1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

For kald gjæring for lagergjær

En tråd i 'Brygging' startet av RealGone, 25 Okt 2018.

  1. Terje J

    Terje J
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tromsø
    For svarte, man kan bli paranoid av mindre....Oktober fest-bieren brygget i sommer med WLP833, endte opp på 1.010 (fra1.054) og ble overført på fat for godgjøring frem mot høsten. Ved prøvesmaking i slutten av august viste deg seg at øllet var overkarbonert og fryktet det verste, ie en infeksjon.SG ble nå målt til 1.006. Det var ingen usmak i ølet, men definitivt tørrere, litt kvass og mindre fylde. Karbonering har blitt justert og ny måling i oktober så er den fortsatt på 1.006, så jeg tror ikke det er en infeksjon på gang...Ølet ble gjæret på et helt nytt kar, men slanger og kuplinger benyttet til overføring til fat har vært i kontakt med flere mulige diastaticus kilder...
    Sto senest i dag og vurderte mottrykksfylleren, som jeg alltid rengjør umiddelbart med mim-kombi etter bruk og oppbevarer fylt med starsan… men den er sammensatt av altfor mange deler, så det får være, inntil videre
     
    #41 Terje J, 28 Okt 2018
    Sist redigert: 28 Okt 2018
    Finn Berger liker dette.
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg sendte en mail til Fermentis om saken, og har omsider fått svar- fra ingen ringere enn Gino Baart, "sales manager - Northern Europe". Egentlig sier han ikke noe særlig, bortsett fra at han ikke kjenner til at s-189 skulle være en diastaticus, og at han ikke tror lagergjær kan bære dette genet. Nå kan jo lagergjær det, all den stund wlp885 bærer det. Det interessante er vel at det ser ut som om Fermentis ikke har testa denne gjæren for diastaticus. Dermed er det altså fullt mulig at s-189 er en diastaticus.

    Nå mener jeg ikke å ta opp diskusjonen igjen, vi kommer neppe videre uten mer harde fakta - eller en rapport fra deg om at ølet ditt blir overkarbonert;). Jeg ville bare si fra om at jeg har sendt en mail, og fått et svar. Jeg har sendt et svar, og bedt dem bekrefte/avkrefte antakelsen om at de ikke har testet. Jeg poster beskjed når/om jeg får svar.
     
    jab liker dette.
  3. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Det er fint når en salgssjef tror noe om tekniske sider vedrørende produktet de selger.
    Det betyr som oftes at der ikke har peiling, og at de burde avstått fra å svare og heller sendt spørsmålet videre til en fagperson.
     
    Finn Berger liker dette.
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Nei, det slo meg at han nok ikke hadde særlig greie på det han snakket om. Det var derfor jeg sendte et nytt spørsmål. Så får vi se. Men han trenger jo ikke ha noen djupere peiling på gjær for å vite om produktet er testet for diastaticus eller ikke. Det er en såpass viktig sak at slagssjefer bør ha greie på det:

    Kunde: "Kan dere garantere at denne gjæren ikke er en diastaticus? Jeg har hørt at det er en mulighet for at den er det, siden Whitelabs' gjær fra det samme bryggeriet som s-189 kommer fra, faktisk er det."
    Salgssjef: "Ha'kke peiling".

    Ville gjort seg dårlig.
     
  5. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    VI kan jo håpe. Men jeg tviler.
     
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det ser ut til at vi begge har gjort G.B. urett: "Gino Baart (1973) is a brewing professional with strong expertise in microbial cell physiology & metabolism, has a background in Food, Nutrition & Biotechnology (PhD), Bioprocess Engineering (MSc) and Chemical Engineering (BSc) and loves fermentation. With all round experience in academic, technical and managerial roles at research institutes and universities, he is now working as Technical Sales Manager for active dry yeast specialist Fermentis to support brewers, distillers and winemakers with creating the alcoholic beverage they want." https://fermentis.com/en/news-from-fermentis/technical-reviews/e2u-direct-pitching/

    Jeg fikk svar fra ham igjen i dag. Han sender et spørsmål til forskningsavdelingen om saken:).
     
    LarsUlv liker dette.
  7. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Apropos:
    Målte trådstarterølet i går. 1.010.
    80% utgjæring. 5.8% ABV.
    Festbier, here we come!
     
    erikraude liker dette.
  8. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Flott. Da får vi forhåpentligvis er godt svar.

    Forøvrig så uttalte jeg meg såpass generelt at jeg vil si jeg ikke har gjort G.B. urett.
    Heller salgssjefer generelt ;)
     
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    hehe - jeg ville nok kjent meg berørt om du hadde uttalt deg tilsvarende om norske lektorer på videregående skole;).

    Fant forresten en liten artikkeel om Hürlimann, gjæren og Samichlaus her: https://theumamifactor.com/2013/11/05/gnomen-von-zurich-starkbier/

    Dette gir kanskje litt støtte til @jab sin beretning om overkarbonert øl over tid: "It is a long, slow fermenter, and four to five months in the secondary is about the minimum necessary to bring the gravity down to a manageable level." ? Nå er dette om gjæring av Samichlaus, men karakteristikken av gjæren skulle vel gjelde for all bruk av den.
     
    LarsUlv liker dette.
  10. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Vet du - dette er litt som kommentarfeltene på nett.

    Siden jeg ikke kjenner noen salgssjefer (tror jeg) eller G.B. - så var det liksom greit å slenge med leppa.
    Når du snudde på det og jeg traff deg i døråpningen - så var det jo ikke så greit.

    Jeg pleier å gi som råd at dersom man ikke ville ha sagt noe face-to-face, så kan man godt la være å si det i det hele tatt.

    Jeg ville nok ikke sagt det jeg skrev face-to-face om jeg traff en salgssjef.
    Det var dumt gjort å skrive det. :oops:

    Jeg tror jeg skal høre på mitt eget råd.
     
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    hehe - traff meg sjøl, også. Sa indirekte noe om folk i PR-bransjen for en stund siden. Det må jo være lov å mene noe om bransjen - men ikke om dem som jobber der. Så til eventuelle fornærmede: Unnskyld:(.

    Vi har vel alle våre svin på skogen (og unnskyld til økologiske svinebønder!)
     
    LarsUlv liker dette.
  12. jab

    jab
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det er godt å se at Samichlaus gjæren også gjør slik for bryggeriet.

    Men karakterestikken diastaticus er forsåvidt ganske genial i en øl som samichlaus som inneholder veldig mye malt. Det kan fort bli veldig tungt øl. Om man får FG ned mot normal pils nivå så blir det antagelig farlig drikke :).
     
  13. jab

    jab
    Expand Collapse
    Registrert bruker

  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ikke ennå
     
  15. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    @jab
    @Finn Berger
    Da har jeg tatt en ny gravity-måling på pilsen jeg brygget med Fermentis S-189 18. august. Den har ikke beveget seg i det hele tatt siden FG-målingen – fremdeles 1.011.

    IMG_0846.jpg
     
  16. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Hva med temperatur, har den stått kaldt?
     
  17. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Både kaldt og i kjellertemperatur (relativ høy pga. varm høst).
     

Del denne siden