Droppe Gjærstarter????

chrkor

Norbrygg-medlem
Er det Greit å droppe starter om man bruker to rør med WLP ale gjær på ca 25L vørter.
 
Ja. Om rørene er ferske dvs under ca en måned siden produksjon blir det bra. Men jeg vil anbefale en starer, det blir bedre. Om du ikke har muligheten til å lage en starter uten å utsette gjæren for mye bakterier og annet tull (lite erfaring med startere) så er det beste å bruke nok rør med gjær.
Det viktigste er å tenke på å tilpasse gjærtemperaturen til vørte temperaturen før tilsetting samt å holde en kontrollert temperatur i ølet under gjæringen.
 
Ville nå tro at dette er avhengig av hvor sterkt øl du har tenkt å brygge.
Mr. malty kalkulatoren er det beste verktøyet for å bergene hvor mye du trenger.
 
Det kommer an på hvor fersk gjæren er og hvor sterk vørteren er. Iflg. MrMalty er to rør med ukegammel gjær nok til 25 liter øl med OG 1,039. For såpass lette øl er det heller ikke noen krise om du underpitcher litt, og det er vel heller aldri noen krise om du underpitcher bare litt. Men om du brygger sterkere øl, og gjæren er eldre, vil du fort komme til å underpitche ganske mye. Med OG 1,060 og produksjonsdato 4. mai 2012 får du bare halvparten av gjærmengden du bør ha. Det vil fremdeles bli øl, men dårligere enn du ville fått med optimal gjærmengde.
 
Antar at dette er en ale av normal styrke (1040-1050) siden du stiller et generelt spørsmål og skal bruke en ale gjær :biersmile:
 
Tilbake
Topp