Miguel
Norbrygg-medlem
Jeg er ganske sikker på at du har en vesentlig lavere terskel for å dumpe øl, enn en stor del av oss andre her inne. Og jeg mener det ikke negativt mot deg @Miguel. Det er en ren observasjon!
Nja. Mulig. Får jeg det som jeg vil så brygger jeg ca fire til seks ganger i måneden, og ikke bare en gang, det senker jo terskelen for dumping vil jeg tro. Men poenget med kommentaren min var egentlig ikke bare for å finne ut hvis det var en dumpee man har med å gjøre. Men også for å ha enda et verktøy i arsenalet for å finne ut om det er noe galt med ølet på tidspunktet det blir smakt, slik at man kanskje må rette opp, før man flasker.
F.eks så stusser TS på høy FG. Smaker ølet søtt overdrevent søtt så har ikke gjæren gjort jobben sin og man vil kanskje gjøre noen tiltak før den blir flasket, for å unngå flaskebomber eller ufullstendig gjæring.
Eller så kanskje man flasker noe med diacetyl, eller acetaldehyde, svovel, som også er kandidater for å la batchen stå lengre på kaka, og evt tukle med temperaturen.
Og så er det jo infeksjon. Hvis man ikke smaker på ølet før man flasker så vet man ikke hvis infeksjonen stammer fra før, eller etter flasking. Stammer den fra etter flasking så vet man jo at det kun er flaskene, eller utstyr brukt til flasking som er synderen, og man kan begynne å feilsøke der. Har man ikke smakt på ølet før flasking så må man jo også ta for seg det som skjer mellom kjele og gjæringskar, hvis man ikke har stukket ned noe der for å måle. Man bør jo også smake på målingen, for hvis man har stukket ned ei øse eller vintiv eller lignende, og den prøven smakte bra, men så smaker den infisert ved flasking, så er sjansen stor for at det ble infisert ved måling, og man kan begynne der.
For eksempel. Man kan finne ut av mye ved å smake øl på forskjellige stadier, og flasking bør iallefall være ett av stadiene man smaker på ølet.
Sist redigert: