Erlendso
Dommer
Tenkte jeg skulle dele noen erfaringer med bruk av ris i øl;
Bruk av ris i øl gjør ølen lysere og lettere uten å bidra til hverken ut-tynning eller smak. Mesker du ris sammen med basismalt vil en stor del av stivelsen i risen konverteres til maltose. Dette gir etter min mening en litt annen karakter enn å bruke sucrose. (vanlig Sukker) Uansett vil smaken oppfattes som "crisp", og ris er uunnværlig i fks. Cream Ale og light american lager. Kommerssielle øltyper som bruker ris er fks. Asahi, Sapporo, Heineken (ihvertfall 5% versjonen), Millers, Budweisser, og Coors.
Det finnes 3 typer ris man kan bruke som brygger; Flaket ris, rå ris, og hurtigris. Hurtigris sies å være det samme som flaket ris og kan tilsettes direkte i mesken; Rå ris må kokes til den blir gelatinasert før den kan oppi mesken. Jeg har prøvd rå ris og Uncle Bens hurtigris.
Erfaringer
For et års tid siden prøvde jeg meg på en cream ale med 10% Uncle Bens hurtigris og 90 % pilsner malt med målrettet OG på 1.050. Kvernet riskornene for å øke overflaten på riskornene og tilsatte i mesken direkte. Pga. all risen økte jeg mesketiden til 90 min. Mesket på 65*C. Steike for et utbytte! Måtte vanne ut ølen så mye at både kokekaret og gjæringskaret ble fullt. Brukte Cascade som bitterhumle (20 IBU) og aromahumle. Gjæret med Saflager S23 på 14 grader i 2 uker, lagret ved 2 grader i 2 uker. Resultat: Ølet ble etter min mening veldig tørsteslukkende, crisp, og lett, og perfekt som "plenklipper-øl". Cascade-humlen bidrar til en citrusaktig smak som passer bra etter å ha slitt seg gjennom gresstuer store som keops-pyramider med en plenklipper fra Plantasjen. Et veldig drikkbart alternativ til tyngre pale-ales på en varm sommerdag.
Så skulle jeg prøve å gjenta suksessen i år. Denne gang med rå ris og min aller første cereal-mash. Skithelvetes grisejobb. Det jeg hadde i skapet var Landlord sin middagsris. De som har smakt den til mat vet at den smaker som en pappeske hvor en uteligger har bodd, så jeg tenkte jeg skulle prøve å bruke den til noe fornuftig. Jeg forkokte risen i ca. 50 minutt til den ble gelatinasert, og tilsatte dette sammen med mesken. Fikk også denne gang veldig bra utbytte, OG ble 1.048, og satt alt til gjæring i 2 uker ved 10 grader med god hjelp fra Saflager W34. Humlen jeg brukte var forøvrig Tettnanger denne gangen.
Prøvesmakte i går. Ølet smakte forsåvidt godt og akkurat slik en cream-ale skal, men SHIT; Pappsmaken fra Landlord-risen fulgte med og gjorde seg svært gjeldende i ettersmaken! Det kan selvfølgelig ha noe å gjøre med at jeg har en dau halvråtten oter liggende i skapet sammen med matvarene (hehe, neida). Men likevel tror jeg valget faller på gode gamle Uncle Bens neste gang.
Konklusjon: Invester i hurtigris eller flaket ris når du skal bruke dette i øl. Mash low. Mash long. Begrens humlen. Gjær kaldt. Og ikke minst: RDWHAHB
Bruk av ris i øl gjør ølen lysere og lettere uten å bidra til hverken ut-tynning eller smak. Mesker du ris sammen med basismalt vil en stor del av stivelsen i risen konverteres til maltose. Dette gir etter min mening en litt annen karakter enn å bruke sucrose. (vanlig Sukker) Uansett vil smaken oppfattes som "crisp", og ris er uunnværlig i fks. Cream Ale og light american lager. Kommerssielle øltyper som bruker ris er fks. Asahi, Sapporo, Heineken (ihvertfall 5% versjonen), Millers, Budweisser, og Coors.
Det finnes 3 typer ris man kan bruke som brygger; Flaket ris, rå ris, og hurtigris. Hurtigris sies å være det samme som flaket ris og kan tilsettes direkte i mesken; Rå ris må kokes til den blir gelatinasert før den kan oppi mesken. Jeg har prøvd rå ris og Uncle Bens hurtigris.
Erfaringer
For et års tid siden prøvde jeg meg på en cream ale med 10% Uncle Bens hurtigris og 90 % pilsner malt med målrettet OG på 1.050. Kvernet riskornene for å øke overflaten på riskornene og tilsatte i mesken direkte. Pga. all risen økte jeg mesketiden til 90 min. Mesket på 65*C. Steike for et utbytte! Måtte vanne ut ølen så mye at både kokekaret og gjæringskaret ble fullt. Brukte Cascade som bitterhumle (20 IBU) og aromahumle. Gjæret med Saflager S23 på 14 grader i 2 uker, lagret ved 2 grader i 2 uker. Resultat: Ølet ble etter min mening veldig tørsteslukkende, crisp, og lett, og perfekt som "plenklipper-øl". Cascade-humlen bidrar til en citrusaktig smak som passer bra etter å ha slitt seg gjennom gresstuer store som keops-pyramider med en plenklipper fra Plantasjen. Et veldig drikkbart alternativ til tyngre pale-ales på en varm sommerdag.
Så skulle jeg prøve å gjenta suksessen i år. Denne gang med rå ris og min aller første cereal-mash. Skithelvetes grisejobb. Det jeg hadde i skapet var Landlord sin middagsris. De som har smakt den til mat vet at den smaker som en pappeske hvor en uteligger har bodd, så jeg tenkte jeg skulle prøve å bruke den til noe fornuftig. Jeg forkokte risen i ca. 50 minutt til den ble gelatinasert, og tilsatte dette sammen med mesken. Fikk også denne gang veldig bra utbytte, OG ble 1.048, og satt alt til gjæring i 2 uker ved 10 grader med god hjelp fra Saflager W34. Humlen jeg brukte var forøvrig Tettnanger denne gangen.
Prøvesmakte i går. Ølet smakte forsåvidt godt og akkurat slik en cream-ale skal, men SHIT; Pappsmaken fra Landlord-risen fulgte med og gjorde seg svært gjeldende i ettersmaken! Det kan selvfølgelig ha noe å gjøre med at jeg har en dau halvråtten oter liggende i skapet sammen med matvarene (hehe, neida). Men likevel tror jeg valget faller på gode gamle Uncle Bens neste gang.
Konklusjon: Invester i hurtigris eller flaket ris når du skal bruke dette i øl. Mash low. Mash long. Begrens humlen. Gjær kaldt. Og ikke minst: RDWHAHB