I går var det bryggedag (kveld) og Erlann Eldorsen brygget en IPA på Speidelen sin. Og jeg var observatør!
Da jeg ankommer er meskingen alt unnagjort, og innerkjelen løftes ut og malten blir kastet i matavfallsdunken.
Når Speidelen er satt på kok, koser vi oss med å smake litt på norgesmester-ølet - Holy Smoke. Selv om ikke undertegnede har vært spesielt glad i øl med røyksmak, er det ikke noe tvil om at dette har noe for seg. Erlann har røyket malten selv i et rør med bjørkeved som kilde, deretter er malten tørket i ovn.
Erlann har kjølerom hvor døra fungerer som tappested. For tida er det fire forskjellig typer å velge mellom. Juleøl og Wit er underveis.
Vi prøvesmaker Wit en som er beregnet ferdig om ei uke. Den er allerede helt nydelig med smak av appelsin og koriander.
Av de over 700 tilbakelagte brygg siden 1980, ligger de to siste års produksjon lett tilgjengelig inne i Beersmith.
Humla tilsettes (Chinook og Cascade), det går kun i pellets.
Kjølingen foregår med Speidels egen kjølespiral
Gjæra er tilsatt og vørteren filtreres over i to gjæringsbøtter. Et ganske finmasket nett fanger opp alt av partikler som kommer. Så er det bottoms up, vørter går ikke til spille.
Til slutt blir det 45 liter IPA med OG på knapt 1070.
Takk for en svært hyggelig og lærerik kveld!
Da jeg ankommer er meskingen alt unnagjort, og innerkjelen løftes ut og malten blir kastet i matavfallsdunken.
Når Speidelen er satt på kok, koser vi oss med å smake litt på norgesmester-ølet - Holy Smoke. Selv om ikke undertegnede har vært spesielt glad i øl med røyksmak, er det ikke noe tvil om at dette har noe for seg. Erlann har røyket malten selv i et rør med bjørkeved som kilde, deretter er malten tørket i ovn.
Erlann har kjølerom hvor døra fungerer som tappested. For tida er det fire forskjellig typer å velge mellom. Juleøl og Wit er underveis.
Vi prøvesmaker Wit en som er beregnet ferdig om ei uke. Den er allerede helt nydelig med smak av appelsin og koriander.
Av de over 700 tilbakelagte brygg siden 1980, ligger de to siste års produksjon lett tilgjengelig inne i Beersmith.
Humla tilsettes (Chinook og Cascade), det går kun i pellets.
Kjølingen foregår med Speidels egen kjølespiral
Gjæra er tilsatt og vørteren filtreres over i to gjæringsbøtter. Et ganske finmasket nett fanger opp alt av partikler som kommer. Så er det bottoms up, vørter går ikke til spille.
Til slutt blir det 45 liter IPA med OG på knapt 1070.
Takk for en svært hyggelig og lærerik kveld!