Fattigmanns gjæringsskap

Espen Green

Norbrygg-medlem
Med en pils som okkuperer gjæringsskapet i 6 drøye uker og ingen rom i huset med jevnt 19/20 grader, så er gode råd dyre for å få full kontroll på gjæringstemperaturen på en parallell batch. Løsningen har blitt å la gjæringsdunken stå i en murerdunk på rundt 60 liter og fylle den med omtrent samme mengde vann som vørter i gjæringsdunken. Selv om temperaturen i rommet har variert med +/- 4 grader, har temperaturen i dunken holdt seg stabilt på 20 grader. Denne løsningen gir også veldig god kontroll på temperaturen i dunken under stormgjæringen. Image1459273886.297461.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Prøvde det samme når jeg skulle lage saison. Dunken fløt lett (2/3 full), og utsiden ble klissete etter en stund. Brukte en temp-kolbe til akvarium, vet ikke om den hadde noe med det.
Men temperaturen var jevn, det skal sies :p
 
Kanskje ha en kork klor I for å ungå unønskede baktererier I vannet. Bare en tanke. ikke selverfart.
Sikkert ikke dumt med litt klor eller anti-algemiddel i vannet. Har hatt et brygg tidligere også i murerbøtta, men opplevde ikke antydning til algevekst. En lysere bøtte og sommerstid med mer lys vil nok trolig øke faren for alger. En mørk bøtte gir for øvrig også mindre lys på ølet, noe som vel også er bra for prosessen?
Tenkte for øvrig også på å kjøpe meg en varmekolbe for akvarium for å teste konseptet med å la gjæringen foregå i garasjen der temperaturen på denne årstiden er langt lavere enn et overgjæret øl skal ha.
 
Tilbake
Topp