Noen som bruker pose til tørrhumling? Bynner å bli klar til å tørrhumle for første gang. Hva er egentlig lettest, med eller uten? Er litt rett for å få for mye gunk i flaskene siden denne ikke kræsjes.
Vis vedlegget 35686
Jeg bruker en pose når jeg tapper fra kjelen. Må kansje se om jeg finner en med finere masker til omstikking.
Du lar ikke humle og breakmateriale få bunnfelle seg en stund etter at kjølingen er ferdig? Når du gjør det på den måten der, vil du få med mye av breakmaterialet. (Så kan en selvfølgelig diskutere hvor viktig det er å få rein vørter til gjæring. Ingen grunn til å gjøre det her.)
Jeg bruker en sånn pose når jeg filtrerer vekk humlerester etter tørrhumlinga. Det virker som om det fungerer bra.
Jeg har prøvd det også men med varierende resultat. Trur kjøleren min er litt underdimensjonert, tar 30-45 min å kjøle ned skikkelig og det er kansje grunnen til at jeg plages med bunnfelling. Det at jeg brygger BIAB trur jeg også bidrar siden det ikke er noen vorlauf. Sist gang jeg prøvde lot jeg kjelen stå et par timer etter nedkjøling (ca 15C) men det hadde bare sunket halvveis. Bruker 1/2 whirlflock i med 10-15min kok.
Bortsett fra at den posen går litt tett så har denne måten fungert veldig bra. Er ei TJUKK grønn kake inni posen etter tapping så trur ikke jeg får med for mye breakmatriale
Jeg ser jo at matrialet dannes og jeg blir håpefull hver gang.... tar over en halvtime på å komme under 20C, trur det er det pluss at jeg brygger BIAB(brulosofen skriver om dette) som gir meg trøbbel. Men jeg er egentlig ganske fornøyd med filter på slangen, de gangene det ikke går helt tett....Du får bedre effekt av Whirlflock'en om du tilsetter den ved 7-8 minutter, men jeg veit ikke om det vil hjelpe.
Cold break-materialet dannes fra rundt ca. 60 grader og nedover, og om du har en litt dårlig kjøler, kan det hende det ikke går fort nok videre nedover der. Det går jo saktere jo lenger ned i tempertaur du kommer. Hvilken temperatur er det du bruker en halvtime på å nå? Jeg synes det høres litt rart ut at materialet ikke bunnfeller seg mer enn halvveis etter to timer. Det detter ut ganske fort, er min erfaring.
Jeg ser jo at matrialet dannes og jeg blir håpefull hver gang.... tar over en halvtime på å komme under 20C, trur det er det pluss at jeg brygger BIAB(brulosofen skriver om dette) som gir meg trøbbel. Men jeg er egentlig ganske fornøyd med filter på slangen, de gangene det ikke går helt tett....
Har ikke mulighet til å måle så aner ikkeJeg ville ikke tro BIAB skulle by på problemer.
Hva med pH? Er den for høy, kan det kanskje være en del av forklaringen.
Har ikke mulighet til å måle så aner ikke
Kanskje, skal kjøpe noen ph strips og sjekke ph neste gang. Kan også prøve noe annet en whirlflock, er vell en del alternativer.Det ville i så fall være et problem med lyse øl, men antakelig ikke i samme grad med mørke. Kan det passe?
Kanskje, skal kjøpe noen ph strips og sjekke ph neste gang. Kan også prøve noe annet en whirlflock, er vell en del alternativer.
Hei Finn, bruker du å la ølla stå å bunnfelle i flaskekaret? Ser nå når jeg flyttet inn dunken at gjæra virvlet voldsomt opp. Antar jeg får med meg litt snusk over i flaskekaret, selv om jeg fyller gjennom en filtreringspose... er redd for at øllet blir oksydert av å stå i nytt kar etter gjæring.Whirlflock er vel det de fleste bruker, ser det ut som. Ingen grunn til å tro at det ikke er like godt som noe annet. Jeg tror alle de produktene som tilsettes mot slutten av kokinga, stort sett er det samme; de inneholder et stoff som heter carrageenan som er utvunnet av en tangart. Sjøl bruker jeg et som er i pulverform, Supermoss. Det er nokså tilfeldig at jeg landet på det, men siden vørteren blir klar og fin, ser jeg ingen grunn til å bytte.
Jeg tror det er et poeng å ikke tilsette det så tidlig som det anbefales. Jeg leste en rapport om at det mister mye av virkningen om det får koke med et helt kvarter. Så nå tilsetter jeg det ved 7-8 minutter, og mener det kan ha bidratt til å gi meg et klarere øl.
Hei Finn, bruker du å la ølla stå å bunnfelle i flaskekaret? Ser nå når jeg flyttet inn dunken at gjæra virvlet voldsomt opp. Antar jeg får med meg litt snusk over i flaskekaret, selv om jeg fyller gjennom en filtreringspose... er redd for at øllet blir oksydert av å stå i nytt kar etter gjæring.
Dette blir et bra øl!!! Smakte på min første flaske idag! Mangetakk for oppskrifta!! Namnam!!! Trur nok dette blir et "husøl"Gled deg, det er et veldig friskt og godt øl, det der. Og du skal se; kanskje liker drager det, også?
Forøvrig: All ære til @Stig Aa. , det er hans øl, egentlig. Viktig å få sagt det.
Dette blir et bra øl!!! Smakte på min første flaske idag! Mangetakk for oppskrifta!! Namnam!!! Trur nok dette blir et "husøl"
Da var siste flaska tyllet innpå. I løpet av de 5 ukene jeg drakk av denne så endret den seg faktisk ganske mye. Den var absolutt best de første to ukene men selv etter den tapte seg litt var det et nydelig øl. Usikker på hvordan denne ville vært om et par måneder, dumt av meg å ikke spare en flaske... Noen tanker om hvorfor det har såpass kort holdbarhet? Tørrhumlinga?Så bra! Bare husk å drikke det fort - det taper seg etter noen få uker.
Og altså: Det er ølet til @Stig Aa. Bière du padde.
Joda d var tydlig at den ble oksydert, gav utslag både i farge og smak. Men dette er jo ikke det første øllet jeg brygget og de som er eldre har holdt seg bedre. Dette er dog det første jeg har tørrhumlet så bare lurer på om det er synderen. Neipa er vell tørrhumlet utta helvette og som jeg har sjønt har det jo ingen holdbarhet.Oksygenopptak underveis, spes flasking, samt at den var på flaske.