Flytskjema RIMS

Har skrevet litt om rims og varmeoverføring her. Som kanskje kan være nyttig.
http://www.behindbarsbrewery.net/

Vi har sett en del på dine sider når vi har planlagt dette ;) jeg ser du har en RIMS med effekt på 3,2 kW - og brygger anslagsvis brygg med volum på 50 - 100 L. Tar det lang tid å oppnå mesketemperatur når du kjører 100 L?

Skulle forøvrig gjerne ha kunnet overvåket flowen i oppsettet vårt i større grad - jeg er feks litt bekymret for at det hydrauliske tapet kan bli stort gjennom ventiler, kjøler, slanger og koblinger, og at vi får dårlig flow i noen av strengene. Min erfaring er at det er ganske vanskelig å se hastigheten på vørteren gjennom silikon-ledningene. Hva er dine erfaringer med mengdemåleren du har? Hvor presis føler feks du at den er? Kjenner du forøvrig til andre fikse måter (feks mekaniske) å måle flow på ifm ølbrygging? Jeg ser Blichmann har noe lowtech i deres tower of power (http://www.blichmannengineering.com/products/tower-power#slideshow-3), men har ikke funnet liknende mengdemålere kommersielisert av andre..
 
Når skal dere bruke ThruMometeret? Det tåler vel opp til 65 grader eller så. Den første tiden med kjøling vil jo holde over denne temperaturen.

Vi tenker kun å bruke ThruMometeret når vi overfører fra BK via vørterkjøler til gjæringskar. Hvis vi ikke skal kjøre whirlpool (her er vi som nevnt tidligere veldig usikre) så vil altså ikke avkjølt vørter føres tilbake til BK.

Selv om vi ikke kommer til å kjøre whirlpool, så ønsker vi å kunne lage et oppsett hvor det er mulig å justere til senere. Som du nevnte tidligere er det en fordel å plassere utløp og innløp et stykke fra hverandre for å unngå snarveier. Vil det da være en god mulighet å plassere innløpet høyt oppe og utløpet lavt i kjelen?
 
Vi tenker kun å bruke ThruMometeret når vi overfører fra BK via vørterkjøler til gjæringskar. Hvis vi ikke skal kjøre whirlpool (her er vi som nevnt tidligere veldig usikre) så vil altså ikke avkjølt vørter føres tilbake til BK.

Selv om vi ikke kommer til å kjøre whirlpool, så ønsker vi å kunne lage et oppsett hvor det er mulig å justere til senere. Som du nevnte tidligere er det en fordel å plassere utløp og innløp et stykke fra hverandre for å unngå snarveier. Vil det da være en god mulighet å plassere innløpet høyt oppe og utløpet lavt i kjelen?

Det jeg tenker først og fremst på er vil thrumometeret se vørter som er over 65C (eller hva den tempen nå er)?. Thrumometeret er veldig smått (3/8" slange passer sier de), hvis dere vil kjøre WP tror jeg dette kan bli en flaskehals. For å eliminere flaskehals og tanken på å ødelegge det ved å kjøre varm vørter gjennom det så ville jeg faktisk bare gått for et klokketermometer fra Ebay som er 1/2" NPT som også kan kalibreres og som dere kan sette inline et sted, Dessuten er det mer kontant å lese av en tynn nål enn farger som skifter. Føler det thrumometeret egentlig er en Blichmann-gimmick når man får vanlige termometere til langt lavere pris og som gjør akkurat samme greia, viser temperaturen, og som ikke kverker flowen.
 
Det jeg tenker først og fremst på er vil thrumometeret se vørter som er over 65C (eller hva den tempen nå er)?. Thrumometeret er veldig smått (3/8" slange passer sier de), hvis dere vil kjøre WP tror jeg dette kan bli en flaskehals. For å eliminere flaskehals og tanken på å ødelegge det ved å kjøre varm vørter gjennom det så ville jeg faktisk bare gått for et klokketermometer fra Ebay som er 1/2" NPT som også kan kalibreres og som dere kan sette inline et sted, Dessuten er det mer kontant å lese av en tynn nål enn farger som skifter. Føler det thrumometeret egentlig er en Blichmann-gimmick når man får vanlige termometere til langt lavere pris og som gjør akkurat samme greia, viser temperaturen, og som ikke kverker flowen.

Etter kok så tenker vi å kjøre vørter på 100C via pumpe til vørterkjøler og videre til gjæringskar. ThruMometeret vil da plasseres på denne strengen, rett før vørterlufter og gjæringskar. Her blir det en omkobling. Funksjonen til ThruMometeret, slik jeg ser det, er å forsøke å treffe kjøling til ca 18 grader. Er det for varmt må ventilen etter pumpe strupes, er det for kaldt må den åpnes etc.

Ved en evt whirlpool vil utgangen fra kjøler føres direkte tilbake til BK.
 
Etter kok så tenker vi å kjøre vørter på 100C via pumpe til vørterkjøler og videre til gjæringskar. ThruMometeret vil da plasseres på denne strengen, rett før vørterlufter og gjæringskar. Her blir det en omkobling. Funksjonen til ThruMometeret, slik jeg ser det, er å forsøke å treffe kjøling til ca 18 grader. Er det for varmt må ventilen etter pumpe strupes, er det for kaldt må den åpnes etc.

Ved en evt whirlpool vil utgangen fra kjøler føres direkte tilbake til BK.

Right. Så da vil thrumometeret faktisk se varm vørter. Ifølge blihmann så tar det skade av det.
 
Right. Så da vil thrumometeret faktisk se varm vørter. Ifølge blihmann så tar det skade av det.

Ok, da tror jeg at jeg har misforstått noe. Når vi setter i gang vørterkjøleren - vil det i starten komme varm vørter ut? Går det ikke an å strupe flowen på vørteren gjennom kjøleren slik at selv det første som kommer holder lav temperatur?
 
Ok, da tror jeg at jeg har misforstått noe. Når vi setter i gang vørterkjøleren - vil det i starten komme varm vørter ut? Går det ikke an å strupe flowen på vørteren gjennom kjøleren slik at selv det første som kommer holder lav temperatur?

Ah. Joda. Du har rett. Det er jeg som ikke klarer å lese oppgaven. Da må dere bare justere bitterhet etter noen brygg, siden humla vil ligge og trekke. Leste hva du skrev, men hodet mitt mente fortsatt at dere skulle resirkulere tilbake til kjelen, av en eller annen grunn.
 
Vi har sett en del på dine sider når vi har planlagt dette ;) jeg ser du har en RIMS med effekt på 3,2 kW - og brygger anslagsvis brygg med volum på 50 - 100 L. Tar det lang tid å oppnå mesketemperatur når du kjører 100 L?

Skulle forøvrig gjerne ha kunnet overvåket flowen i oppsettet vårt i større grad - jeg er feks litt bekymret for at det hydrauliske tapet kan bli stort gjennom ventiler, kjøler, slanger og koblinger, og at vi får dårlig flow i noen av strengene. Min erfaring er at det er ganske vanskelig å se hastigheten på vørteren gjennom silikon-ledningene. Hva er dine erfaringer med mengdemåleren du har? Hvor presis føler feks du at den er? Kjenner du forøvrig til andre fikse måter (feks mekaniske) å måle flow på ifm ølbrygging? Jeg ser Blichmann har noe lowtech i deres tower of power (http://www.blichmannengineering.com/products/tower-power#slideshow-3), men har ikke funnet liknende mengdemålere kommersielisert av andre..
Har ikke tatt nøyaktig tid. Som regel setter vi på vannvarmeren (hlt) i lunsjen eller dagen før. Når vi skal brygge er meskevannet varmt. Vi har 6 kW i hlt så det tar nok litt over to timer. Den mengdemåleren vi har er nøyaktig. Vi kalibrert den første gangen. Men vi har kun måling på meske og skyllevann. Så det er kun rent vann som går gjennom den. Er usikker på hvor godt den hadde fungert med vørter, spesielt dersom det skulle komme noen korn gjennom. Rengjøring hadde også blitt en utfordring. Det ligger en liten skovel inni sensoren. Er ellers enig i at det hadde vært greit å overvåke flowen.
 
Sist redigert:
Hvis det er skovel, husker ikke hva de sensorne heter.. så vil den registrere akkurat det samme som med vann. Den teller bare RPM på hjulet såvidt jeg vet.
 
Ja det stemmer. Den vil nok spinne i vørter også. Er usikker på det med rengjøring. Det beste hadde nok vært en ultralyd sensor. Men disse er dyre. Hall effekt sensor heter de som er med skovel.
 
Tusen takk for alle nyttige innspill underveis!

Siden siste post har vi mottatt alle kina/USA-leveranser og satt opp bryggeriet samt brygget batch nr. 39 (som i anledningen ble tilsvarende batch nr. 1).

Nedenfor følger noen bilder (beklager rotet).

Vi sliter dog noe med varighet på oppvarming og oppkok (78 L) på 9 kW brenner (kjøpt på maritim). Vøtervolum ca. 50 L. Noen tips til isolering evt. godkjente regulatorer som tar mer enn standard? Siden siste brygg har vi nå bygget en innsats med leca og belgningsstein runder brenner som vist på et av bildene nedenfor. Det blir spennende å se om vi klarer "kravet" til fordampning på 8% + på nr. 40..

PS under mesk: Å gå fra manuell "kontroll" på temperaturer til PID-system (SYL 2352 i dette tilfelle) er som å gå fra catch-22 til full styring!

IMG_1675.JPG IMG_1642.JPG IMG_1934.JPG
 
Tilbake
Topp