Chit malt/diastatisk malt (Spitzmalz)

Til dere som har prøvd chit, bidrar det også til tettere skum på flasker? Jeg synes etterkarbonering på flaske ofte gir et for fluffy skum. Store bobler gir følesle av at skummet bare er luft, selv om skummet holder seg godt, bidrar det med svært lite til drikkeopplevelsen. Kan chitmalt bedre dette? Gjøre det tettere?
 

Finn Berger

Moderator
Til dere som har prøvd chit, bidrar det også til tettere skum på flasker? Jeg synes etterkarbonering på flaske ofte gir et for fluffy skum. Store bobler gir følesle av at skummet bare er luft, selv om skummet holder seg godt, bidrar det med svært lite til drikkeopplevelsen. Kan chitmalt bedre dette? Gjøre det tettere?
Det problemet har jeg, også, i en del øl. Jeg tviler på at chitmalt er noen løsning; jeg trur problemet skyldes at gjæren fortsetter å småspise maltotriose. Det passser med opplevelsen av at disse ølene også blir "magrere". Jeg har også lurt på om det kan ha sammenheng med at jeg karbonerer med speise, uten at jeg har noen helt klar ide om hva årsaksmekanismen i så fall skulle være.

Uansett; jeg skal i første omgang prøve meg med killergjæren til Lallemand.
 
Det problemet har jeg, også, i en del øl. Jeg tviler på at chitmalt er noen løsning; jeg trur problemet skyldes at gjæren fortsetter å småspise maltotriose. Det passser med opplevelsen av at disse ølene også blir "magrere". Jeg har også lurt på om det kan ha sammenheng med at jeg karbonerer med speise, uten at jeg har noen helt klar ide om hva årsaksmekanismen i så fall skulle være.

Uansett; jeg skal i første omgang prøve meg med killergjæren til Lallemand.
Jeg tror og at det kan være noe i det Finn. Kanskje en kombinasjon av enzymer i fra humla på humlerike øl sammen med nok gjær i flaska. Mitt ene datapunkt for å understøtte dette er at jeg oppbevarte uvitende to flasker i fra en batch med Amber Lynn i fra Brygg Selv som jeg var ekstra raus med tørrhumling utover det som fulgte med settet. Med unntak av de to flaskene på kjøl endte jeg med å helle ut de siste flaskene som stod i romtemperatur fordi de (i tillegg til å ikke være veldig gode etter 14-15 måneders lagring) var overkarbonert og tynn i smaken. Det er ikke noe som kler en american amber. De i kjøleskapet derimot var helt på stell. Ikke ferske på smak, men fortsatt innenfor og helt normalt karbonert. Jeg karbonerer med vanlige sukkerbiter. En og en halv i fra First Price. Ikke akkurat noe som kan inngå i en doktoravhandling, men det stemmer med at jeg ofte opplever at flasker lagret lenge romtemperatur blir litt "tynne" og fizzy.
 

Finn Berger

Moderator
Jeg tror og at det kan være noe i det Finn. Kanskje en kombinasjon av enzymer i fra humla på humlerike øl sammen med nok gjær i flaska. Mitt ene datapunkt for å understøtte dette er at jeg oppbevarte uvitende to flasker i fra en batch med Amber Lynn i fra Brygg Selv som jeg var ekstra raus med tørrhumling utover det som fulgte med settet. Med unntak av de to flaskene på kjøl endte jeg med å helle ut de siste flaskene som stod i romtemperatur fordi de (i tillegg til å ikke være veldig gode etter 14-15 måneders lagring) var overkarbonert og tynn i smaken. Det er ikke noe som kler en american amber. De i kjøleskapet derimot var helt på stell. Ikke ferske på smak, men fortsatt innenfor og helt normalt karbonert. Jeg karbonerer med vanlige sukkerbiter. En og en halv i fra First Price. Ikke akkurat noe som kan inngå i en doktoravhandling, men det stemmer med at jeg ofte opplever at flasker lagret lenge romtemperatur blir litt "tynne" og fizzy.
Jeg måtte faktisk helle ut et brygg med NEIPA nå. Jeg tørrhumla kaldt. Og det som antakelig har skjedd, er at enzymene fra humla da ikke har vært aktive, men når jeg flaska dem og satte flaskene i romtemperatur for karbonering, begynte ting å skje. Et par flasker sprakk, og det var bare å gå til aksjon og få tømt flaskene. Forbasket ergerlig; ølet var veldig godt:(.

Så tørrhumling kan opplagt være en faktor. Men når det skjer med øl som ikke er tørrhumla, er det noe annet som er på gang. Og det lar seg neppe fikse med chitmalt:).
 

Finn Berger

Moderator
Jeg venter i spenning på rapport etter Lallaemand-karbonering.

Jeg vurderer å gå over til karbonere på fat og tappe med mottrykksfyller.
Det trur jeg gjør deg mer utsatt for oksidering, fordi du ikke vil ha aktiv gjær til å ta seg av det oksygenet du uansett vil få ølet i kontakt med. Men du kan antakelig fikse det med sulfitt. Likevel; det blir jo mye mer styr - i alle fall hvis du skal fylle noe mer enn noen få flasker.
 
Jeg vurderer å prøve med en ballong på gjærlåsen etter stormgjæringen for å fange co2 til bruk i cold cash. (Co2 fangst bør vel dessuten kvalifisere til litt saftige statssubsidier?)

En ballong på et par liter burde vel holde, hvis jeg får den til å holde seg på plass.

En mottrykksfyller vil vel sikre noenlunde oksygenfri fylling av flasker.

Mer jobb? Ja, definitivt. Men for å bli kvitt det fluffy "meningsløse" sukkerskummet er jeg villig til å gå en ekstra mil.
 

Finn Berger

Moderator
Jeg vurderer å prøve med en ballong på gjærlåsen etter stormgjæringen for å fange co2 til bruk i cold cash. (Co2 fangst bør vel dessuten kvalifisere til litt saftige statssubsidier?)

En ballong på et par liter burde vel holde, hvis jeg får den til å holde seg på plass.

En mottrykksfyller vil vel sikre noenlunde oksygenfri fylling av flasker.

Mer jobb? Ja, definitivt. Men for å bli kvitt det fluffy "meningsløse" sukkerskummet er jeg villig til å gå en ekstra mil.
Sånn heliumballong, da? Den må jo være av et materiale som er diffusjonstett.
 
Sånn heliumballong, da? Den må jo være av et materiale som er diffusjonstett.
Så lenge det er overtrykk i ballongen vil det ikke lekke inn i balongen. Kan vel forekomme litt iblant ding, me i hovedsak vil co2 trenge ut over tid. Så jeg jeg tenkte å prøve med bursdagsballonger fra Nille el.l.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Så lenge det er overtrykk i ballongen vil det ikke lekke inn i balongen. Kan vel forekomme litt iblant ding, me i hovedsak vil co2 trenge ut over tid. Så jeg jeg tenkte å prøve med bursdagsballonger fra Nille el.l.
Jeg pleide bruke brødpose med zip, teipet den fast i bunnen av posen på blow off før gjæringen stoppet helt, ble den helt full og det enda kom CO2 var det bare åpne zippen og slippe ut litt.
 
Topp