Bare syntes det kunne være artig å høre om det er noen gjærstammer som stikker seg særlig ut, eller om det er som med båtlakk: Alle har "sin" favoritt, som så klart er myyye bedre enn alle de andre, uten at de helt kan forklare hvorfor ... :
Nå har du sjansen til å synse litt: Hva er din(e) favorittgjærstamme(r), og hvorfor?
Her er mine favoritter, sånn bare for å begynne:
Undergjær:
WLP820 OKTOBERFEST LAGER YEAST / WY 2206 BAVARIAN LAGER (visstnok Weihenstephan 206) - med denne gjæra lagde jeg den beste pilsen jeg har smakt - noensinne! (Det var Joques' meget enkle Bragepils-oppskrift (norsk pilsner), vinner av klassen for lys lager i NM i 2006, bortsett da fra gjæra.) Pilsen min ble krystallklar rett fra fatet, uten filtrering eller tilsetninger, og med en flott malt- og humlearoma! Kompleks og behagelig. Gjæra jobber greit, men kanskje ikke veldig fort. Veldig anvendelig undergjær til alt fra bokk til pilsner.
Overgjær:
WY 1318 LONDON ALE III (visstnok fra Boddingtons) - fantastisk fine aromaer, en fruktig og myk ale. Fin balanse. Smaksmessig min absolutte favoritt av ale-gjærstammer. Jobber ganske kjapt og flokkulerer fint.
og
WLP007 English DRY / WY 1098 BRITISH ALE (visstok Whitbread Dry) - uhyre arbeidsvillig og meget anvendelig, flokkulerer bra, uovertruffen til tørre ales, funker også kjempefint til stout. Tror det er denne gjæra Nøgne Ø bruker mest også.
Jeg har også et godt øye til WLP002 English ALE YEAST / WY 1968 LONDON ESB (visstnok fra Fullers) til mer søtlige og brødsmakende ales. Flott humlearoma også. Lagde et helt fantastisk røykøl med denne gjæra. Den jobber også ganske kjapt og er helt ekstremt flokkulent, rene tyggegummien! ;D
Nå har du sjansen til å synse litt: Hva er din(e) favorittgjærstamme(r), og hvorfor?
Her er mine favoritter, sånn bare for å begynne:
Undergjær:
WLP820 OKTOBERFEST LAGER YEAST / WY 2206 BAVARIAN LAGER (visstnok Weihenstephan 206) - med denne gjæra lagde jeg den beste pilsen jeg har smakt - noensinne! (Det var Joques' meget enkle Bragepils-oppskrift (norsk pilsner), vinner av klassen for lys lager i NM i 2006, bortsett da fra gjæra.) Pilsen min ble krystallklar rett fra fatet, uten filtrering eller tilsetninger, og med en flott malt- og humlearoma! Kompleks og behagelig. Gjæra jobber greit, men kanskje ikke veldig fort. Veldig anvendelig undergjær til alt fra bokk til pilsner.
Overgjær:
WY 1318 LONDON ALE III (visstnok fra Boddingtons) - fantastisk fine aromaer, en fruktig og myk ale. Fin balanse. Smaksmessig min absolutte favoritt av ale-gjærstammer. Jobber ganske kjapt og flokkulerer fint.
og
WLP007 English DRY / WY 1098 BRITISH ALE (visstok Whitbread Dry) - uhyre arbeidsvillig og meget anvendelig, flokkulerer bra, uovertruffen til tørre ales, funker også kjempefint til stout. Tror det er denne gjæra Nøgne Ø bruker mest også.
Jeg har også et godt øye til WLP002 English ALE YEAST / WY 1968 LONDON ESB (visstnok fra Fullers) til mer søtlige og brødsmakende ales. Flott humlearoma også. Lagde et helt fantastisk røykøl med denne gjæra. Den jobber også ganske kjapt og er helt ekstremt flokkulent, rene tyggegummien! ;D