I følge tabellen til Palmer (s.289 i 2017-utgaven av HtBr) gir hvetemalt 4-5prosentpoeng høyere ekstraktutbytte enn byggmalt. Men folk har åpenbart ulike erfaringer med hvete. Jeg har ikke merka meg noe spesielt - men så har jeg aldri tenkt på det, heller.Hvete f.eks absorberer mindre vann/vørter siden det ikke har skall. Da får man mindre absorbering i meskekjelen.
Batchstørrelse vil ha noe å si ifht utstyret. Er batchen så stor og med "for" høy OG at den tyner meskekjelen og det blir alt for kompakt så går det ut over meskeeffektiviteten.
Med no-sparge så synker effektiviteten jo høyere OG. Med skylling vil det samme skje da man også bruker mindre skyllevann ifht meskevann jo høyere OG. Men man kan justere mesketykkelse for å få et forholdstall mellom meskevann og skyllevann som er et tall man har erfaring med vil gi et visst utbytte.
Selv så skrudde jeg ned, eller var det opp? fra 80% eller til 82% extraktpotensiale på hvete og pilsnermalt.
I følge tabellen til Palmer (s.289 i 2017-utgaven av HtBr) gir hvetemalt 4-5prosentpoeng høyere ekstraktutbytte enn byggmalt. Men folk har åpenbart ulike erfaringer med hvete. Jeg har ikke merka meg noe spesielt - men så har jeg aldri tenkt på det, heller.
Jeg har nok litt for enkelt gått ut fra at tabellen for batch sparging over hvordan effektiviteten synker med høyere OG, gjelder for fly sparging også. Men jeg fikk jo veldig høy effektivitet i det første forsøket mitt her, en dubbel som endte på 1.070. Det var omtrent den samme som jeg fikk nå sist, da OG blei 1.050. Så da jeg begynte å tenke over det, gikk jeg tilbake til Palmer for å finlese - og joda; han sier at "For continous sparging, brewing efficiency typically varies little,... . " (s.303)
Jeg synes riktignok det der er litt rart, for på ett eller annet punkt kommer man dit at man begynner å få kritisk lite skyllevann fordi man må bruke så mye av det tilgjengelige vannet til mesking om mesken ikke skal bli for tjukk. Det er jo det du sier, og jeg klarer ikke å skjønne at det ikke skal stemme. Men så lenge du ikke trenger mer vann til meskinga enn at du kan bruke omtrent samme forhold mellom vann til mesk og til skylling som det du beregner når du batch sparger og gjerne vil tappe like mye i begge tappinger, vil det kanskje ikke variere så mye? Og du kan avvike en del fra det under batch sparging uten at det går noe særlig ut over effektiviteten.
Min konklusjon på det blir at mens du når du kjører batch sparging eller no sparge får en ganske lineær utvikling der effektiviteten synker relativt jevnt etter hvert som OG stiger, vil kurven for fly sparging være ganske flat til et visst punkt, men så vil den begynne å falle ganske bratt. Kan det ha noe for seg?
@loebrygg Du bruker en 20-liters SsBrewtech, gjør du ikke? Den skulle jo gi deg et veldig fint forhold mellom diameter og høyde, så det kan vel ikke være der det ligger.
Hva med kverning? (Mulig du har sagt det, men jeg husker ikke i farten.)
Det virker litt snålt at Palmer sier at det er lite variasjon med kontinuerlig skylling. For det er jo variasjon pga bl.a det vi snakker om nå, forholdet mellom meskevann og skyllevann.Jeg synes riktignok det der er litt rart, for på ett eller annet punkt kommer man dit at man begynner å få kritisk lite skyllevann fordi man må bruke så mye av det tilgjengelige vannet til mesking om mesken ikke skal bli for tjukk. Det er jo det du sier, og jeg klarer ikke å skjønne at det ikke skal stemme. Men så lenge du ikke trenger mer vann til meskinga enn at du kan bruke omtrent samme forhold mellom vann til mesk og til skylling som det du beregner når du batch sparger og gjerne vil tappe like mye i begge tappinger, vil det kanskje ikke variere så mye? Og du kan avvike en del fra det under batch sparging uten at det går noe særlig ut over effektiviteten.
Min konklusjon på det blir at mens du når du kjører batch sparging eller no sparge får en ganske lineær utvikling der effektiviteten synker relativt jevnt etter hvert som OG stiger, vil kurven for fly sparging være ganske flat til et visst punkt, men så vil den begynne å falle ganske bratt. Kan det ha noe for seg?
Ved partiskylling vil sukkerinnholdet stige i både første og andre runde etter hvert som du bruker mer malt, så der er det logisk at du vil få en nokså jevn svekkelse av effektiviteten med økende bruk av malt. Ved kontinuerlig skylling vil du komme så langt ned i SG mot slutten at forskjellen ikke blir så stor - inntil du når et punkt hvor du har så lite skyllevann at du ikke kommer dit ned, og da vil du antakelig få en ganske bratt synkende kurve.Det virker litt snålt at Palmer sier at det er lite variasjon med kontinuerlig skylling. For det er jo variasjon pga bl.a det vi snakker om nå, forholdet mellom meskevann og skyllevann.
Men det jeg ikke forstår er hvorfor dette ikke skal påvirke partiskylling og? Forholdet mellom meskevann og skyllevann ved partiskylling vil jo være det samme i et gitt brygg som om man skulle skylt kontinuerlig, men kun teknikken hvordan man bruker skyllevannet er annerledes.
Da jeg begynte å brygge så gikk jeg veldig fort over til kontinuerlig skylling fordi det krevde mindre hands-on arbeid, så jeg har egentlig lite erfaring eller data fra partiskylling, kjedelig.
Da jeg skylte kontinuerlig så prøvde jeg å justere mesketykkelsen så nært opp til at forholdet meskevann:skyllevann landet så nært 1:1 som mulig, da det var var noe som var sånn passe mulig på flesteparten av bryggene.
Var det store øl, som Birger f.eks så justerte jeg opp koketiden betraktelig for å kunne bruke mer skyllevann for å ikke ende opp med latterlig dårlig utbytte, noe jeg erfarte første gangen jeg brygget det og skjønte ikke et kvekk hvorfor..
Din konklusjon virker fornuftig synes jeg. Bortsett fra at jeg ikke forstår det jeg skrev over her, at hvorfor bare kontinuerlig får seg en knekk i den kurven ved et visst punkt.
Jeg synes det virket mye lettere å beregne utbytte med no-sparge enn kontinuerlig skylling, selv om utbyttet ville gå ned, derfor gikk jeg over til no-sparge. Og det stemte, det var mye lettere. Eliminterte de variablene som har med alt av skyllevann å gjøre.
Men så dukket det opp en annen variabel. Den har jo forsåvidt alltid vært der, men jeg ble ikke veldig bevisst på å bruke den aktivt før jeg begynte med no-sparge, og det var å justere maltabsorberingen fra brygg til brygg.
Den justerte jeg etter gristen. Altså hva skulle OGen være og hvor mye hvete eller annet uten skall hadde jeg i gristen.
Det jeg ikke skjønner er at uansett så har man en viss mengde vann tilgjengelig for skylling. Jeg skjønner ikke hvordan dette ikke kan påvirke utbyttet man får selv med partiskylling. Jeg klarte ikke å forstå det du beskrev.Ved partiskylling vil sukkerinnholdet stige i både første og andre runde etter hvert som du bruker mer malt, så der er det logisk at du vil få en nokså jevn svekkelse av effektiviteten med økende bruk av malt. Ved kontinuerlig skylling vil du komme så langt ned i SG mot slutten at forskjellen ikke blir så stor - inntil du når et punkt hvor du har så lite skyllevann at du ikke kommer dit ned, og da vil du antakelig få en ganske bratt synkende kurve.
Men jeg skjønner ikke helt at du ikke vil få en brattere kurve ved batch sparging, også, etter at du må bruke så mye vann til meskerunden at det blir lite igjen til andre runde. Og det var vel det du ikke helt skjønte, heller?
Meskeeffektivitet. Post boil vil jo være den samme, mens brygghuseffektiviteten ("into the fermenter") vil være en god del lavere når du bare tar med klar vørter. (Jeg får gjerne 3-4 liter bunnfall når jeg brygger til 33 liter etter kjøling, som er det jeg pleier å gjøre.)De effektivitets talla du opererer med er det meskeeffektivitet eller brygghus?
hehe - glemte å spesifisere bryggvolumet. Endte opp med 16-17 liter til gjæring; en litt drøy halv batch, altså.Finn skriver dette bare for å erte oss med maltrør. For vi har ikke plass til så mye vann. Skulle jeg planlagt 50 liter til gjæring så måtte jeg ha skrudd på maltrørforlengeren. Måtte hatt nærmere 70 liter meskevann...
Brewfather regner ut 69 liter meskevann og med 11 kilo malt er jeg i mål på 1.051 med 80% utbytte. Det kan jo testes, men vil det egentlig føles fyldigere enn ved å bruke like mye vann og skylle effektivt? Usikker på det altså.
Meskeeffektivitet. Post boil vil jo være den samme, mens brygghuseffektiviteten ("into the fermenter") vil være en god del lavere når du bare tar med klar vørter. (Jeg får gjerne 3-4 liter bunnfall når jeg brygger til 33 liter etter kjøling, som er det jeg pleier å gjøre.)
Om noen vil sjekke effektiviteten på no sparge-brygget, så var dette gristen:
1,7 kg hvetemalt (48,5%)
1,6 kg pilsnermalt (45,5%)
0,1 kg syremalt (3%)
- og jeg fikk like oppunder 20 liter med SG 1.042 til kok. Brewersfriends enkle oppskriftkalkulator sier at det må jeg ha 82% effektivitet for å få, men den trur jeg altså ikke er riktig. Det er nok en del prosentpoeng lavere, men likevel såpass høyt at det godt kan brukes.
OG på 1.051 høres sikkert rart ut, men den skyldes tilsetting av druesukker etter at jeg tappa over i gjæringskaret. (Dette var en gose med Philly Sour, og du regulerer surheta med mengden glukose. Jeg tilsatte 130 gram.) Jeg hadde 1.048 i kjelen etter nedkjøling.
Takk nok en gang.
Har noen forsøkt "Sarge sparge"? Det har jeg tro på. Forutsetter antakelig at man venter en stund mellom hver gang så sukkeret i malten får trukket ut.Regelen for skylling er at det skal renne "like an old man pees". Så da blei det sånn, da .
Vrient å få til for de stakkarene som brygger på maskin med maltrør.