Problemstillinga har egentlig vært diskutert før, og kom opp første gangen da noen bryggerier begynte å ha arrangementer der de delte ut vørter. Nå har det vel blitt såpass vanlig at det har fått et navn - bucket night.
Konklusjonen fra den diskusjonen ble, så vidt jeg husker, todelt:
Først og fremst var det et så lite problem at det ikke var noen grunn til å lage regler for å forby det. Det kan jo ha endret seg nå.
Det var også vanskelig å lage regler som treffer skikkelig. Det er en glidende overgang fra tradisjonell ekstraktbrygging (tilsett vann, kok med humle, kjøl ned), brygging med ølsett som man modifiserer (åpne boksen, tilsett vann, kok med ekstra humle eller krydder), enkel ølsettbrygging (åpne boksen, tilsett vann) og fresh wort kit (åpne posen, tilsett litt vann) og bucket night (). Hvor mye kontroll bryggeren har med oppskrifta er også litt variabelt, fra full kontroll (brygging med malt og basisråvarer), via noe kontroll (mesking av maltekstrakt, ekstrahering av humleekstrakt eller andre prosesser er gjort industrielt) til nesten ingen kontroll (ølsett uten kjent oppskrift eller helt ferdig vørter).
Jeg tror de fleste har en slags følelse av hvor grense bør gå for hva som er god sportsånd i en hjemmebryggerkonkurranse, og det går et sted der man bør ha kjøpt minimum to-tre forskjellige ingredienser og har et bevisst forhold til blandingsforholdet, samt at man har kokt vørteren selv. Men... Klarer noen å formulere det? Og er det ikke egentlig greit å delta med et Europris-sett man klarer å gjære en skikkelig god øl av, hvis noe slikt er mulig?