Få ned styrken

Au - nybegynnere, første pilsen ble kjempebra, men nå har vi laget en omgang som er ALT for sterk... Har brukt beercalc for å forsøke få rett mengder, men med en vørtermengde på knappe 20 l fikk vi OG på 1065. Tilsatte tre liter vann nå på morgenen og OG er på 1058. Vi har brukt wyeast ferdigpose med gjær så jeg er redd at om vi tilsetter mer vann så vil den kanskje ikke gjære skikkelig (det var jo derfor vi i utgangpunktet prøvde lage litt mindre...).

Kan vi tilsette enda mer vann eller må vi ganske enkelt drikke sterkt øl?
 
Om du tilsetter vann eller ikke, påvirker ikke hvor mye gjær du trenger.

Det er sukkermengden i vørteren som gjæren skal jobbe med. Den er lik uavhengig av vannmengden i brygget ditt så lenge du bare koker inn eller tilsetter vann.

Så om du ønsker litt svakere øl, tilsett mer vann. Gjerne kokt og nedkjølt dersom vørteren er kjølt ned allerede.
 
arefsahl skrev:
Om du tilsetter vann eller ikke, påvirker ikke hvor mye gjær du trenger.

Det er sukkermengden i vørteren som gjæren skal jobbe med. Den er lik uavhengig av vannmengden i brygget ditt så lenge du bare koker inn eller tilsetter vann.

Så om du ønsker litt svakere øl, tilsett mer vann. Gjerne kokt og nedkjølt dersom vørteren er kjølt ned allerede.

Vørteren er nedkjølt. Vi var ferdige i går kveld, satte den på 15 grader og kokte opp nytt vann som ble nedkjølt i samme rom for å få samme temp. Har kokt opp to liter til, går det greit å ha det i på ettermiddagen i dag eller blir dette for seint? Vil helst ikke ha så alt for sterk pils...
 
Det går helt sikkert fint, derimot, hvis det er *pils* - er ikke 15 C litt vel varmt? Burde det ikke ned mot 12?
 
Forrige gang satte vi den etter råd ved i underkant av 15 til ploppinga begynte - deretter 10 grader. Den ble veldig god!
 
Torhild skrev:
Forrige gang satte vi den etter råd ved i underkant av 15 til ploppinga begynte - deretter 10 grader. Den ble veldig god!

Dere satte ned temperaturen etter den hadde startet å gjære? Det er ganske så langt fra optimalt.
 
Ja... Men da tolker jeg det som at det bør vi ikke gjøre???

Forøvrig ble pilsen veldig god - men det kan jo ha vært flaks ;-)
 
Det som er greia er at gjær produserer mer estere og andre (stort sett uønskede) stoffer jo varmere det er, og spesielt i lyse lagertyper (pils) som egentlig skal gjæres kaldt, og skal være veldig rene og fine i smaken, så blir dette veldig raskt merkbart. Dette skjer også mest den aller første delen av gjæringen, da det er mest aktivitet.

Derfor er det gjerne stikk motsatte av det dere har gjort som er vanlig/"best" med pils: å heller starte litt kaldt, og la det gå rolig opp til ønsket temperatur. Så, helt mot slutten av gjæringa øker man temperaturen noen grader, da får gjæren "spist opp" litt av de stoffene den lagde i begynnelsen av prosessen.
 
Tilbake
Topp