Hei,
Jeg er ny på forumet, og har ikke sjekket alle innlegg i detalj, men siden jeg jobber med drikkevann vet jeg litt om dette temaet.
Vannverkseier har opplysningsplikt til mottakerne av vannet, og skal til enhver tid ha relevant informasjon om drikkevannskvaliteten tilgjengelig (krav i drikkevannsforskriftens § 6), slik at de kan svare på henvendelser fra ølbryggere, akvariefolk og andre raringer. Hvis vannverkseier av en eller annen grunn likevel ikke vil svare, kan tilsynsmyndigheten (det lokale Mattilsynet) svare på dette, og sende regning til vannverket for denne jobben. De fleste av oss får vann fra større kommunale eller interkommunale vannverk, og disse har normalt svært god oversikt over kvaliteten på vannet de leverer. På mindre steder finnes det mange mindre private vannverk, men regelverket er det samme for disse, selv om de kanskje ikke har like god oversikt alltid. Får du vann fra egen brønn, er du selv ansvarlig for vannkvaliteten.
Drikkevannsforskriften stiller minimumskrav til analyser av en rekke forskjellige parametre. Mest relevant er pH, men ser at en del av dere også er opptatt av klorid, sulfat, natrium og konduktivitet, og alt dette skal vannverket ha oversikt over, og for pH stilles det krav om målinger både på vannverket og ute på ledningsnettet. Det er ikke krav til at vennverket skal måle kalsium lenger, men de fleste vannverkene vil likevel vite litt om dette. Generelt er vannet de fleste steder i sørnorge surt og kalkfattig (pH under 7, kalsium lavere enn 15 mg/l), men noen steder her man begynt å justere vannkvaliteten, med noe høyere verdier for pH og kalsium som resultat.
Hilsen
Eyvind