I tilfelle noen skulle være interesserte, legger jeg ved en liste over vannjusteringer jeg gjør/vil gjøre (har ikke brygget alle øltypene som blir nevnt med justeringer ennå!). Jeg har tatt utgangspunkt i John Palmers excel-spreadsheet for vannjusteringer (det kan lastes ned her:
http://www.howtobrew.com/section3/chapter15-3.html), og har brukt ølets farge som grunnlag for hvilke tilsettinger som trengs. Videre har jeg i noen tilfeller sett på vannprofilen i de områdene hvor den aktuelle øltypen tradisjonellt har blitt brygget, og hvilke smaker de forskjellige tilsettningene fremhever. Hovedpoenget med justeringene er tredelt: Ca-verdier over 50 ppm, passende pH i mesken og til sist smaksprofil. Med unntak av natron, har jeg kjøpt alle saltene fra Humlegården. Det kan være greit å merke seg at jeg ikke bruker vanlig gypsum, men en renere form av CaSO
4, som gir tilnærmet 28 ppm Ca++ og 66 ppm SO
4-- ved tilsetting av 1 g/10 l. Videre gir CaCl
2 28 ppm Ca++ og 49 ppm Cl
2--, CaCO
3 40 ppm Ca++ og 60 ppm CO
3-- (som i følge John Palmer utløser like mange ppm HCO
3-) og NaHCO
3 27 ppm Na+ og 73 ppm HCO
3- (alle verdier avrundet). Det er selvsagt et poeng at man tar vannprofilen fra ens hjemmlige vannforsyning med i beregningen, men det virker som om de fleste steder i Norge har vann med lav alkalinitet, så utgangspunktet bør være relativt likt for de fleste. Håper dette kan være interessant for noen, i alle fall...
EDIT: Lagt til tabellen i tekstformat
[tt][size=12pt]╔═════════════════════╤══════╤══════╤══════╤══════╗
║ØLTYPE: │CaSO
4 │CaCl
2 │CaCO
3 │NaHCO
3║
║ │ │ │(mesk)│(mesk)║
╠═════════════════════╪══════╪══════╪══════╪══════╣
║Tsjekkisk pils │ 1 │ 2 │ │ ║
║Helles │ 1 │ 2 │ │ ║
║Kölsch │ 1 │ 2 │ │ ║
╟─────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────╢
║Witbier │ 2 │ 1 │ │ ║
║Tysk pils │ 2 │ 1 │ │ ║
║Dortmunder │ 2 │ 1 │ │ ║
║Tripel │ 2 │ 1 │ │ ║
╟─────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────╢
║Biere de garde │ 1 │ 2 │ │ 1 ║
║Belgisk pale ale │ 1 │ 2 │ │ 1 ║
╟─────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────╢
║Dubbel │ 1 │ 1 │ 2 │ 1 ║
║Quadrupel │ 1 │ 1 │ 2 │ 1 ║
╟─────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────╢
║Altbier │ 2 │ 2 │ 1 │ 2 ║
║Bitter │ 2 │ 2 │ 1 │ 2 ║
║California Common │ 2 │ 2 │ 1 │ 2 ║
╟─────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────╢
║Bock │ 1 │ 1,5 │ 1 │ 2 ║
║Dunkles │ 1 │ 1,5 │ 1 │ 2 ║
║Mild, old ale │ 1 │ 1,5 │ 1 │ 2 ║
║Brown ale │ 1 │ 1,5 │ 1 │ 2 ║
║Amerikansk brown ale │ 1,5 │ 1 │ 1 │ 2 ║
╟─────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────╢
║Engelsk pale ale │ 2 │ 2 │ 1 │ 1 ║
╟─────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────╢
║Amerikansk pale ale │ 3 │ │ 1 │ 1 ║
╟─────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────╢
║IPA/2IPA │ 4 │ │ 1 │ 1 ║
╟─────────────────────┼──────┼──────┼──────┼──────╢
║Stout │ │ │ 4 │ 2 ║
║Porter │ │ │ 4 │ 2 ║
╚═════════════════════╧══════╧══════╧══════╧══════╝
Alle tilsetninger beregnet per 10 liter vann, mengder ovenfor er oppgitt i gram.
Vannprofil Fyllingsdalen
Ca[sup]++[/sup] 17 mg/l
SO
4[sup]--[/sup] 5 mg/l
Cl
2[sup]--[/sup] 7 mg/l
Na[sup]+ [/sup] 3 mg/l
HCO
3[sup]-[/sup] 41 mg/l
pH 8[/size][/tt]