1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Dark Horizon

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Holmentoppen, 17 Mai 2019.

  1. espandre

    espandre
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Til dette vil jeg heller anbefale Lalvin K1V-1116 da den spiser maltotriose og har samme alkoholtoleranse på 18%. Denne gjærstammen fås vel kun hos vestbrygg her i landet, men er i mine øyne mer egnet enn ec-1118 (som egner seg mer som en flaskekarboneringsgjær). Dette er dog betinget på å ikke bruke enzymer som ultraferm.
     
    YngveKL og Kalvatn liker dette.
  2. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    En av de vanligste spørsmålene på verdens ølforumer er "hjelp, ølet mitt stoppet å gjære på 1.0xx. Hva gjør jeg nå? En vingjær som spiser maltotriose er jo midt i blinken for alle som trenger å dytte ølet noen poeng lavere, og som ikke tør slippe diastaticus eller amigase løs i bryggeriet. (Det er gjerne å overreagere også.) Supert tips :)
     
  3. espandre

    espandre
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ut fra det jeg har lest har K1V-1116 en utgjæring på ca. 77% i en "normal" vørter (IIRC mesket ca. 66C), og regnes som godt egnet til å gjenstarte gjæringsforløp (som er ett av hovedbruksområdene innen vinproduksjon).
     
  4. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    2020 versjonen er i salg. Kva synst dykk som kjøpte i fjor? Var det verdt penga?
     
    ullrotta liker dette.
  5. Jørgen E

    Jørgen E
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg var akkurat brygget fjorårets sett :/ grunnet flytting, barn, oppussing og mange andre unskyldninger fikk jeg ikke satt det før nå.

    Traff ikke helt på OG, noe grunnet midlertidig oppsett uten gode notater og noe kan vel tildeles 7mnd gammelt sett.
    1 liten kilo spraymalt, så var vi på OG.

    Gjæringsforløpet har gått smertefritt, men jeg funderer på en liten ting.

    Har ikke noen måte å redusere suckback av luft ved evt cold crash.

    Da dette skal lagres er det kanskje helst å unngå unødvendig med oksygen, wlp 007 etter min erfaring pleier å bli murgulv U bunnen av bøtta, så da gjenstår jo bare champagnegjæren.

    Drite i CC og bare fate det på 22grader? (Økte tempen ved siste tilsetning av sukker)

    Eller kjøre CC med de farene de medfører?





    Sent from my SM-G965F using Tapatalk
     
  6. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Drite i CC hadde eg gjort. Sjølv om dette ølet sikkert tåler og kler ein del oksidering, so ville ikkje eg provosert det fram med å suge inn masse luft før lagring..

    Har lagt settet i handlekurva., så lyt vi sjå om eg får nok promille til å fullføre. det svir for ein sunnmøring..
     
    Botnen, Janea, ullrotta og 2 andre liker dette.
  7. Mc.

    Mc.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hitra
    Enig. La det heller stå noen dager ekstra for klarning hvis du har tid. Uansett blir det klart i fatet bare det får litt tid på seg.
     
  8. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvis du skal fate det så er det vel en no-brainer. Coldcrash ved karbonering på fat. Så stikker du om til et anna fat hvis du skal ha et fat uten gjærfot.
     
  9. ullrotta

    ullrotta
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Dere som brygget i fjor - det er tvangskarbonering som gjelder her, eller hva?

    Sent fra min LON-L29 via Tapatalk
     
  10. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Fra oppskriften: "Dette ølet er for sterkt for naturlig karbonering og må derfor tappes på fat og karboneres med CO2 før flasking."
     
  11. ullrotta

    ullrotta
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja, jeg leste jo det, men ville bare 2 x sjekke, om noen hadde kommet opp med en idé, så sinnssyk og vill, at det faktisk fungerte.
    Takk likevel :D
     
  12. PetterL

    PetterL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Poenget her er vel å brygge en øl så sterk at både den vanlige gjæren og champagne gjæren kneler, for så å justere opp sødmen med siste sukkertilsetninger etter at all gjær er død. Høres ikke ut som et godt utgangspunkt for naturlig karbonering :p
     
    ullrotta liker dette.
  13. Jørgen E

    Jørgen E
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Da var alt over på fat. OG 1136 inkl alt sukkeret, FG ble overraskende lav, 1015.
    Men det ble målt etter at jeg tilsatte 1l kaffe.
    Jeg er ikke stødig nok til å regne hva dette utgjør. Fikk omlag 18liter over på fatet.

    Er det noen som klarer å regne hva FG før kaffe ble tilsatt ble?

    (Ta gjerne med hvordan det regnes ut )

    Smakte meget godt av hydrometerprøva, forventa mye mer alkoholsvak, men kjenner at dette er sterkt!.

    Glemmer alltid hvor hardt wlp007 sitter fast i bunnen av kar/flasker fra hver gang jeg bruker den. Mulig den blir husgjær fremover sammen med wlp400



    Sent from my SM-G965F using Tapatalk
     
  14. john petter

    john petter
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo - Holmlia
    18 x 15 = 17 x X
    X = ?
     
    loebrygg liker dette.
  15. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    15,88
    1.016
     
  16. Jørgen E

    Jørgen E
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Haha,
    Ubetydelig forskjell med andre ord.
    Langt større variasjon i abv-utregbing enn i forskjellen med og uten 1liter kaffe.

    Takk for svar!



    Sent from my SM-G965F using Tapatalk
     
    john petter liker dette.
  17. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    men du må huske på at det også påvirker den opprinnelige gravity
    Så hele ølet blir 1/17, 6% tynnere
     
    john petter liker dette.
  18. Jørgen E

    Jørgen E
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Farken.
    Alltid så mange variabler.

    Spiller dog svært liten rolle etter 2-3 glass :)



    Sent from my SM-G965F using Tapatalk
     
    ullrotta, Janea og Mc. liker dette.

Del denne siden