Dip Hopping

Har lest gjennom hele tråden med stor interesse, dette skal jeg prøve! Fram til nå har jeg tappet hele innholdet i kjelen over i gjæringskaret, med bunnfall, humle (etter hopstand) og alt siden jeg ikke har hatt en god metode å filterere dette på. Virker på @Finn Berger at dette kanskje ikke er så lurt. Forslag til filter etc. for å få så klar vørter som mulig? Har tested whirlpool men synes ikke det fungerer spesielt bra sidde jeg har et sidemontert varmelement nær bunnen i kjelen. Tapper via dip-tube.
 
Sist redigert:
Har lest gjennom hele tråden med stor interesse, dette skal jeg prøve! Fram til nå har jeg tappet hele innholdet i kjelen over i gjæringskaret, med bunnfall, humle (etter hopstand) og alt siden jeg ikke har hatt en god metode å filterere dette på. Virker på @Finn Berger at dette kanskje ikke er så lurt. Forslag til filter etc. for å få så klar vørter som mulig? Har tested whirlpool men synes ikke det fungerer spesielt bra sidde jeg har et sidemontert varmelement nær bunnen i kjelen. Tapper via dip-tube.
Hei!

WP skal i teorien fungere veldig bra til å skille thrub fra vørter før overføring til gjæringskar. Hvor lenge lar du vørteren stå etter nedkjøling før du tapper over? Trengs litt tid før alt får bunnfallt, jeg lar det stå i 10min etterpå, og det er ganske kort tid - ser flere har 30min og lengre.

Men det varmeelementet kan vel ødelegge en del av effekten til WP, uten at jeg har erfaring med dette.

Du kan bruke mange slags filter for å skille ut mer, kan ha en ren og desinfisert(kokt) meskepose i gjæringskaret du kan tappe i og fjerne etter tapp, eller en hop spider mellom kokekar og gjæringstank. Mulighetene er mange!
 
Jeg prøvde dip-hoping nå for første gang ihøst. I stedefor WP i Old Salt. Også bytta jeg ut mesteparten av tørrhumla i en IPA.
Old Salt ble bra, men i begge tilfeller tror jeg foretrekker tradisjonell wp og tørrhumle teknikker
 
Hvor lenge lar du vørteren stå etter nedkjøling før du tapper over? Trengs litt tid før alt får bunnfallt, jeg lar det stå i 10min etterpå, og det er ganske kort tid - ser flere har 30min og lengre.

Er det egentlig nødvendig? Mesteparten samler seg jo under WP /kjøling uansett
 
Er det egentlig nødvendig? Mesteparten samler seg jo under WP /kjøling uansett

Det spørs vel kanskje hvor fort du klarer å kjøle ned? På min seriekoblede dyppkjøler tar det ikke mer enn 12-14 min å kjøle ned 25 liter fra kok til 18c, det er for kort tid til at det bunnfelles noe særlig, selv med WP.
 
Hei!

WP skal i teorien fungere veldig bra til å skille thrub fra vørter før overføring til gjæringskar. Hvor lenge lar du vørteren stå etter nedkjøling før du tapper over? Trengs litt tid før alt får bunnfallt, jeg lar det stå i 10min etterpå, og det er ganske kort tid - ser flere har 30min og lengre.

Men det varmeelementet kan vel ødelegge en del av effekten til WP, uten at jeg har erfaring med dette.

Du kan bruke mange slags filter for å skille ut mer, kan ha en ren og desinfisert(kokt) meskepose i gjæringskaret du kan tappe i og fjerne etter tapp, eller en hop spider mellom kokekar og gjæringstank. Mulighetene er mange!
Det felles bra ut etter en stund, det er ikke det, men når jeg tapper ut så suger dip-tub'en med seg en hel del. WP samler det mot midten men det siger liksom utover og blir med likevel. Jeg kan vri dip-tuben rundt utenfra (tri-clamp) så det går ann å tappe høyere. Hevereffekten forsvinner hvis den suger luft så prøver å unngå det. Lurer på å invistere i en trub stopper hvis den får plass under elementet.
Uansett, det var ikke meningen å spore helt av her. Har kjørt mesteparten av humla som hop stand i det siste, uten at jeg synes det gir noe voldsom effekt. Jeg gjør et forsøk med dip-hopping neste gang, hadde vært greit å slippe tørrhumling også.
 
Er det egentlig nødvendig? Mesteparten samler seg jo under WP /kjøling uansett
Får du klar vørter er vel alt i orden.

Erfringa mi er at jeg må slutte å tappe mye tidligere om jeg ikke lar vørteren stå. Det tar ganske lang tid før alle partiklene i vørteren har kommet seg ned på bunnen.

Man kan alltid diskutere hvor viktig det er å skille ut trubet. Men jeg trur det er liten tvil om at klar vørter er det beste. De tyske bryggeriene er visstnok rimelig fanatiske på det, bl.a..
 
Det felles bra ut etter en stund, det er ikke det, men når jeg tapper ut så suger dip-tub'en med seg en hel del. WP samler det mot midten men det siger liksom utover og blir med likevel. Jeg kan vri dip-tuben rundt utenfra (tri-clamp) så det går ann å tappe høyere. Hevereffekten forsvinner hvis den suger luft så prøver å unngå det. Lurer på å invistere i en trub stopper hvis den får plass under elementet.
Uansett, det var ikke meningen å spore helt av her. Har kjørt mesteparten av humla som hop stand i det siste, uten at jeg synes det gir noe voldsom effekt. Jeg gjør et forsøk med dip-hopping neste gang, hadde vært greit å slippe tørrhumling også.
Jeg har en SSBrewtech med "trub dam". Den er relativt effektiv, men det finnes nok systemer som tar mer.

Avhengig av hvor mye humle jeg har brukt, blir det igjen 3-4 liter i kjelen når jeg har tappa av den klare vørteren.
 
Tilbake
Topp