Effektivitet målt i Beersmith

Hei.

Jeg og en kompis brygger i lag på ein nyinnkjøpt Bratberg kompaktbrygger og batch sparger. Vi har nå brygget to batcher på denne, en IPA og en med utgangspunkt fra Andrimne pils.
Inne på Beersmith har jeg lagt inn profilen som et annet medlem har delt.
Her ligger Tot. effektivitet på 80%.
På IPA`en (7Kg malt) stemtedet mellom forventet og målt OG. Kom ut med 1.070 og pga en del trub(270g humle) ble det kun 21L til gjæring. Da sier Beersmith at målt effektivitet er 67,2% og estimert meske effektivitet er 86,4%

På pilsen (5,5Kg) derimot var forventet OG 1.050 og vi målte 1.056. 21L til gjæring og Beersmith sier her målt effektivitet på 72,2% og meske effektivitet på 80%.

Hva er forskjell på bryggeri effektivitet, meske effektivitet og målt effektivitet??
 
Fyll inn maltmengder og malttype, mål S.G og volum etter skylling og bruk denne til å beregne meske effektiviten: http://www.brewersfriend.com/brewhouse-efficiency/

Formelen for bryggeri effektiviteten i Beersmith ser slik ut: 'Brewhouse Efficiency' = 'Mash Efficiency'-('Loss to Trub and Chiller'/('Loss to Trub and Chiller'+'Batch Volume')*'Mash Efficiency')
Jo mer vørt som er igjen i Brattbergen, jo dårligere blir bryggeri effektiviteten siden den tar hensyn til volumtap fra bryggeren og over i gjæringskaret.
 
Tilbake
Topp