1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Brygging med kveik - erfaringer?

En tråd i 'Brygging' startet av Per Øyvind Arnesen, 26 Nov 2017.

  1. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kanskje bedre å sette den på gulv med varmekabler?
     
  2. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Jeg starter på 39 og holder den der. Om den går opp til 41 f.eks under gjæring så når du temperaturen som fetteren Til Sigmund Gjærnes foretrekker med samme gjæren. For å vedlikeholde temperatur er det mange triks, pakke inn i sovepose, dyne osv. Du kan og sette den i et vannbad (badekar?) som holder rett temperatur.
    Husk at det kan være lurt med litt godt med gjærnæring, og et skikkelig kauk må til :)
     
  3. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Jeg skulle til å svare det samme som @1Morten , så kom han meg i forkjøpet.

    Kjøl ned til 40, det eneste du "taper" på det er at det går mindre tid og kjølevann til å kjøle ned vørteren din. Altså bare positivt.
    Så kan du pakke inn i et pledd, slik at den ikke synker for mye. Med ambient på 25 grader vil jo det ha en kjølende effekt.
    Gjernes tåler opp til 43 grader, så det vil ikke bli et problem at den stiger for høyt når du har ambient 15 grader lavere.
    http://www.garshol.priv.no/download/farmhouse/kveik.html#kv1

    Godt med gjærnæring og oksygen/risting er lurt.

    Lykke til!


    edit: så at det var flere svar i tråden her som jeg ikke hadde sett :)
     
  4. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg kjøler gjerne til røffly 35 grader og pitcher Sigmunds Voss Kveik der. Skapet står med termostatstyrt varme så det holder minst 39 grader. Da stiger Gjernes fritt til minst 42 grader i bøtta under stormgjæring. Gjernes fungerer på lavere temperaturer også, men da får man ikke velkjente esterne i retning sitrus. Lavere temperaturer gir mer aroma i retning (over)modne jordbær.
     
  5. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Fikk OG 1.105 , den har gjæra ned til 1.028 no på 3 døgn. Går kanskje litt til, så fornøgd med det.
    MEN! synst sg-prøven smakte littegran syrlig :( ellers smakte det veldig bra.. kan det være at kveiken var dårlig? Det er sjukt mykje gjær og anna skit ( fikk ikkje særlig rein vørter i karet) i suspensjon no, kan det gjære at det virkar litt syrlig?..
     
  6. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vannjusterte du med natron eller kalk?
     
  7. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja.. justerte med natron. Men bere ut i frå brewfather appen. Skulle vær meske ph 5.5 ifølge den. Skal ikkje skryte på meg å ha peiling på vannjusteringer enda
     
  8. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Jeg bruker ikke justeringer på gårdsøl. Man har da einer.
     
  9. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hehe, det var en RIS, glømte å skrive det.
     
    1Morten liker dette.
  10. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Mine mørke med kveik har blitt litt syrlige. Men brewfather pleier jo å treffe greit den da. Forrige målte jeg underveis, men det var i meskingen. Målte ikke pH til kok.
     
    Kalvatn liker dette.
  11. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Min Birger Eriksen er litt syrlig, men det er Lida. Laget en Baltisk porter med Gjernes, den var ikke syrlig.
     
    Kalvatn liker dette.
  12. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvilken kveik?
     
  13. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Skare
     
  14. JAMBO picobryggeri

    JAMBO picobryggeri
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Flosterøen
    Skal etter hvert brygge et brygg med Gjernes kveik.
    Lurer på en ting i forbindelse med flasking:
    Er veldig usikker på om kveiken er god som karboneringsgjær ved 20 grader, så lurer på å bruke CBC-1.
    Er CBC-1 grei å hive i gjæringskaret før flasking, eller er det greiest å ta noen dråper i hver flaske?
     
  15. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Jeg ville tatt i hver flaske om jeg forstår at alternativet er i gjæringskaret. Om du derimot stikker om i et kar hvor du tilsetter sukker/speise for karbonering, ville jeg tilsatt det der for enkelhets skyld.
     
    JAMBO picobryggeri liker dette.
  16. JAMBO picobryggeri

    JAMBO picobryggeri
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Flosterøen
    Takk for svar.
    Det blir å stikke om til nytt kar før tilsetting av sukker og flasking.
     
  17. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kan kun svare for Lida og Skare. Begge karbonerer kjapt og greit ved romtemperatur. Enda raskere på badet. Spørs hvor sterkt ølet er. En stout på 12% med Skare krevde cbc.
     
    Sarge liker dette.
  18. JAMBO picobryggeri

    JAMBO picobryggeri
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Flosterøen
    Tekte å bare prøve med 6 til 7 kg "pale ale malt". Så det blir vanlig styrke.
     
  19. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hmm.. min med Skare er på knapt 11% hadde egentlig tenkt å prøve uten cbc. Men får vel få tak i det då..
     
  20. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ca 40 halvlitere var flaska, av det som var gjæra med Skare. Tre av flaskene var karbonert, resten var flate. Etter fem veker.
     

Del denne siden