Finn Berger
Moderator
Den trur jeg ikke jeg skjønte. Effektivitet, slik vi pleier å snakke om det, dreier seg om hvor stor andel av sukkerpotensialet du klarer å få med deg fra et trinn til et annet; fra malt til vørter i mesken, fra mesken til kjelen osv.. Kokinga endrer ikke effektiviteten; du mister bare vann, men ikke noe av sukkeret.Effektiviteten går også noe ned med kortere koketid så her må det regnes nøye skal en ha balanse i klimaregnskapet
@hrukin: Det stemmer at du må bruke mer bitterhumle, og sida bitterhumla bidrar med mer smak når du koker den kortere, blir det også mer kritisk hvilken bitterhumle du velger. Det er noen ganger et problem med så kort koketid.
Så jo, det er mye å tenke på om man skal unngå klimaskam og miljøskam som brygger. På den annen side; vi får tenke på at ølproduksjon og -skjenking var prioritert i England under annen verdenskrig, til tross for den store ressursknappheta. Så brygge synes jeg i alle fall vi må få lov til.
Forresten; noen som har gode ideer til småskala karbonfangst?