaka
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Molde
    Mandag.....
     
    Ekornskurken og 1Morten liker dette.
  17. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    No då?
     
    joikakaka, YngveKL, msevland og 3 andre liker dette.
  18. beefeater

    beefeater
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Nå skal jeg gi kveiken en sjanse igjen.
    Grunnen til at jeg gjør det akkurat nå er melding om et uventet familiebesøk om en ukes tid og beholdningen vil ikke klare påkjenningen :)

    Har brygget en gang før; da min gamle standard APA der US-05 ble byttet ut med Ebbegarden.
    Var ikke helt fornøyd med den ølen men tilbakemeldinger herfra tyder på at Ebbegarden og litt for mye humle ikke var noen super kombinasjon.

    Så nå skal Gjernes til pers. Har den i hus og skal prøve å få liv i den i kveld.

    Så nå er planen og håpet å lage en enkel øl som er drikkeklar på en uke.

    Tenkte en veldig enkel øl basert på råvarer jeg har i hus:
    OG ca 1.050
    IBU ca 30

    50% Pils
    45% Pale
    5% CaraHell (eventuellt noe Caramünchener)

    100g Cascade fordelt over de siste 15 minuttene + evt en dæsj CTZ for bitterhumle.

    Meske 65 grader i 90 minutter

    Starte gjæringen på 25 grader, pakke inn dunken i et pledd og sette i et varmt rom.
    Gjærer i bryggerifat så skal prøve å treffe få tettet lokket når den er rundt 1.015-16 for naturlig karbonering.
    La dunken stå varmt til dag 6
    Kaldkræsje utendørs over natten til dag 7
    Nyte.

    Kan dette bli bra?
     
  19. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Hvorfor starte på 25°C? Gjernes kjøres på 39-40, og DA blir den ferdig på fire dager.
     
    Sarge og LarsUlv liker dette.
  20. beefeater

    beefeater
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for innspill. Høyere gjæringstemperatur. Har ikke temperaturkontroll så høyt så den må stå i en liten bod med en varmtvannsbereder som holder ca 25 grader. Hvis jeg starter på f.eks 35 og pakker den inn i et pledd stiger den kanskje til 40. Ville du ha startet enda høyere?
     

Del denne siden