Bbrygg

Norbrygg-medlem
Hei, har brygget og flasket 20 liter hveteøl med OG 1.055 og FG 1.020. 60% hvetemalt, 40% pilsnermalt.
Brukte bare en pakke Mangroove Jack M20 som jeg rehydrerte i vann i 1,5 timer før jeg tilsatte det til vørteren.
Mesket på 67-68 grader i en time, og omkring 3,5l/kg malt i mesken. Usikker på vannprofilen, og ikke gjort noen justeringer
med noe som helst salt eller tilsvarende, men regner med det er bra. Kommunalt drikkevann som ofte får skryt og går for å være bra.
Tilsatt 10 dråper fremcap i gjæringskar som har stått på mellom 19-23 grader romtemperatur for det meste av tiden.
Tilsatte oksygen fra oksygentank via 0,5 micron stein på minste intensitet i omkring 1 min, så regner med det skal være plenty med oksygen.
Det var god aktivitet i gjæringsdunken 24-30 timer etter pitch og avtagende etter 24-26 timer stormgjæring, og tilnærmet null aktivitet i
gjæringslås etter 4-5 dager.

Hva er sannsynlig grunn til så lav utgjæring? Har jeg rett og slett pitchet for lite gjær fra starten, Eller kan det være andre problemer?
Jeg har ikke 100% kontroll på mesketemp i start av mesk, men de siste 45 min av mesk lå det på 67-68 grader med 3-5dl resirkulering gjennom pumpe i minuttet.
Hjelp meg med å synse slik at jeg kanskje slipper søøøøt hveteøl neste gang jeg forsøker meg på tilsvarende brygg :)
 
Hei, har brygget og flasket 20 liter hveteøl med OG 1.055 og FG 1.020. 60% hvetemalt, 40% pilsnermalt.
Brukte bare en pakke Mangroove Jack M20 som jeg rehydrerte i vann i 1,5 timer før jeg tilsatte det til vørteren.
Mesket på 67-68 grader i en time, og omkring 3,5l/kg malt i mesken. Usikker på vannprofilen, og ikke gjort noen justeringer
med noe som helst salt eller tilsvarende, men regner med det er bra. Kommunalt drikkevann som ofte får skryt og går for å være bra.
Tilsatt 10 dråper fremcap i gjæringskar som har stått på mellom 19-23 grader romtemperatur for det meste av tiden.
Tilsatte oksygen fra oksygentank via 0,5 micron stein på minste intensitet i omkring 1 min, så regner med det skal være plenty med oksygen.
Det var god aktivitet i gjæringsdunken 24-30 timer etter pitch og avtagende etter 24-26 timer stormgjæring, og tilnærmet null aktivitet i
gjæringslås etter 4-5 dager.

Hva er sannsynlig grunn til så lav utgjæring? Har jeg rett og slett pitchet for lite gjær fra starten, Eller kan det være andre problemer?
Jeg har ikke 100% kontroll på mesketemp i start av mesk, men de siste 45 min av mesk lå det på 67-68 grader med 3-5dl resirkulering gjennom pumpe i minuttet.
Hjelp meg med å synse slik at jeg kanskje slipper søøøøt hveteøl neste gang jeg forsøker meg på tilsvarende brygg :)
Det må være hundre tråder her inne som handler om dårlig utgjæring med mj-gjær. Konklusjonen min er at den gjæra er søppel. Synd, men det er nok dessverre sant.
 
MJ gjær kan være bra - Liberty Bell ga meg alltid gode resultater, og New World Strong Ale er en skikkelig arbeidhest (mest sannsynligvis ompakka Notty).

M20 er derimot en håpløs gjær, som gir dårlig utgjæring gang etter gang.
 
Henger meg på når det gjelder Liberty Bell. Den har alltid gitt meg gode resultater. MJ Triple har heller aldri sviktet.
 
Den tar en pause som erfart av mange tidligere. La den stå så vil du se at den kvikner til igjen. Den må stå lengre enn du tror. Hvis ikke du venter den ut starter den opp igjen i flaskene og du får overkarbonert øl.
 
Tilbake
Topp