Okey da. Party-gyle er ikke det samme som batch sparge.Jo, selvfølgelig - det er likhetspunkter der. Men samtidig også såpass med forskjeller at det ikke er helt urimelig å si at batch aparging er noe litt annet. Eller forskjeller ... det er vel én grunnleggende forskjell, nemlig at parti(y?)-gyle består i å lage flere ulike vørtere som kan/skal blandes i ulike forhold, slik at du får to eller flere ulike øl av det samme brygget, mens batch sparging er en metode for å lage ett øl.
Batch sparging er et alternativ til kontinuerlig skylling, og det er ikke parti-gyle.
Litt belegg for påståeligheten: Shut up about Barclay Perkins: Parti-gyles
Batch sparging slik som Denny Conn har beskrevet det går vel ut på å røre kraftig i vørteren, evt vorlaufe og så tappe ut.
@MegaTrond Jeg har hørt på den podcasten du linket til, og jeg har også hørt på en beersmith-podcast med den ene av gutta der, Drew Beechum, i gjesterollen. Beechum og Denny Conn, den andre av de to, har skrevet et par bøker, og de hører til det som virker å være et nettverk av hjemmebryggerkjendiser i USA. Denny Conn har en særlig posisjon som mannen som oppfant, og populariserte, batch sparging - og ære være ham for det. Begge er/har vært rimelig aktive på nettfora, også.
Dette er jo garvede hjemmebryggere, og de lager sikkert godt øl - og det blir sikkert godt, det du lager nå med starter-metoden deres, også.
Likevel; for meg virker det som om de opererer på omtrent samme nivå som brülosofene - som de selvfølgelig også kjenner og er venner med - og jeg vil nok forholde meg til det de kommer med på omtrent samme måten som jeg forholder meg til exbeerimentene. Artig, og verdt å lytte til - men samtidig langt unna å ha vitenskapelig status.
Tror jeg i første omgang går fra 2-3 dager på magnetrører til den måten du gjør det på [emoji4]
Har laget gjærstarter på magnetrører i mangen år og fått bra resultat så ser vel ingen grunn til å slutte med det. Men når du kommer med gode tips til forbedring av rutiner så har jeg ørene oppe og notatblokka framme [emoji4]
Sent from my iPhone using Tapatalk
hehe - jeg blei nesten litt skuffa nå. Kanskje jeg får prøve sjøl, da. Jeg skjønner i alle fall godt at du blei entusiastisk for den metoden etter å ha hørt på disse gutta.
De sier jo noe av det jeg gjerne sier, også, nemlig at det er viktigere å ha gjær i toppform enn å drive og fintelle gjærceller. Men jeg klarer likevel ikke å gå inn for underpitching; jeg kjøper ikke argumentet om at det er "bare" å la gjæren formere seg opp en ekstra gang.
For det første: Pitcher du halvparten av den gjærmengden du skal, så er det samlede fondet av steroler og lipider som skal deles med fremtidige generasjoner gjærceller i løpet av gjæringsprosessen, bare halvparten så stort. Det får sannsynligvis noen konsekvenser. Og for det andre: Vi vil begrense oppformeringa så mye som mulig, siden det er under den prosessen at gjæren produserer avfallsstoffer som vi stort sett ikke ønsker (sjøl om vi noen ganger ønsker noen av dem). Derfor gir det mening å la mer av den foregå i starteren, og så kvitte oss med avfallsstoffene når vi heller av starterølet.
Når det er sagt: I dag satte jeg i gang 26 liter med OG 1.047 ved å strø én pose us -05 utover helt ubeluftet vørter. Og jeg er ikke spesielt bekymret for hvordan det skal gå. (Men føler litt på at jeg tar en for vitenskapen.)
Da var råvarene handlet så da blir det brygging av pils til helgen Blir en Tsjekkisk pils med wlp802. Setter en 3L starter på 2 pakker gjær i morgen. Trodde det var nok med en pakke etter å ha sjekket brewfather sin kalkulator men ble fortalt at det ikke var nok og måtte ha 2.
Fortsatt litt usikker på gjæringsmetoden. BS anbefalte på det varmeste den metoden de har i bloggen sin men er litt småskeptisk. Syns det virker så kjapt og har liksom sett for meg at det tar flere uker å gjære ferdig pils ...... Nå er det riktignok mange år siden sist jeg brygget pils og da gjæret jeg på 12 grader ganske lenge og den ble bare sånn passe....... Bare å kjøre på eller vurdere noe annet? Bruker Brewpi/fermentrack så er vel ikke noe problem å sette flere steg i gjæringen.
