Deilig Lettøl ?

Ja, det har jeg tenkt å prøve meg på.

Synes det kan være godt med et lett og friskt brygg om sommeren, som smaker godt etter plenklipp f.eks.
Kunne vært morsomt å få til en øl som ligger rundt 2,5-3%, har litt restødme og kropp samt masse deilig humlesmak fra f.eks tørrhumling med Citra,amarillo simcoe eller lignende.
Noen forslag?
Er ideen helt på vidda, eller er jeg inne på noe..
Har jo smakt Lervigs Jonny Low, og den er jo inne på noe (applaus til Lervig), men med alt for lite AROMAhumle etter min smak..
 
Er inne på noe av det samme, litt dumt å da måtte kjøpe Johny når du antageligvis kan brygge det selv
Så som du sier hvorfor i gå for det samme eller en lettere versjon av Luck Jack, Sommer Dans?
 
Mild kan jo være et fint "lav-alko" brygg. Dog er det jo kanskje ikke humlen som er hovedfokus her.
 
Ville søkt litt etter session ale :) BYO hadde en fin fin artikkel om det for noen nummer siden
 
Brygget I forfjor en lys mild 2,7% med 30 IBU og ble meget godt og lett sommerøl. litt mye humle for enkelte dog. ;-)
 
Slik kanskje

Humle Dans en India Pale Lettøl tørrhumlet med Centennial & Mosaic

Volume:         20 liters
Boil Volume: 20 liters
OG:                1027
BG:                1027
FG:
Alcohol: 2.8 % by vol.
Colour: 9 EBC (Golden)
Bitterness: 53 IBU
BU/GU: 1.74
Fermentables
Pilsner Malt 3 EBC 3 EBC 2250 g
Cara Pils 37 EBC         37 EBC 115 g
Cara Crystal 120 EBC 120 EBC 115 g
Mash schedule: xx degrees for nn minutes, yy degrees for mm minutes.
Hops
Chinook 12.6% alpha 4 g 60 minutes
Chinook 12.6% alpha 38 g 15 minutes
Citra         11% alpha 40 g 5 minutes
Citra         11% alpha 50 g dry hopped
Centennial 10% alpha 50 g dry hopped
Mosaic               50 g dry hopped
 
loebrygg skrev:
Slik kanskje

Humle Dans en India Pale Lettøl tørrhumlet med Centennial & Mosaic

Volume:         20 liters
Boil Volume: 20 liters
OG:                1027
BG:                1027
FG:
Alcohol: 2.8 % by vol.
Colour: 9 EBC (Golden)
Bitterness: 47 IBU
BU/GU: 1.74
Fermentables
Pilsner Malt 3 EBC 3 EBC 2250 g
Cara Pils 37 EBC         37 EBC 115 g
Cara Crystal 120 EBC 120 EBC 115 g
Mash schedule: xx degrees for nn minutes, yy degrees for mm minutes.
Hops
Chinook 12.6% alpha 4 g 60 minutes
Chinook 12.6% alpha 38 g 15 minutes
Citra         11% alpha 20 g 5 minutes
Citra         11% alpha 25 g dry hopped
Centennial 10% alpha 25 g dry hopped
Mosaic               25 g dry hopped

Den skal jeg prøve! Dog med noen justeringer..
Er det noe poeng og stegmeske på den typen øl, for å få mere sødme i følge med deilig aromahumle?
Har hittil brygget mesket i kjøleboks, men nå er det en bratberg kompaktbrygger som venter på meg på posten… så da får man lyst til og teste litt ;D
Hva slags gjær på denne typen øl? WPL007 eller noe som gjærer ut litt dårligere?
 
Lervig bruker
67 C, 20 min
72, 20 min
78,5 grader utmesking

og WLP060 faktisk...
men jeg ville nok gått for US-05

WLP001 funker selvfølgelig sikkert også
 
Da har jeg følgende i gjærdunken om en halv time :)

Motueka gressklipperøl:

Volume: 26 liters
Boil Volume:28 liters
OG:1031
BG:1029
FG:
Alcohol:3.1 % by vol.
Colour:14 EBC (Amber)
Bitterness:36 IBU
BU/GU:1.16


Fermentables
Pale Malt 7 EBC7EBC2250g
Munich Malt 20 EBC20EBC200g
Crystal Malt 135135EBC300g
Wheat Malt3EBC400g
Peated Malt3EBC30g
Mash schedule: 70 degrees for 60 minutes, yy degrees for mm minutes.



Hops
Motueka7%alpha25g60minutes
Motueka7%alpha25g15minutes
Motueka7%alpha50g5minutes
Motueka7%alpha100gdryhopped
Fermentation
Yeast: Safale US-05
 
Har ikke brygget denne før, men dette er første egne oppskrift. Har savnet den type øl. 70 graders mesketempratur er litt høyt, men det er fordi det gjerne kan holde seg ned mot 2,5%. jeg er ute etter en lettøl.
 
Brygget denne i dag. Tror det blir ganske heftige saker (Over 200g humle totalt):

Later som jeg er IPA
23 Liter øl
OG 1.034
FG 1.009 (håper jeg)
3,3% Alkohol
Ca. 35 IBU

MALT O.L.
2100g Maris Otter Pale Malt
1000g Hvetemalt
250g Carapils
250g Caramel/crystal (120EBC)
25g Roasted Barley

Mesk i 60min på 67 grader.

10min - 25g Simcoe, 25g Amarillo og 25g Citra - 35 IBU
0min - 30g Simcoe, 30g Amarillo og 30g Citra
Tørrhumle - 25g Simcoe, 25g Amarillo og 25g Citra

60 min kok.

Gjæres ved 20 grader med WLP 051 California Ale V

Jeg har stor tro på denne lettølen! :D
 
Mikkeller sin Drink`in the sun klone: (Speidel 20l)

Recipe: Drink`in the sun
Brewer: -
Asst Brewer:
Style: American Wheat or Rye Beer
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 23,71 l
Post Boil Volume: 21,71 l
Batch Size (fermenter): 20,00 l
Bottling Volume: 19,00 l
Estimated OG: 1,027 SG
Estimated Color: 9,7 EBC
Estimated IBU: 38,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 80,6 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
1,00 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) Grain 1 41,7 %
0,90 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 2 37,5 %
0,50 kg Caramel/Crystal Malt - 20L (39,4 EBC) Grain 3 20,8 %
49,00 g Ahtanum [4,60 %] - Boil 60,0 min Hop 4 33,3 IBUs
81,66 g Amarillo [9,30 %] - Boil 1,0 min Hop 5 4,8 IBUs
40,83 g Hallertauer Hersbrucker [1,60 %] - Boil Hop 6 0,4 IBUs
1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) Yeast 7 -
25,00 g Hallertauer Hersbrucker [1,60 %] - Dry H Hop 8 0,0 IBUs
24,00 g Centennial [10,90 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 9 0,0 IBUs
19,00 g Amarillo [9,30 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 10 0,0 IBUs


Mash Schedule: Braumeister 4 step full body 73% efficiency
Total Grain Weight: 2,39 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
add malt pipe Add 25,00 l of water and heat to 65,0 C 65,0 C 60 min
Mash Out Heat to 77,0 C over 5 min 77,0 C 20 min

Sparge: Fly sparge with 1,11 l water at 78,0 C
 
Si ifra når du vet resultatet!
Resultatet er inne, og dette må vel strengt tatt være en av de beste ølene jeg har brygget så langt... Faktisk!
Den har maltsødme uten å være søt. Den er særdeles humlete med masse humlearoma og smak, og bitterheten er akkurat passe. Var absolutt ikkeno behov for 60min humle. Tørr finish. Den likner ikke så veldig på dead pony club, men er veldig god likevel!
 
Må visst snart lage meg en ny lett.
Har lyst å prøve å lage øl med farge som går mot rødt.
Hva tror dere om noe slikt.

15 liter til innmesk, 12 liter til gjæring, 19EBC, OG rundt 1.026 og 40% effektivitet.
Malt
2.000 kg pale MO
0.300 kg Carared 50 EBC
0.100 kg Carapils
0.050 kg Red Crystal 400 EBC

Bruker biab og har lyst å forsøke å meske (og røre nesten hele tiden) på ca 69C i opp mot 15 minutter.
Vil det fungere å måle SG fra selve mesken når denne får god omrøring?
Det tar ca 2 minutter å kjøle ned til 20C og tenker å ta første måling ved 5 min. Tar nye prøver fortløpende.
Humle
15g + 15g Amarillo og Cascade på hhv 15 og 5 min gir 43 IBU og BU/GU 1.65

Har ikke brukt Carared og Red Crystal tidliger. Hvis humla får litt lite å jobbe mot, hva med å øke en av de to røde?
Amarillo er også ny for meg. Er kombinasjonen ok? Har flere typer C-humler så er åpen for forslag.
Tørrhumlet med inntil 70g Amarillo eller Casade holder vel på så lav OG og volum?
Vet det er feil men har lyst å bruke S-04 tørrgjær.

Noen som vil kommentere? Er takknemlig for alle innspill.

Mvh
 
Tilbake
Topp