1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Freerise pils

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Ølergodt, 14 Aug 2018.

  1. Ølergodt

    Ølergodt
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei bryggere!
    Sliter litt med plass i gjæringsskapet (ja jeg vet løsningen er et kjøleskap til men det er uaktuelt :(). Lurer derfor på om det er mulig å pitche gjær på 8C for å så la den freerise til romtemp og la den stå den tiden den trenger, har ispindel.

    På forhånd takk.
     
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det har jeg vondt for å tro blir godt. Den vil komme til å stige temmelig fort, og dermed produsere plenty med usmaker.

    Har du ingen mulighet til å få satt dunken noe kjøligere enn vanlig romtemperatur? Hvis ikke ville jeg heller prøvd å pitche på romtemperaturen, eller en grad under, og så prøvd å holde den så stabil som mulig på romtemperaturen. Bruk w34/70. Det skulle ikke ikke undre meg om det blir relativt greit øl av det.
     
    #2 Finn Berger, 14 Aug 2018
    Sist redigert: 14 Aug 2018
  3. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Jeg tror (og vet etter å ha testet) at en ren alegjær på lav temperatur gir et bedre øl enn om man bruker en lagergjær på samme temperatur. Det er mange ulike strains – og noen fungerer antagelig bedre enn andre – men det er god tommelfingerregel. US05 gjør en finfin jobb om du klarer å holde den under 18-19 grader. W34/70 står oppført med en høy toleranse, men jeg har testet ”tvillingen” WLP830 på 20 grader. Gikk i sluket etter 3 måneders lagring.
     
    Ole Mørkved og TorfinnS liker dette.
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er vel fare for at du har rett. Jeg hadde denne i bakhodet, men ser at det er snakk om gjæring på 17 grader. @Sarge har vel gode erfaringer med det, tror jeg.
     
  5. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er det pils som allerede står i gjærskapet? Hvor lenge har den stått der?
     
  6. Ølergodt

    Ølergodt
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for svar, klarer nok ikke å holde den noe særlig under 21-22, bor i 50kvm leilighet uten kjeller el. Er det da håpløst med en lager? Samboeren er veldig glad i Love in a Canoe fra bryggselv, mais og pils, men dette må kanskje vente til det er plass i kjøleskapet?
     
  7. Ølergodt

    Ølergodt
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Nei, den er ikke brygget enda, forhører meg først for å ikke ende opp med søppel :)
     
  8. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Pfft. Vinner sikkert ingen konkurranser, men jeg vil si at min aletemperaturgjærede "pils" med W-34/70 er et godt øl.
     
  9. Ølergodt

    Ølergodt
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Godt å høre, hva mener du med "aletemperatur"?
     
  10. Jørgen O

    Jørgen O
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Alternativt kan du jo prøve å lage en ale med pilsmalt gjæret på (forholdsvis) lav temperatur. For eksempel wlp001/us-05 som starter på 15 grader. Det vil kunne gi et lyst og lettdrikkelig øl selv om det ikke er en lager.
     
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Enkleste er jo som andre har sagt bare bruke en ale-gjær. Er vel ingen vits i å prøve å lage en lager når det ikke blir smakende som en lager i det hele tatt.
     
    Jørgen O liker dette.
  12. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Men det er jo ingen ale-gjær som gjør jobben på samme måte som W-34/70.
     
  13. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det kan godt hende at økt tempetatur generelt akselerer en del prosesser med konsekvensen at ølet får kortere holdbarhet.
     
  14. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Poenget mitt var at du kanskje kan kjøre freeride på den øllen som allerede er i kjøleskapet og bruke skapet til en omtalte batch. Øl som nesten er ferdig har ikke mye problemer med økt temperatur.
     
    Ølergodt, Finn Berger og Jørgen O liker dette.
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tror du skal glemme lageren. En engelsk golden ale på pilsnermalt, og med US-05 tørrgjær - som @Jørgen O foreslår - er noe du har en rimelig sjanse til å få til. Eller kanskje like gjerne med Maris Otter. Her har du en oppskrift på noe som i alle fall ikke blir vondt, og som samboer'n antakelig ikke vil synes er så ille:

    Malt til 25 liter med ca. butikkstyrke:
    5,5 kg Maris Otter (eller pilsnermalt)
    0,2 kg syremalt
    Humle (IBU 35)
    25 gr Target 11,5% @ 60 (eller tilsvarende, f.eks. Northern Brewer eller Magnum)
    10 gr Fuggles 4% @ 10
    10 gr EKG 5% @ 10
    10 gr Fuggles 4% @ WP (10 minutter på 90 grader)
    10 gr EKG 5% @ WP (10 minutter på 90 grader)
    Gjær
    US 05.

    Meske på 65 grader i en time. Dekstrinasjonssteg på 72 i 20 min og utmesk på 77 hvis du gidder:). Men det holder strengt tatt med timen på 65.

    Kan du holde temperaturen litt under 20 i starten, er det fint. (Sette gjæringskaret i et kar med isvann eller legge et vått laken over eller noe sånt. Har aldri prøvd, men det skal visst funke.) Karboner med 5-6 gr sukker pr. liter.
     
    #15 Finn Berger, 14 Aug 2018
    Sist redigert: 14 Aug 2018
    Thomas D, Ølergodt og Jørgen O liker dette.
  16. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Nei men fyren skal lage lager, og det blir jo ikke smakende som lager i det hele tatt, så jeg ser ikke poenget sånn sett.
     
  17. Ølergodt

    Ølergodt
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for svar, da må det bli en ale som starter lavt og håper at det ordner seg!
     
  18. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Et hot tips er å brygge en lervig lucky jack. Dette er en ale med pilsmalt og forsiktig aroma humle. Er en fin gateway ale for folk som sverger til pils. Nydelig lett og frisk. Kjøp en boks og prøv den.
     
    Finn Berger liker dette.
  19. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er jo helt sant det der. Men folk styres rett inn på amerikalinja, da:(?
     
    erikraude liker dette.

Del denne siden