Hallstein
Norbrygg-medlem
Har i år har jeg "tatt'n helt ut" og forsøker meg på et øl noe utenom det vanlige.
Jeg har tatt utgangspunkt i en av mine ganske suksessfulle old-ale oppskrifter, som igjen er inspirert av Gahr Smith Gahrsen's oppskrift på Old Ale.
Men i år gjorde jeg noe litt spesielt. Jeg mesket 2 ganger, og tok kun first runnings fra hver mesk.
Jeg satt igjen med ca. 30 Liter vørter etter meskinga som jeg kokte ned i flere timer (3-4 timer)
Dette er visstnok en teknikk som The Lost Abbey bruker for å få ekstra fylde i sterke øl... Vet ikke om det funker, men moro var det!
Jeg hadde også oppi 900g daddelsirup (date syrup) fra innvandrerbutikken.
Til slutt satt jeg der med ca. 20L vørter med OG på 1.104.
Denne gjæret jeg med 2 pakker rehydrert US-05 ned til 1.028 FG. Etter 5 uker overførte jeg ølet til et 9L fat, og resten på flasker. Fatet fikk i dag 35g heavy toast eikekuber som hadde lugget på en drøy dl diplomatico reserva exclusiva rom i 24 timer. Det blir definitivt spennende å se hva som blir av dette ølet...
Oppskriften er som følger:
Dobbel Daddel (BA Rom edition)
Original Gravity: 1,104
Final Gravity: 1,028
Kok ned vørteren til du har ønsket mengde post-boil. Tilsett humle etter skjema. Kjøl ned vørter til 18 grader.
Pitch 2 pakker rehydrert US-05 ved vørtertemp på 18 grader. La den naturlig stige til 20 grader. Når gjæringen avtar, økes temperaturen til 24-25 grader til ølet passerer smakstest (jeg smaker etter usmaker på ølet).
Cold crash deretter ved 2 grader. Ølet kan enten flaskes direkte for et plain øl eller så kan du gjøre slik:
Fyll et 9L corneliusfat med øl fra gjæringskar. Tilsett en humlepose med 35g Heavy toast eikekuber som har lugget i 1dl valgfri mørk sprit i minst et døgn. Flush fatet med CO2. Fjern humleposen når man har oppnådd ønsket eike-karakter.
Tips: For at det skal være enklere å fjerne humleposen i ettertid kan du knyte litt tanntråd uten smak rundt posen. Lokket på fatet vil tette rundt tanntråden uten særlig problem, etter min erfaring.
PS: Bilder kommer....
Jeg har tatt utgangspunkt i en av mine ganske suksessfulle old-ale oppskrifter, som igjen er inspirert av Gahr Smith Gahrsen's oppskrift på Old Ale.
Men i år gjorde jeg noe litt spesielt. Jeg mesket 2 ganger, og tok kun first runnings fra hver mesk.
Jeg satt igjen med ca. 30 Liter vørter etter meskinga som jeg kokte ned i flere timer (3-4 timer)
Dette er visstnok en teknikk som The Lost Abbey bruker for å få ekstra fylde i sterke øl... Vet ikke om det funker, men moro var det!
Jeg hadde også oppi 900g daddelsirup (date syrup) fra innvandrerbutikken.
Til slutt satt jeg der med ca. 20L vørter med OG på 1.104.
Denne gjæret jeg med 2 pakker rehydrert US-05 ned til 1.028 FG. Etter 5 uker overførte jeg ølet til et 9L fat, og resten på flasker. Fatet fikk i dag 35g heavy toast eikekuber som hadde lugget på en drøy dl diplomatico reserva exclusiva rom i 24 timer. Det blir definitivt spennende å se hva som blir av dette ølet...
Oppskriften er som følger:
Dobbel Daddel (BA Rom edition)
Original Gravity: 1,104
Final Gravity: 1,028
- 10,600 kg of UK Pale Ale Malt
- 1,300 kg of Dark Munich Malt
- 900 g of US Caramel 60L Malt
- 900 g of US Caramel 20L Malt
- 900 g of Date Syrup
- 220 g of US Chocolate Malt
- 35 g of US Columbus(Tomahawk) (60 Min From End)
- 28 g of UK Golding (15 Min From End)
- 28 g of UK Golding (1 Min From End)
Kok ned vørteren til du har ønsket mengde post-boil. Tilsett humle etter skjema. Kjøl ned vørter til 18 grader.
Pitch 2 pakker rehydrert US-05 ved vørtertemp på 18 grader. La den naturlig stige til 20 grader. Når gjæringen avtar, økes temperaturen til 24-25 grader til ølet passerer smakstest (jeg smaker etter usmaker på ølet).
Cold crash deretter ved 2 grader. Ølet kan enten flaskes direkte for et plain øl eller så kan du gjøre slik:
Fyll et 9L corneliusfat med øl fra gjæringskar. Tilsett en humlepose med 35g Heavy toast eikekuber som har lugget i 1dl valgfri mørk sprit i minst et døgn. Flush fatet med CO2. Fjern humleposen når man har oppnådd ønsket eike-karakter.
Tips: For at det skal være enklere å fjerne humleposen i ettertid kan du knyte litt tanntråd uten smak rundt posen. Lokket på fatet vil tette rundt tanntråden uten særlig problem, etter min erfaring.
PS: Bilder kommer....
Sist redigert: