DIY magnetrører

Men
Når jeg bruker en boks vørterøl gidder jeg ikke kjøre rører, jeg bare rister ut alt av CO2 og det skummet som da kommer gir en god overflate for å ta med seg O2 når det legger seg som veske igjen.

Den lille slanten med gjær man får fra en vørterøl er ikke mer enn at man får satt en ny starter, men det holder jo i de fleste tilfeller :)



Det er noen som har prøvd det og problemet er at den henter luft fra omgivelsene, mye ulumskheter der ja:(


Jeg satt en starter med SNS metoden i går, det eneste jeg gjorde annerledes var at jeg ga starteren en god dose ren O2. Den sto ganske så nøyaktig 12 timer før jeg pitchet den i dag, og da var det i alle fall god aktivitet i starteren og jeg pitchet hele starteren, som luktet himmelsk i forhold til alle startere jeg har hatt på røreren. Det kom et plåpp hvert 5. minutt allerede 1 time etter pitch, og rundt 19 så plåppet den stødig og fint en gang i sekundet.

Dette er første gang jeg prøver dette, men så langt ser det lovende ut :)

Men OM man skulle finne på å røre litt da, kan man helle boksen med vørter-øl rett i glasset med restene etter rehydreringen eller vil co2'en i vørterølet være ødeleggende for den gjæren som er der? Og hvor lenge bør isåfall en sånn løsning snurre?
 
Jeg synes ikke det innlegget der på noen måte slår fast at flowmeter ikke er til å stole på. Jeg er vant til å bruke flowmålere på jobb, og selv om de sikkert har en bedre kvalitet enn de som selges på Ebay er det enkel mekanikk.

Med ett som har en grei skala så stoler jeg mye mer på det enn å prøve å se hvor mye oksygen som kommer til overflaten. I det minste vil det gi samme mengde O² hver gang.
Joda kjøper den, men jeg har BS i nærheten og det flowmeter de selger har dårlig rykte så jeg styrte unna og brukte de samme spenna på en oxywand istedenfor :) Tror til syvende å sist at erfaring er hva som gir meg mest, i alle hobbyer jeg virkelig har lagt sjela mi i så tar teori å instrumenter meg bare så langt, men hey jeg er noob, fattig og vanskelig av natur:D
 
Men


Men OM man skulle finne på å røre litt da, kan man helle boksen med vørter-øl rett i glasset med restene etter rehydreringen eller vil co2'en i vørterølet være ødeleggende for den gjæren som er der? Og hvor lenge bør isåfall en sånn løsning snurre?
Det er neppe noe problem å snurre den, du får snurret ut CO2 og når den dyttes ut kommer O2 inn sammen med luft, så du taper nok ingenting på å gjøre det. Etter 12ish timer kan du skru av røreren en halvtime og se om gjæra legger seg på bunn, gjør den det, i kjøleskapet ei natt eller hva som passer, dekanter og hell på rør, eller hva du bruker til å samle gjær på :)

Edit: ja du kan bare helle boksen rett i kolben.
 
Det er neppe noe problem å snurre den, du får snurret ut CO2 og når den dyttes ut kommer O2 inn sammen med luft, så du taper nok ingenting på å gjøre det. Etter 12ish timer kan du skru av røreren en halvtime og se om gjæra legger seg på bunn, gjør den det, i kjøleskapet ei natt eller hva som passer, dekanter og hell på rør, eller hva du bruker til å samle gjær på :)

Edit: ja du kan bare helle boksen rett i kolben.
Min foreløpige løsning for å spare på gjæren, falt på urinprøveglass da det er lett tilgjengelig. Satser på nytt besøk i bedriftshelsetjenesten snart, da skal jeg levere et glass med strågult innhold og kølsch-gjær :p
 
Min foreløpige løsning for å spare på gjæren, falt på urinprøveglass da det er lett tilgjengelig. Satser på nytt besøk i bedriftshelsetjenesten snart, da skal jeg levere et glass med strågult innhold og kølsch-gjær :p
Hehe, uringlass er ypperlig til formålet, men litt dyre, mener Brewshop har en god pris på 50stk 50ml rør.
 
Tror til syvende å sist at erfaring er hva som gir meg mest

Det er jeg helt enig i, men denne dingsen gir deg ihvertfall mulighet til å gi akkurat samme mengde oksygen hver gang, det blir vel erfaring av det? I motsetning til å prøve å få samme mengde bobler på overflaten?
 
Det er jeg helt enig i, men denne dingsen gir deg ihvertfall mulighet til å gi akkurat samme mengde oksygen hver gang, det blir vel erfaring av det? I motsetning til å prøve å få samme mengde bobler på overflaten?
Med BS sitt flowmeter tror jeg ikke den gir samme mengde og jeg vil i utgangspunktet bare tilføre litt O2 som en sikkerhet, jeg har jo ikke trengt det før, men jeg vil gjerne slippe ristingen og bekymringen. Som sagt, jeg er helt fersk på O2 tank, og jeg pleier starte oxywanden i starsan, men når den kommer i vørteren kveles flowen, sikker fordi tettheten er større i vørteren enn den er i starsan. Så det er en læringskurve hær.

Og siden jeg ikke stoler på flowmeteret tenker jeg at jeg får finne ut av det på egen hånd, akkurat som jeg gjør med startere, all grain vs delmesk osv. Jeg vil bare lage godt øl og jeg kjenner ikke en kjeft som brygger øl, så jeg må nesten finne ut av det på egen hånd og med den hjelpen jeg kan få herfra. Og majoriteten sier at flowmeter ikke gjør en god nok jobb og vitenskapen sier at det skal mye til for å overoksygenere med en enslig tilførsel før pitch så jeg prøver meg fram :)

Det jeg kunne trengt dog, var et stativ til O2 tanken, noen @msevland sier at du @Amarillo er personen å snakke med for sånt :D
 
Det er ikke bestandig man skal høre på majoriteten vettu ;)




Det kan vel la seg gjøre, det skal være en gammel tråd om dette et eller annet sted...
Flertallet bestemmer da vel? Høhø, men neida, jeg gjør en helomvending om det viser seg gunstig. Og ja det var som sagt @msevland som ga meg link til den tråden hvor du printer holder til O2 tank :)
 
@Kloakk
Da du lagde SNS-starteren, hva var utgangspunktet?

Uten å ha gjenoppfriska det Conn og Beechum sier, så mener jeg at forutsetningen er at du har ei pakke fersk gjær - eller eventuelt tilvarende med slurry - og at du skal brygge til et corneliusfat; altså vanlig amerikansk batch-størrelse på 5 gallons (19 liter). Og da er jo denne metoden helt utmerket. Du får frisk og fin gjær, og du vil ha fått en viss tilvekst, så du har også nok gjær. Jeg gjør ofte dette når jeg har passelig fersk slurry, men jeg dekanterer som regel, fordi gjæren gjør seg ganske fort ferdig.

Har jeg eldre gjær, vil jeg ikke bruke den direkte. Jeg pitcher ikke 75% døde gjærceller. Da tar jeg bare litt av den gamle slurryen, og dyrker opp. Og da er denne metoden etter min mening ubrukelig, fordi du ikke får nok vekst uten å lage en latterlig stor starter.
 
@Kloakk
Da du lagde SNS-starteren, hva var utgangspunktet?

Uten å ha gjenoppfriska det Conn og Beechum sier, så mener jeg at forutsetningen er at du har ei pakke fersk gjær - eller eventuelt tilvarende med slurry - og at du skal brygge til et corneliusfat; altså vanlig amerikansk batch-størrelse på 5 gallons (19 liter). Og da er jo denne metoden helt utmerket. Du får frisk og fin gjær, og du vil ha fått en viss tilvekst, så du har også nok gjær. Jeg gjør ofte dette når jeg har passelig fersk slurry, men jeg dekanterer som regel, fordi gjæren gjør seg ganske fort ferdig.

Har jeg eldre gjær, vil jeg ikke bruke den direkte. Jeg pitcher ikke 75% døde gjærceller. Da tar jeg bare litt av den gamle slurryen, og dyrker opp. Og da er denne metoden etter min mening ubrukelig, fordi du ikke får nok vekst uten å lage en latterlig stor starter.
Utgangspunktet var ca 15ml gjær, de 15 ml kom fra en tidligere starter jeg satt 1 uke i forveien.

For å oppklare, jeg bruker aldri slurry direkte i brygg. Når jeg bruker gjær jeg ikke har fra før, så snurrer jeg ferskgjær eller rehydrerer i en erlenmeyer kolbe, når jeg har pitchet til designert brygg heller jeg en boks vørteløl i kolben og lar den stå ca et døgn. Så er det kjøleskap et døgn før jeg dekantere bort ølet og setter gjæra på 50 ml rør, som regel 2-3.

Da ender jeg ofte opp med ca 5ml komprimert gjær pr. rør. Så lenge jeg skal brygge i løpet av 2-3 uker bruker jeg en av rørene til å sette starter til kommende brygg. Når det har gått lengre tid enn det pleier jeg ta det ene røret og snurre 1 liter starter ca 2-6 dager før jeg skal brygge og fordele på 2-3 nye rør.

På SNS starteren hadde jeg allerede 3 rør med 15ml komprimert gjær og den var ei knapp uke gammel. Så jeg tok 15ml og 1,2 liter starter som jeg oksiginerte i ca 20 sekunder før jeg tilsatt de 15ml med gjær. Så og si 12 timer seinere pitchet jeg SNS starteren(med tydelige tegn på at den var veldig aktiv) i 20 liter vørter med en OG på 1.050.

Det er 4 døgn siden og SG er på 1.013 og forventet FG er 1.012. Jeg syns gjæringsforløpet har oppført seg som normalt, og regner med jeg fater onsdag eller fredag. Da blir det jo en endelig FG prøve og skal prøve å huske å gi tilbakemelding.

Det eneste jeg kan si, som jeg syns er interessant på dette tidspunktet er det faktumet at SNS starteren luktet kun frisk gjær, jeg er vandt til mange rare lukter av en starter, men her var det kun en lukt :)
 
Utgangspunktet var ca 15ml gjær, de 15 ml kom fra en tidligere starter jeg satt 1 uke i forveien.

For å oppklare, jeg bruker aldri slurry direkte i brygg. Når jeg bruker gjær jeg ikke har fra før, så snurrer jeg ferskgjær eller rehydrerer i en erlenmeyer kolbe, når jeg har pitchet til designert brygg heller jeg en boks vørteløl i kolben og lar den stå ca et døgn. Så er det kjøleskap et døgn før jeg dekantere bort ølet og setter gjæra på 50 ml rør, som regel 2-3.

Da ender jeg ofte opp med ca 5ml komprimert gjær pr. rør. Så lenge jeg skal brygge i løpet av 2-3 uker bruker jeg en av rørene til å sette starter til kommende brygg. Når det har gått lengre tid enn det pleier jeg ta det ene røret og snurre 1 liter starter ca 2-6 dager før jeg skal brygge og fordele på 2-3 nye rør.

På SNS starteren hadde jeg allerede 3 rør med 15ml komprimert gjær og den var ei knapp uke gammel. Så jeg tok 15ml og 1,2 liter starter som jeg oksiginerte i ca 20 sekunder før jeg tilsatt de 15ml med gjær. Så og si 12 timer seinere pitchet jeg SNS starteren(med tydelige tegn på at den var veldig aktiv) i 20 liter vørter med en OG på 1.050.

Det er 4 døgn siden og SG er på 1.013 og forventet FG er 1.012. Jeg syns gjæringsforløpet har oppført seg som normalt, og regner med jeg fater onsdag eller fredag. Da blir det jo en endelig FG prøve og skal prøve å huske å gi tilbakemelding.

Det eneste jeg kan si, som jeg syns er interessant på dette tidspunktet er det faktumet at SNS starteren luktet kun frisk gjær, jeg er vandt til mange rare lukter av en starter, men her var det kun en lukt :)

15 ml komprimert gjær svarer vel til bortimot det som er i en pure pitch-pose, kan jeg tenke meg. Totalvolumet der er 35-40 ml, og mye er væske. Så det burde gå greit, det der - og det har det jo gjort, åpenbart.

Det med lukta er høyst naturlig. Starteren din er jo strengt tatt et lite brygg, og det bør lukte godt. At det ikke lukter så godt av startere som har fått kontinuerlig tilførsel av oksygen, er jo nettopp hva som må forventes. Det er en grunn til at vi ikke tilfører oksygen til ølet etter at vi har satt brygget:). Men det betyr ikke på noen måte at det er noe galt med gjæren. Og sjølsagt dekanterer vi vekk starterølet. Når gamle råd sier at en kan bruke hele starteren så lenge den er mindre enn 10% av totalvolumet du brygger, må det være basert på den gamle typen starter, som i prinsippet er en SNS.
 
15 ml komprimert gjær svarer vel til bortimot det som er i en pure pitch-pose, kan jeg tenke meg. Totalvolumet der er 35-40 ml, og mye er væske. Så det burde gå greit, det der - og det har det jo gjort, åpenbart.

Det med lukta er høyst naturlig. Starteren din er jo strengt tatt et lite brygg, og det bør lukte godt. At det ikke lukter så godt av startere som har fått kontinuerlig tilførsel av oksygen, er jo nettopp hva som må forventes. Det er en grunn til at vi ikke tilfører oksygen til ølet etter at vi har satt brygget:). Men det betyr ikke på noen måte at det er noe galt med gjæren. Og sjølsagt dekanterer vi vekk starterølet. Når gamle råd sier at en kan bruke hele starteren så lenge den er mindre enn 10% av totalvolumet du brygger, må det være basert på den gamle typen starter, som i prinsippet er en SNS.
Jeg har egentlig ikke noe grunnlag for hva jeg tenker eller syns, men jeg er ikke helt sikker på om det eneste jeg lukter av mine startere på røreren kun er oksidering. Så fort Jeg får unna en cream ale(julegave) og en stout(julekos) blir det en ny Vienna lager og der vil det jo være enklere å finne ut om dette er en metode jeg tror på og evt fortsetter med.
 
Jeg har egentlig ikke noe grunnlag for hva jeg tenker eller syns, men jeg er ikke helt sikker på om det eneste jeg lukter av mine startere på røreren kun er oksidering. Så fort Jeg får unna en cream ale(julegave) og en stout(julekos) blir det en ny Vienna lager og der vil det jo være enklere å finne ut om dette er en metode jeg tror på og evt fortsetter med.

Jeg mistenker sterkt at NM-vinnerne de to siste åra blei gjæra med gjær fra godt snurra startere. Og begge var pils, en øltype der du ikke har så mye å skjule usmaker bak. Så nei; det kommer ingen usmak fra de snurra starterne våre.

Det du lukter, er nok ikke primært oksideringsprodukter, men alskens annet som gjæren gjerne produserer når den kan velte seg i oksygen, som fuselakohol, eddiksyre, estere av alskens tvilsomme slag og sikkert en god del annet. Ikke noe galt med det, siden vi likevel ikke skal drikke det.
 
Jeg mistenker sterkt at NM-vinnerne de to siste åra blei gjæra med gjær fra godt snurra startere. Og begge var pils, en øltype der du ikke har så mye å skjule usmaker bak. Så nei; det kommer ingen usmak fra de snurra starterne våre.

Det du lukter, er nok ikke primært oksideringsprodukter, men alskens annet som gjæren gjerne produserer når den kan velte seg i oksygen, som fuselakohol, eddiksyre, estere av alskens tvilsomme slag og sikkert en god del annet. Ikke noe galt med det, siden vi likevel ikke skal drikke det.
Det er selvfølgelig mye mulig, men om denne metoden eliminerer problemet med å sitte barnevakt for starteren min, for om det du sier er tilfellet så er jeg for seint ute med å fjerne starteren fra røreren og kan SNS levere like gode resultater, så er det mulig jeg bruker denne metoden uansett, men ingenting er avgjort og det vil jo vise seg hva jeg faller på når jeg føler jeg kan gjøre en konklusjon.
 
Fikk kjøpt meg «tannhjul» magnet på lørdag. Digg på min DIY rører[emoji41]
6145dbb8829a17288ca7c16d6e2458a9.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Jeg har egentlig ikke noe grunnlag for hva jeg tenker eller syns, men jeg er ikke helt sikker på om det eneste jeg lukter av mine startere på røreren kun er oksidering. Så fort Jeg får unna en cream ale(julegave) og en stout(julekos) blir det en ny Vienna lager og der vil det jo være enklere å finne ut om dette er en metode jeg tror på og evt fortsetter med.
Du lukter nok noe eddik og, og sikkert noe mer og. Men det at det har blitt produsert eddiksyre i starteren, betyr ikke at gjæren ikke potensielt er mye bedre på repitch #2 hvis du høster den.
 
Tilbake
Topp