Selv om man ikke har trang økonomi, er det alltid morro å gjøre ting så billig som mulig!
Ting som du MÅ ha uansett:
Gjæringskar med gjærlås, Europris. Ca 150,-
Hydrometer med målebeger, Europris. Ca 100,-
Hevert med flaskefyller, kjøp stor utgave. Ca 230,-
Steketermometer fra IKEA, 60,-(Kan også brukes til steking!
)
Billigste flaskealternativet er plastflasker med skrukork til 400,- for 48x0,5l. Her lærer du fortere, siden du kan kjenne på hvor harde de blir og du unngår flaskebomber. Det er alltid greit med noen flasker selv om du går over på fat senere, så jeg tar ikke flasker med i regnestykket. En god kapselpåsetter til glassflasker koster ca 600,-, kjenner du noen i utebransjen får du alltids flasker de ikke får pant på.
SÅ - anbefaler jeg å ta mål av steikeovnen i komfyren din og kjøpe den største gryten som går inni, som regel er det plass til hyttekjelen fra Biltema. (Den er på 25l, og gir i alle fall 15 liter brygg) Ca.470,- .BIAB meskepose med stoff fra IKEA som nevnt over, ca 30,-
Du er nå klar til å brygge tipptopp allgrainøl.
Du bruker kokeplaten på komfyren din til å nå mesketemperaturen, heller i kornet og setter kjelen inn i steikeovnen og får på denne måten GLIMRENDE kontroll med mesketemperaturen.(Mao gratis tempkontroll) Etter å ha tatt ut posen lar du kjelen kvile en time, ALL trub legger seg i bunnen og du kan tappe av klar søtvørter til gjæringskaret. Fjern trub fra kjelen og hell søtvørteren tilbake. Kok på vanlig måte.Til kjøling kan du sette gjæringskaret i dusjen, sette gryten oppi så den hviler på håndtakene (eller på noen mursteiner i bunn) ,og sette dusjslangen i bunnen av karet. På med kaltvannet, du vil hele tiden ha vannstand høyere enn nivået i kjelen og utbytting av vann, som renner over kanten og ned i sluken. Dette kjøler nesten like raskt som spiralkjøler, som ellers ville kostet noen hundringser. For å kompensere for avdamping heller du i is i stedet for vann for ytterligere rask kjøling. (Frys literblokker i plastposer) Hell vørteren tilbake i gjæringskaret gjennom BIABposen, og den fanger opp nesten all humle. (Kjekt å ha selv om du har Speidel) Etter dette kommer gjæringsprosessen, men den blir lik uansett hvilket bryggeutstyr du velger. (Men man kan lage veldig billig magnetrører av pcvifte og blomstervase fra IKEA, og sette en liten termostatstyrt ovn i en bod/kasse der det er kaldere enn ønsket gjæringstemp.
Du har nå brukt under 500,- på utstyr som du måtte hatt uansett, samt 30,- på en meskepose som også er fin å ha uansett, samt 470,- på en kjele som alltid er god å ha!
Mao har du brukt ca. 500,- som du STRENGT tatt ikke hadde trengt om du hadde gått rett på en Speidel.
Og du lager fantastisk øl! :skitbra:
Kjør et par sånne brygg, så finner du fort ut om dette er morro! Dette oppsettet er uansett flott til små batcher som et tillegg til f.eks Speidel. :biersmile: