Går sakte fra krana, gitt

Spennende med Cider prosjektet ditt. Du får la oss vite åssen det blir fremover og hvordan smaken utvikler seg.
Mener jeg har hørt at til Cider skal en unngå Juice pga e-stoffer e.l. som kan hemme gjæringen. Var visstnok  bedre med den typen som er upasteurisert og ufiltrert av den typen en kjøper rett fra saft presserne. Hehe blir det ikke bra så har du jo råstoff til Calvados ;)
 
Oddvar Demmo skrev:
Jeg har det så jekli kaldt i mitt tappemiljø (utebod) men bruker 15 sek. på 0,33 l
helt uten skum og med de 2mter 3/16 rør og 1,2 bar ca. i fatet.
God Natt

Bruker du 1.2 bar?, jeg har latt mine stå på en bar nå, og det blir alt for mye, så så jeg videoene til CraigTube om kegging, og han snakket om typisk 2 pound/psi for serveringstrykk, har nå forsøkt å senke trykket, men kjennes ut som jeg skrur ut justerings-skruene for å klare å få så lavt trykk :), så jeg ligger vel på 0.7 nå, som sikkert fortsatt er rimelig høyt.
Ellers merket jeg at ved oppkobling av gassflaska, så lå flasketrykket på ca 1000psi, etter å ha kobla fra en runde, gassa av fatene litt for å justere ned trykket etc, så er det nå ca 750 psi igjen på flaska.. hm..
Er det fordi flaska er i kjøleskapet så den blir kald, at trykket ser lavt ut, eller har jeg søla bort så mye gass på kort tid? (er bare 2kg flaske da)
 
neslekkim skrev:
Ellers merket jeg at ved oppkobling av gassflaska, så lå flasketrykket på ca 1000psi, etter å ha kobla fra en runde, gassa av fatene litt for å justere ned trykket etc, så er det nå ca 750 psi igjen på flaska.. hm..
Er det fordi flaska er i kjøleskapet så den blir kald, at trykket ser lavt ut, eller har jeg søla bort så mye gass på kort tid? (er bare 2kg flaske da)
Det er fordi du har kolben i kjøleskapet. I kolben har du 2kg flytende CO₂ (derfor vi fjerner stigrøret fra brannslukningsapparatene når de bygges om) med et likevektstrykk på 50bar i romtemperatur. Det betyr at når du tapper deg et glass synker trykket i kolben og likevekten forskyves slik at litt flytende CO₂ går over i gassform til det er 50 bar igjen, i kjøleskapet er likevektstrykket litt under 50 bar. Du vil derfor ha ganske kort tid på deg fra du merker at manometernåla på primærtrykket begynner å synke (forutsetter at temperaturen i kolben ikke endres) til du faktisk er tom. iom at du da kun har gass i kolben, og med ca. 2,5l flaskevolum, 50 bar og 1 bar atmosfærisk trykk blir det 122,5 liter CO₂ før du er helt tom.
 
Blir det 122 liter co2 i ekspandert form?, så det vil si at jeg kan tappe bare 6 ølfat på en 2kg flaske?
DAMN.. mente det skulle være endel mer..
 
neslekkim skrev:
Blir det 122 liter CO₂ i ekspandert form?, så det vil si at jeg kan tappe bare 6 ølfat på en 2kg flaske?
DAMN.. mente det skulle være endel mer..
122liter når alt den flytende CO2en er oppbrukt, og du kun har siste rest av gassen igjen. Ingen fare, 2kg CO2 holder mye lengre enn 6 fat :)
 
Bjarte H skrev:
neslekkim skrev:
Blir det 122 liter CO₂ i ekspandert form?, så det vil si at jeg kan tappe bare 6 ølfat på en 2kg flaske?
DAMN.. mente det skulle være endel mer..
122liter når alt den flytende CO2en er oppbrukt, og du kun har siste rest av gassen igjen. Ingen fare, 2kg CO₂ holder mye lengre enn 6 fat :)

Åja, sånn.. Merker jeg burde fulgt med mer i kjemitimene..  :)
 
Har du nøyaktige manometer ?
Øl som holder 7 grader skal ha 1 bar for å oppta 2,5 enheter Co2

Til et fat går det med 19x2,5 liter gass til karbonering = 47,5 liter
19 liter går med for å presse ut steriliseringsveske          19,0
når fatet er tomt for øl står det igjen                              38,0
                                                                              =104,5 liter
mao. 209 gram
så 2 Kg holder til 10 fat.
 
Oddvar Demmo skrev:
Har du nøyaktige manometer ?

Tja.. krysser fingrene.. :)

Oddvar Demmo skrev:
Øl som holder 7 grader skal ha 1 bar for å oppta 2,5 enheter CO₂
Ved karbonering ja?, det jeg gjør nå er bare å tappe, har karbonert kunstig

Oddvar Demmo skrev:
Til et fat går det med 19x2,5 liter gass til karbonering = 47,5 liter
19 liter går med for å presse ut steriliseringsveske          19,0
når fatet er tomt for øl står det igjen                              38,0
                                                                               =104,5 liter
mao. 209 gram
så 2 kg holder til 10 fat.

så det er 2 gram co2 pr liter?, så det er håp for 17 fat da med kunstig karbonering?
(Noe jeg forøvrig tvilsomt gjør igjen, blir mye gørr i bunn av fatet.. )
 
Ja, eller 1,97 gram

Det må alltid være 1 bar trykk på fatet, (idette eksempelet) .ellers mister du Co2 fra ølet.
Et triks for å unngå skum er å sette ned trykket under tapping, noe jeg vil kalle feil, for så å øke trykket under videre lagring.
Plages du med tapping ved 1 bar trykk er tapperøret for tykt eller kort.
Tørr påstå det er uomtvistelig.

Ved kunsti karbonering kan du vel greie deg med 36 liter/72 gram, = 27 fat.
 
Oddvar Demmo skrev:
Ja, eller 1,97 gram

Det må alltid være 1 bar trykk på fatet, (idette eksempelet) .ellers mister du CO₂ fra ølet.
Et triks for å unngå skum er å sette ned trykket under tapping, noe jeg vil kalle feil, for så å øke trykket under videre lagring.
Plages du med tapping ved 1 bar trykk er tapperøret for tykt eller kort.
Tørr påstå det er uomtvistelig.

Ved kunsti karbonering kan du vel greie deg med 36 liter/72 gram, = 27 fat.

Portern er grei å tappe, ingen problemer, selv på en bar, går bare litt fort, men ingen problemer utover det.

Stout'en derimot, med samme slange, og trykk skummer.. mulig stout er vanskeligere da.
 
neslekkim skrev:
Selvsagt har jeg bestilt regulator fra USA :), når du får en veggmontert regulator, med 4 regulerte utganger for ca 1100 (+mva+frakt) så er det et lett valg, spesielt når leverandør leverer Europeisk mutter.
Se her:
http://www.kegkits.com/Merchant2/me...uct_Code=JO60-H4-K44BC&Category_Code=WMReg-4
Les den røde teksten, DIN 477.6 er jo standarden her såvidt jeg mener å ha funnet ut..

Hei

Skal bestille varer fra kegkits.com. Har et par spørsmål. Hvorfor bestillte du med "1/4 flare fittings" ? Hvor får du kjøpt slanger som passer til dette, eller lager du de selv...? Skal bestille blant annet 5stk Perlick 525ss og denne 4 veis co2 regulatoren. Må ha tunga rett i munnen nå, slik at jeg slipper flere unødvendige bestillinger. Kom med tips på hva jeg bør huske på...

mvh Knut
 
Det er fordi disse:
http://www.kegkits.com/Merchant2/me...&Product_Code=BarbStem-10&Category_Code=SSFG passer både på ventilene til cornelisufatene og flare-fittingene på regulatoren, så jeg har en mulighet til å skru av slangene istedet for å klippe de av.

Og denne slangen passer da perfekt i begge endene på gass: http://www.kegkits.com/Merchant2/me...D&Product_Code=3230-31004&Category_Code=SSFG Og jeg kjøpte endel slike i variert utvalg: http://www.kegkits.com/Merchant2/me...&Product_Code=133-706R-12&Category_Code=SSFG perfekte for å få en tight kobling, kan selvsagt bruke skrubare, men jeg likte disse :)

Når jeg først shoppa der, så tok jeg også en slik bunt: http://www.kegkits.com/Merchant2/me...roduct_Code=10-0305-00&Category_Code=Special Fin ølslange, slipper å tenke på å ha for lite slange med den bunten der. :)

Mulig det er bare tull av meg, men liker å bruke disse: http://www.kegkits.com/Merchant2/me...D&Product_Code=27-1100-77&Category_Code=KKDS Jeg trøkka på en slange på en barb tidligere, og det er helt umulig å få de av igjen, du må skjære de av, så da synes jeg det var bedre å skru på.

Tok noen bilder av monteringa her: https://picasaweb.google.com/107561384765867748075/Leskap#
 
ok, takk for godt og utfyllende svar. :)

Jeg bruker mest 50 liters fat, så co2 koblingen på G-koblinga er nok litt grovere. Men i den enden får jeg vel bare legge 1/4" slangen i varmt vann og trøkke den på.

\\ Knut
 
Er det ikke 1/4"  som stikker ut her da? http://www.kegkits.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=CH5200G&Category_Code=DKKS
 
de fra kegkits der, de passer åp co2 regulatoren min, samt på innkoblingene på cornelius.

Gjengedelen på G tappen ligner nesten mer på størrelsen man skru på en shank?, eller er det også feil?
Tenkte på http://www.kegkits.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=04B03-135&Category_Code=SSFG og http://www.kegkits.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=854&Category_Code=SSFG
Det er forøvrig greit å sende duden en mail, han svarer på alt, og har han ikke varen i butikken så fikser han det :)
 
Tilbake
Topp