Bruker du magnetrører? 2 pakker på 3L høres i utgangspunktet ut som sløsing av en pakke.
Har akkurat (5 dager siden) flasket en tsjekker med WLP802, den gjæret jeg fra start på 8 grader. 14 grader etter 7(?) dager kanskje. 2 trinns starter: 1 liter OG 20 med 10ml gjærløsning ("gammel" gjær), så en på 3,5 liter OG 37. Fresh og fin gjær som havna i gjæringskaret. Skal prøve en i kveld
Ja, da hører du på @YngveKL, bruk kun en pakke, spar den andre. Det med 12/12 er litt diffust, jeg ser poenget i det, men du bør se på aktiviteten. Gjæren trenger hviletid, men også oksygen under vekstfasen, så hvis du f.eks får en sen start pga temperatur f.eks så ryker bunnkonseptet med 12/12. Men hvis du trenger totalen av pakke #2, så gjør du jo det, men den gir deg lite ekstra vektst, så vekstmessig er det "sløsing".Magnetrører ja. Tenkte å ta den 12 timer på rører og 12 timer i ro på benk før kjøleskap metoden [emoji4]
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja, det var det jeg gjorde, kan maks justere kjøleskapet opp til 8° i normal modus. I feriemodus er skapet fast på 14°.Så 8 grader i 7 dager, øke til 14. Hvor lenge på 14 grader før coldcrash?
Gi gjerne tilbakemeldig hvordan den ble
Sent from my iPhone using Tapatalk
Setter gjerne starteren på tirsdag jeg, da er den klar til helgen, nettopp pga det @Miguel skriver. Blir som oftest brygging i helgene.Ja, da hører du på @YngveKL, bruk kun en pakke, spar den andre. Det med 12/12 er litt diffust, jeg ser poenget i det, men du bør se på aktiviteten. Gjæren trenger hviletid, men også oksygen under vekstfasen, så hvis du f.eks får en sen start pga temperatur f.eks så ryker bunnkonseptet med 12/12.
Ja, da hører du på @YngveKL, bruk kun en pakke, spar den andre. Det med 12/12 er litt diffust, jeg ser poenget i det, men du bør se på aktiviteten. Gjæren trenger hviletid, men også oksygen under vekstfasen, så hvis du f.eks får en sen start pga temperatur f.eks så ryker bunnkonseptet med 12/12. Men hvis du trenger totalen av pakke #2, så gjør du jo det, men den gir deg lite ekstra vektst, så vekstmessig er det "sløsing".
Og med åtte grader så må du pitche nok. Gjerne med en faktor på 2.25 -2.5 (ml*plato*milioner celler) 3L starter høres litt lite ut med mindre du brygger type 12L. (har ikke regnet på det, men 3L ringer ingen bjelle med lager på 8 grader iallefall). Men kanskje du havner i mål med pakke #2.
Setter gjerne starteren på tirsdag jeg, da er den klar til helgen, nettopp pga det @Miguel skriver. Blir som oftest brygging i helgene.
Ja, det var det jeg gjorde, kan maks justere kjøleskapet opp til 8° i normal modus. I feriemodus er skapet fast på 14°.
CC'er ikke, blir klar og fin på flasken. Tipper den var ca 16° under flaskingen, gjør det på badet
Hadde egentlig tenkt å gjære på 10 grader siden det er nedre foretrukne gjæringstemperatur i følge white labs.
Skal brygge 23L med OG på 1.049. I følge brewfather trenger jeg da 2 L starter men syns jo det høres litt lite ut [emoji848]
Sent from my iPhone using Tapatalk
Slik pleier iallefall jeg å gjøre det. Jeg orker ikke bruke kalkulatorer for å finne ut hvor mye jeg trenger, det går via penn og papir (kalkulator på PC) synes det er opp til bryggeren å bestemme hvor mye som trengs.. men bruker kalkulator på nett for å finne ut hvor mye vørter jeg trenger:
I ditt tilfelle.
23 liter vørter OG 1.049 (12.25 plato) pitchrate på 2 (10 grader).
23*12,25*2 = 563 mrd celler.
Tror mye av den 1.5 faktoren som er ganske default i kalkulatorer henger sammen med tidligere amerikansk kultur hvor de startet varmt og så senket temperaturen, med varm temperatur så fikk de større vekst i starten. En faktor på minium 2 har jeg god erfaring med, men bruker som regel minimum 2.25, gjerne 2.5, (og enda høyere med trykkgjæring) fordi jeg liker å gjære på ca 8 grader (uten trykk).
Ikke rett eller galt, men det er sånn jeg gjør det iallefall.