Hallstein
Norbrygg-medlem
Tenkte jeg skulle starte en diskusjon rundt hva som er det enkleste bryggeoppsettet, som samtidig kan brygge allsidig øl, med gode resultater!
Pr dags dato brygger jeg BIAB med en 36L kjele. Koker med gass (12kW) og kjøler med 10m Biltemarør og gjærer i speidel plastdunker. Vannet og vørteren varmes opp fort, og koken er fin. Vask og sterilisering er ganske greit, da jeg ikke har noen kraner e.l. som må tas fra hverandre og vaskes. Jeg kan brygge stort sett alt ølet jeg vil, men kan f.eks ikke stegmeske, kjøre dekoksjonsmesk, eller bruke store mengder hvete/rug. Brygginga innebærer dog en del tung løfting, noe som jeg kjenner ikke er aldeles optimalt.
Kjører ølet på fat, noe som er enkelt og greit, ikke krever mye vasking og sterilisering, som flasker ofte gjør.
Har tenkt på speidel, da den kan svært enkelt kjøre stegmesking. Her blir derimot dekoksjonsmesking vanskeligere, da kornet er "låst inne" i maltrøret. Vaskinga tror jeg er ganske enkel (speidel-eiere kommenter?) Det er heller ikke så veldig enkelt å brygge sterkt øl med mindre man vil bruke større mengder spraymalt (kun 20-litern er aktuell for min del)
Har også tenkt på 3-delt bryggeri med HLT, meskekjølebag og kokekjele, men her får man fort mange kraner, rør, slanger og koblinger som må rengjøres, som er den kjedeligste jobben med hele brygginga. Her kan man kjøre både dekoksjon og stegmesking om man vil, og man er ikke begrenset på noen vis egentlig. Man får derimot mye mer vasking og sterilisering, samt selve bryggeriet tar mer plass, noe som passer meg dårlig.
Hva mener dere er den absolutt enkleste løsningen for å lage all-grain øl?
Pr dags dato brygger jeg BIAB med en 36L kjele. Koker med gass (12kW) og kjøler med 10m Biltemarør og gjærer i speidel plastdunker. Vannet og vørteren varmes opp fort, og koken er fin. Vask og sterilisering er ganske greit, da jeg ikke har noen kraner e.l. som må tas fra hverandre og vaskes. Jeg kan brygge stort sett alt ølet jeg vil, men kan f.eks ikke stegmeske, kjøre dekoksjonsmesk, eller bruke store mengder hvete/rug. Brygginga innebærer dog en del tung løfting, noe som jeg kjenner ikke er aldeles optimalt.
Kjører ølet på fat, noe som er enkelt og greit, ikke krever mye vasking og sterilisering, som flasker ofte gjør.
Har tenkt på speidel, da den kan svært enkelt kjøre stegmesking. Her blir derimot dekoksjonsmesking vanskeligere, da kornet er "låst inne" i maltrøret. Vaskinga tror jeg er ganske enkel (speidel-eiere kommenter?) Det er heller ikke så veldig enkelt å brygge sterkt øl med mindre man vil bruke større mengder spraymalt (kun 20-litern er aktuell for min del)
Har også tenkt på 3-delt bryggeri med HLT, meskekjølebag og kokekjele, men her får man fort mange kraner, rør, slanger og koblinger som må rengjøres, som er den kjedeligste jobben med hele brygginga. Her kan man kjøre både dekoksjon og stegmesking om man vil, og man er ikke begrenset på noen vis egentlig. Man får derimot mye mer vasking og sterilisering, samt selve bryggeriet tar mer plass, noe som passer meg dårlig.
Hva mener dere er den absolutt enkleste løsningen for å lage all-grain øl?