Eksperiment: Varmgjæring av lys lager

Aruzaa

Norbrygg-medlem
Jeg tror heller det er tre typer bryggere:

- De som har hatt infeksjon
- De som ikke har hatt infeksjon
- De som sannsynligvis har hatt infeksjon, men drikker det opp før det merkes
 

Finn Berger

Moderator
Jeg veit ikke om denne har vært servert her før - orker ikke gå gjennom hele tråden for å sjekke: Rediscover the SafLager W-34/70 • Fermentis

Koklusjonen:
Our study has demonstrated the constant neutral character of SafLager W-34/70 over different fermentation conditions, including higher temperatures. This yeast remains very robust and stable over many different conditions. The most important point for the brewers is this: SafLager W-34/70 can ensure both a faster and neutral fermentation profile at higher temperatures. The same neutral beer in less time in the fermentation tank.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Jeg veit ikke om denne har vært servert her før - orker ikke gå gjennom hele tråden for å sjekke: Rediscover the SafLager W-34/70 • Fermentis

Koklusjonen:
Our study has demonstrated the constant neutral character of SafLager W-34/70 over different fermentation conditions, including higher temperatures. This yeast remains very robust and stable over many different conditions. The most important point for the brewers is this: SafLager W-34/70 can ensure both a faster and neutral fermentation profile at higher temperatures. The same neutral beer in less time in the fermentation tank.
Ja, tror det er ganske godt kjent. Burde teste det en dag for å se om det holder stikk. Ikke minst etter noen måneders lagring.
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Nå har jeg hørt så mye bra om den gjæren at jeg er fristet til å bruke den i neste lager
men hørte også noe om at den er litt mer fruktig i retning banan på høyere temperaturer, noe som er litt "artig" for
for mange år siden ble jeg anbefalt den til å brygge hefe på Bryggeland.. :confused:
Det er så lenge siden at jeg husker nesten ikke hvordan det gikk, men den var ihvertfall mer fruktig enn en lager
 

Finn Berger

Moderator
Ja, tror det er ganske godt kjent. Burde teste det en dag for å se om det holder stikk. Ikke minst etter noen måneders lagring.

Ser ut som om den der kom på høsten i fjor, så den er nok altså ca. et år gammel. Relativt ny, altså. Den sier jo det samme som bryggosofene har hevda i noen år nå, og jeg synes jo det er litt artig.

Jeg har et par amerikanske lagers nå som jeg gjæra på 16 grader, men ikke med denne gjæren. Jeg opplever ikke dem som annerledes enn øl jeg har gjæra på 10 grader, uten at det er noe bevis for noe som helst.
 

Finn Berger

Moderator
TTT - Ting Tar Tid. Men nå har jeg fått somla meg til å gjøre et forsøk med w-34/70 på 18=>20 grader. Her er posten fra bryggedagen 27. juli: https://forum.norbrygg.no/threads/eksperiment-varmgjaering-av-lys-lager.34495/page-7 Det skal sies i tillegg til det som står der, at jeg droppa å kjøre short and shoddy. Ølet er meska på vanlig måte, og kokt i 60 minutter. 1 pose til 13 liter er vel grei gjærmengde; hverken over- eller underpitching. Jeg ga ikke noe oksygen, og rista ikke dunken, strødde bare gjæren utover og lot det stå i ro i et kvarter. Jeg gjærer forøvrig uten gjærlås, altså ei slags åpen gjæring på @Jørgen O - måten. (Setter i gjærlås til slutt, sjølsagt.)

Det er altså ikke et split batch-forsøk, jeg er bare ute etter å se om jeg kan brygge en god pils på denne måten. Jeg har forøvrig rikelig med pils brygga på 10 grader stående, som jeg kan sammenligne med. Og jeg er litt skeptisk til hva man egentlig fastslår med en split batch her. Hvordan veit man f.eks. at pitch rate var optimal i forhold til temperaturen?

Nå er det den 5. dagen etter at ølet blei satt, og det er ferdig utgjæra. Det var det allerede i går, antakelig, og muligens allerede i forgårs. Det har gått fra 1.045 til 1.008, som gir et øl på 4.9% og 82% utgjæring. Det er vel midt i hva man ville forvente av w-34/70.

Sjøl om gjæringa har gått fort unna, var den ikke spesielt voldsom. Den kom i gang på normal tid, ikke spesielt fort. Det var noe skum på kvelden, og god aktivitet morgenen etter.

Produksjonen av H2S var mindre enn vanlig, faktisk nesten ikke til å merke, men det kom litt på slutten, så jeg skal ikke ha hastverk med å flaske. Hydrometerprøven jeg tok i dag, blei behørig helt opp i ordentlig glass for smaking, og jeg er ikke i stand til å smake annet enn normal pils på dette stadiet. Det er ikke noe tydelig esterpreg, og ingen usmaker - jeg var særlig redd for etylacetat og acetaldehyd - eller fusel. Men det er sjølsagt for tidlig å antyde noen konklusjon.
 

Ravneklo

Norbrygg-medlem
Hadde vel egentlig tenkt å flaske mitt eget exbeeriment etter 20 døgn i dag, men når svogers ringte og varsla ankomst får man utsette det... Rapporterer når jeg får satt i gang igjen..
 

Ravneklo

Norbrygg-medlem
Hadde vel egentlig tenkt å flaske mitt eget exbeeriment etter 20 døgn i dag, men når svogers ringte og varsla ankomst får man utsette det... Rapporterer når jeg får satt i gang igjen..
Lovte en oppdatering og her kommer den: Denne batchen var infisert i karet så den endte som dodraugens skål... Får prøve på nytt utpå høsten.
 
Topp