Brygging av pils 10.11.13
Her er fra brygeloggen min. Oppskriften ble til underveis. Har ikke satt meg inn i hvordan man beregner bitterhet, men det kommer vel etterhvert
Mesket (BIAB) 4Kg pilsnermalt (kjøpt hos Borrebrygg) i ca. 10 liter vann 65gr.C i en 21 liters kjele i stekovn.
Etter 90 min 62gr.C Opp på rist for avrenning.
Skyllet med 78gr.C vann i en 16 liters kjele.
Fikk ca. 16 liter før koking med gravity på 1052 ved 60gr.C tilsvarer 1065?
Kokte med 33g Saaz (3,9%) i 90 min, 15g Saaz i 45 min og 20g Saaz i 5 min.
Kjølet ned i kjøkkenvasken med god sirkulasjon under og rundt i 1 time. Da var vørten helt kald. Tipper den gikk under 25 grader etter 45 min.
Fikk 10,3 liter vørter med en OG på 1079.
Tilsatte (se formel under) 5,7 liter kokt og avkjølt vann + 1 liter med gjæren.
Gjær: Saflager S-23 11.5g tørrgjær.
Beregnet SG på 1048, bør gi passe styrke på pilsen.
Satt til gjæring i kjellerbod på 13gr.C
Eneste jeg vet at jeg glemte var å ha i tabletten med klarningsmiddel, håper det går greit uten.
Formel for justering av OG
OG1 (opprinnelig gravitet)
OG2 (ønsket gravitet før gjæring)
v1 (batch volum)
v2 (tilsatt vann)
((OG1 x v1)/OG2)-v1 =v2
Her er fra brygeloggen min. Oppskriften ble til underveis. Har ikke satt meg inn i hvordan man beregner bitterhet, men det kommer vel etterhvert
Mesket (BIAB) 4Kg pilsnermalt (kjøpt hos Borrebrygg) i ca. 10 liter vann 65gr.C i en 21 liters kjele i stekovn.
Etter 90 min 62gr.C Opp på rist for avrenning.
Skyllet med 78gr.C vann i en 16 liters kjele.
Fikk ca. 16 liter før koking med gravity på 1052 ved 60gr.C tilsvarer 1065?
Kokte med 33g Saaz (3,9%) i 90 min, 15g Saaz i 45 min og 20g Saaz i 5 min.
Kjølet ned i kjøkkenvasken med god sirkulasjon under og rundt i 1 time. Da var vørten helt kald. Tipper den gikk under 25 grader etter 45 min.
Fikk 10,3 liter vørter med en OG på 1079.
Tilsatte (se formel under) 5,7 liter kokt og avkjølt vann + 1 liter med gjæren.
Gjær: Saflager S-23 11.5g tørrgjær.
Beregnet SG på 1048, bør gi passe styrke på pilsen.
Satt til gjæring i kjellerbod på 13gr.C
Eneste jeg vet at jeg glemte var å ha i tabletten med klarningsmiddel, håper det går greit uten.
Formel for justering av OG
OG1 (opprinnelig gravitet)
OG2 (ønsket gravitet før gjæring)
v1 (batch volum)
v2 (tilsatt vann)
((OG1 x v1)/OG2)-v1 =v2