Litt for lenge siden forrige batch med den følgen at jeg føler meg som nybegynner igjen.
Brygget en "
Amber Christmas" fra Bryggselv forrige onsdag kveld (gjær SafAle US-05 11,5g...2 pakker).
Rehydrerte gjæren før jeg blandet inn gjæren.
Fikk OG 1.058. Oppskriften sa 1.060-65.
Ploppet godt (ca hvert 3-5 sek) allerede fra morgenen av torsdag.
I løpet av helgen har imidlertid ploppingen avtatt kraftig. I skrivende stund har jeg ikke tatt meg tid
til å sjekke nøyaktig hvor lang tid det er mellom hvert "plopp" nå eller om det i det hele tatt kommer
plopp. Det er uansett vesentlig lavere enn for noen dager siden.
Denne skal gjære i 2 uker før flasking/karbonering.
Det skal tørrhumles etter 1 uke. Altså nå på onsdag.
Er det grunn til bekymring her? Hva kan jeg eventuelt gjøre?
Jeg mener jeg har vært ganske nøye med alt jeg har gjort.
Potensielle usikkerhetsfaktorer:
1) Da jeg rehydrerte gjæren rørte jeg rundt i gjæren med en gang (rørte relativt godt men uten å overdrive styrken).
Jeg så i ettertid at beskrivelsen for rehydreringen tilsa å ikke røre i gjæren i vannet i begynnelsen. Men derimot røre litt etter 15 min.
2) Ølet skal gjære på 18-20 grader i følge oppskrift. Jeg er ganske sikker på at det ikke er
vesentlig kaldere på rommet det står. I verste fall snakker vi om ned til 17. Men jeg tror det er
18 eller litt over. Kan måle dette litt nøyere senere.