Finn Berger
Moderator
Acetaldehyd er greit nok; epler.
Fusel er vanskelig å beskrive. Jeg kommer ikke på noe det ligner på. Den skjærer gjennom som en falsk stemme i et kor; en skarp, brennende, rå smak, klart ubehagelig. Den "river i nesa" hvis det er mye av den. Har du drukket hjembrent, eller grappa, vet du hva det er. Det kan være så lite at det er nesten umerkelig - alle smaker har en konsentrasjonsterskel - men når du først blir vár denne smaken, er du ikke i tvil, om det er aldri så lite. Du kjenner det lettest "oppe i nesa" etter at ølet har fått varme seg i munnhulen. Eller jeg kjenner det lettest slik, i alle fall.
Fusel, eller fuselolje, er et nokså upresist begrep i vår sammenheng. Store Norske sier dette: "Fuselolje, biprodukt ved alkoholfremstilling, består vesentlig av høyere alkoholer, særlig amylalkohol, isobutylalkohol og propylalkohol, dessuten forskjellige fettsyrer og deres estere og enkelte andre bestanddeler i mindre mengder." Det vi opplever som "fusel", er en av amylalkoholene, isobutylkarbinol. Andre bestanddeler av fuseloljen kan være ønskelige for smaken av ølet, og det vil alltid være noe fuselolje i øl. Det må bare ikke bli for mye.
Brygg et kjent øl på en oppskrift fra bryggeriet, f.eks. fra Kinn eller 7 Fjell, gjerne et litt alkoholsterkt som f.eks. "7 sorter". La det bli skikkelig ferdig. Sett deg så ned og smak originalen sammen med ditt eget. Og hvis du opplever at ølet ditt ikke er like rundt, men har litt av det der skarpe "oppe i nesa" ... ja, så velkommen til min verden.
edit: Hvis det høres ut som om jeg har skikkelig greie på dette, så er det helt feil. "Google, snarveien til tilsynelatende sakkunnskap". Men jeg tror det er rimelig riktig.
Fusel er vanskelig å beskrive. Jeg kommer ikke på noe det ligner på. Den skjærer gjennom som en falsk stemme i et kor; en skarp, brennende, rå smak, klart ubehagelig. Den "river i nesa" hvis det er mye av den. Har du drukket hjembrent, eller grappa, vet du hva det er. Det kan være så lite at det er nesten umerkelig - alle smaker har en konsentrasjonsterskel - men når du først blir vár denne smaken, er du ikke i tvil, om det er aldri så lite. Du kjenner det lettest "oppe i nesa" etter at ølet har fått varme seg i munnhulen. Eller jeg kjenner det lettest slik, i alle fall.
Fusel, eller fuselolje, er et nokså upresist begrep i vår sammenheng. Store Norske sier dette: "Fuselolje, biprodukt ved alkoholfremstilling, består vesentlig av høyere alkoholer, særlig amylalkohol, isobutylalkohol og propylalkohol, dessuten forskjellige fettsyrer og deres estere og enkelte andre bestanddeler i mindre mengder." Det vi opplever som "fusel", er en av amylalkoholene, isobutylkarbinol. Andre bestanddeler av fuseloljen kan være ønskelige for smaken av ølet, og det vil alltid være noe fuselolje i øl. Det må bare ikke bli for mye.
Brygg et kjent øl på en oppskrift fra bryggeriet, f.eks. fra Kinn eller 7 Fjell, gjerne et litt alkoholsterkt som f.eks. "7 sorter". La det bli skikkelig ferdig. Sett deg så ned og smak originalen sammen med ditt eget. Og hvis du opplever at ølet ditt ikke er like rundt, men har litt av det der skarpe "oppe i nesa" ... ja, så velkommen til min verden.
edit: Hvis det høres ut som om jeg har skikkelig greie på dette, så er det helt feil. "Google, snarveien til tilsynelatende sakkunnskap". Men jeg tror det er rimelig riktig.
Sist redigert: